Γιατρός

Οι ασθενείς έχουν δικαιώματα - Εκδήλωση στο Ηράκλειο για την Ευρωπαϊκή Χάρτα με τα 14 θεμελιώδη δικαιώματα

Ηράκλειο
Οι ασθενείς έχουν δικαιώματα - Εκδήλωση στο Ηράκλειο για την Ευρωπαϊκή Χάρτα με τα 14 θεμελιώδη δικαιώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ενημέρωση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ εν μέσω διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, υπολειτουργίας και συγχώνευσης κλινικών, αδυναμίας εκτέλεσης εφημεριών, “εντέλλεσθε” για τις μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, τεράστιες λίστες χειρουργείων, επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία κ.ο.κ.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, η 7η Υ.ΠΕ. και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου συνδιοργανώνουν, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, ενημερωτική εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα “Καστελλάκη” του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου 9). 

«Δικαιώματα που αγνοούμε, δεν υπερασπιζόμαστε άλλοτε κι αφήνουμε ανεκμετάλλευτα από φόβο τυχόν συνεπειών. Ανεκμετάλλευτο και το δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε, να εκφράσουμε τα παράπονά μας, όπως και να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν», είπε στο Ράδιο 98,4 η Β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Κατερίνα Κουτσογιάννη. Γι’ αυτόν τον λόγο και η λειτουργία Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας που βρίσκονται εντός των δημόσιων νοσοκομείων και λειτουργούν από το 2016.

Ενημέρωση που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ εν μέσω διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, υπολειτουργίας και συγχώνευσης κλινικών, αδυναμίας εκτέλεσης εφημεριών “εντέλλεσθε” για τις μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, τεράστιες λίστες χειρουργείων, επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία κ.ο.κ. 

Με τη φετινή πρώτη εκδήλωση στο Ηράκλειο, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ευελπιστεί να θέσει τις βάσεις διάδοσης του μηνύματος των δικαιωμάτων των ασθενών σε μεγάλα αστικά κέντρα και κοινούς στόχους τις τοπικές Ενώσεις Ασθενών, τους διοικητές Νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών, τους βουλευτές των κομμάτων και φυσικά την ιατρική και επιστημονική κοινότητα. 

«Η Εθνική Συνομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών της χώρας, θεσμοθετημένη από την Πολιτεία σε ζητήματα χάραξης πολιτικών υγείας, μεταφέρει στην πόλη του Ηρακλείου, με την αρωγή της 7ης Υ.ΠΕ. και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, μια εκδήλωση-θεσμό που πραγματοποιείται από το 2022 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, της Εκκλησίας της Ελλάδας, μελών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κομμάτων και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής, της επιστημονικής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών», σημείωσε η κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη. 

Αναφορικά με τα παράπονα, σχόλια, παρατηρήσεις που οι πολίτες καταγράφουν στο γραφείο παραπόνων του κάθε νοσοκομείου, αυτά εξετάζονται από τους εκάστοτε υποδιοικητές με ευθύνη των οποίων λειτουργούν, και οι οποίοι παρεμβαίνουν προς διευθέτηση των όποιων θεμάτων, εφόσον η καταγγελία είναι επώνυμη. Παρατηρήσεις γενικού περιεχομένου εξυπηρέτησης εντός των νοσοκομείων επεξεργάζονται και πάλι από τους ίδιους, αλλά ούτε ζητείται η αρωγή των Σωματείων Εργαζομένων προς επίλυση κάποιων εξ αυτών. 

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών 

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών καθιερώθηκε το 2007 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία διακηρύσσει 14 θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών, που στόχο έχουν να εγγυηθούν ένα «υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας» για όλους τους πολίτες, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να διασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους εθνικούς φορείς Υγείας στην Ευρώπη. 

Τα 14 δικαιώματα 

Τα 14 δικαιώματα που περιλαμβάνει η Χάρτα είναι τα εξής: 

- Δικαίωμα της πρόληψης: Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει την παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών, προκειμένου να εμποδιστεί η εμφάνιση ασθένειας. 

- Δικαίωμα της πρόσβασης: Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα πρόσβασης στις απαιτούμενες υπηρεσίες Υγείας που αντιστοιχούν στις ανάγκες του. Οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους χωρίς διακρίσεις ως προς την οικονομική κατάσταση, τον τόπο κατοικίας, το είδος της ασθένειας ή τον χρόνο πρόσβασης στις υπηρεσίες.

- Δικαίωμα της πληροφόρησης: Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης σε κάθε είδος πληροφορία που αφορά την κατάσταση της υγείας τους, τις υπηρεσίες Υγείας και τον τρόπο να τις χρησιμοποιήσουν. 

- Δικαίωμα της συγκατάθεσης: Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε είδος πληροφορία, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην υγεία τους. Η πληροφόρηση πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε θεραπεία και διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα. 

- Δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής: Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα ανάμεσα σε διαφορετικές θεραπείες και διαφορετικούς ειδικούς και υπηρεσίες Υγείας, κατόπιν επαρκούς πληροφόρησης.

- Δικαίωμα της εχεμύθειας και της εμπιστευτικότητας: Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να παραμένουν εμπιστευτικά τα προσωπικά τους δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των όσων αφορούν την κατάσταση της υγείας τους και τις σχετικές διαγνωστικές ή θεραπευτικές διαδικασίες, καθώς επίσης και στην προστασία του ιδιωτικού χαρακτήρα των διαγνωστικών εξετάσεων, των επισκέψεων σε ειδικούς και των ιατρικών/χειρουργικών πράξεων γενικά. 

- Δικαίωμα του σεβασμού του χρόνου του ασθενούς: Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν την αναγκαία θεραπευτική αγωγή σε σύντομο και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Το δικαίωμα αυτό αφορά σε κάθε φάση της θεραπείας. 

- Δικαίωμα της τήρησης των προδιαγραφών ποιότητας: Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας υψηλής ποιότητας, τόσο ως προς την εξειδίκευσή τους, όσο και ως προς την τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών. 

- Δικαίωμα της ασφάλειας: Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να είναι απαλλαγμένοι από βλάβες που οφείλονται στην πλημμελή λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας, σε ιατρικά σφάλματα και λάθη και το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και θεραπείες που πληρούν αυστηρά πρότυπα ασφάλειας. 

- Δικαίωμα στην καινοτομία: Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε καινοτόμες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων, σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές, ανεξάρτητα από οικονομικούς παράγοντες. 

- Δικαίωμα της αποφυγής του περιττού πόνου και της ταλαιπωρίας: Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πόνο και την ταλαιπωρία σε κάθε φάση της ασθένειας. 

- Δικαίωμα της εξατομικευμένης θεραπείας: Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να λαμβάνει διαγνωστικές ή θεραπευτικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένες έτσι ώστε να ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στις προσωπικές του ανάγκες. 

- Δικαίωμα έκφρασης παραπόνων: Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να παραπονιέται οποτεδήποτε έχει υποστεί βλάβη, καθώς και να λαμβάνει απάντηση ή άλλου είδους ενημέρωση αναφορικά με τα παράπονά του. 
- Δικαίωμα αποζημίωσης: Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να λάβει επαρκή αποζημίωση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος σε περίπτωση που έχει υποστεί φυσική, ηθική ή ψυχολογική βλάβη ως απόρροια κάποιας θεραπείας που έλαβε στα πλαίσια παροχής υπηρεσιών υγείας. 

Τα προβλήματα στο ΠΑΓΝΗ παραμένουν... Στο ίδιο έργο θεατές εργαζόμενοι κι ασθενείς και στο Ρέθυμνο 

Την ίδια ώρα, τα Σωματεία Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου διά στόματος του προέδρου στο ΠΑΓΝΗ σημειώνουν ότι η κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στον νομό μας επιδεινώνεται. Πως οι παραιτήσεις, τα “εντέλλεσθε”, το άνοιξε-κλείσε κρεβατιών ΜΕΘ, το άνοιξε-κλείσε της Παιδοψυχιατρικής, τα μηχανήματα που δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, η εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες είναι πλέον κοινά προβλήματα σε όλες τις δομές. Έτσι, το πρόβλημα του ενός νοσοκομείου αμέσως γίνεται και του άλλου και μάλιστα πολλαπλασιαστικά. 

Κατά τον ίδιο, αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη διάλυση της δημόσιας Υγείας, γιατί οι ζωές μας δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά. Θέλουμε τα νοσοκομεία και όλες τις μονάδες Υγείας του νομού μας πλήρως στελεχωμένες με το απαραίτητο προσωπικό. Τίποτα λιγότερο». 

Με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως η σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου συνεχίζει να είναι διαλυτική και οριακή ως προς την ασφαλή λειτουργία του, καθώς κομβικά τμήματα του νοσοκομείου, όπως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η Παθολογική Κλινική, η Χειρουργική Κλινική, η Ορθοπαιδική Κλινική, η Νευρολογική, η Ψυχιατρική και το Γαστρεντερολογικό Τμήμα είναι τραγικά υποστελεχωμένα και οι εφημερίες δε βγαίνουν. Επισημαίνει ότι η Ορθοπαιδική Κλινική, μετά από παραιτήσεις γιατρών, έχει μείνει με τρεις ορθοπαιδικούς ενόψει καλοκαιρινής σεζόν και οι ασθενείς ήδη περιμένουν ώρες στο ΤΕΠ για να τους δει ορθοπαιδικός. 

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρει πως οι ελλείψεις είναι τεράστιες και σε νοσηλευτές με 10 τουλάχιστον κενές θέσεις, ενώ 28 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, θα απολυθούν με τη λήξη της σύμβασής τους, για να ανατεθούν σε εργολάβο οι συγκεκριμένες υπηρεσίες. 

«Τα τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό (δεν) καλύπτονται με κατ’ εντολή υπερεφημέρευση γιατρών και μετακινήσεις συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία και με επικίνδυνα και αντιεπιστημονικά προγράμματα εφημερίας, όπως π.χ. να εφημερεύει μόνος του ειδικευόμενος γιατρός στο ΤΕΠ ή παιδίατρος μόνη της, που ναι μεν έχει θέση ΤΕΠ, αλλά δεν μπορεί νομικά και επιστημονικά να αναλαμβάνει χωρίς επίβλεψη ειδικευμένου περιστατικά ενηλίκων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενδεικτικά.
 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News