Κρήτη

Π. Πάλμος: Τζογάρουν με τις επικουρικές μας συντάξεις και πλήττουν τα ταμεία μας

Σε λίγο θα μιλάμε για συντάξεις, επιδόματα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο δημιουργείται το νέο επικουρικό ταμείο ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου.


Το νομοσχέδιο προβλέπει την μετατροπή σε κεφαλαιοποιητικό του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, με την δημιουργία ατομικού κουμπαρά για κάθε ασφαλισμένο.  

Στο νέο ταμείο εντάσσονται υποχρεωτικά το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης (μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι και μηχανικοί).  

Προαιρετικά θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.  

Το ταμείο θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα υπόκειται σε ισχυρή κρατική εποπτεία, ενώ θα επενδύει με αυστηρά και διαφανή κριτήρια.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του νομοσχεδίου με το νέο σύστημα οι παρεχόμενες συντάξεις  θα αυξηθούν από 43% έως 68%, ενώ θα διατηρηθεί το ύψους των εισφορών.

Τα όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση  δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα εξηγεί απο την πλευρά του μιλώντας στο Ράδιο 98.4 ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Παναγιώτης Πάλμος. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια