Μίνωας απολογισμός

Τι έδειξε η αντισεισμική άσκηση "Μίνωας": Κομφούζιο με τη μετάδοση των πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών

Κρήτη
Τι έδειξε η αντισεισμική άσκηση "Μίνωας": Κομφούζιο με τη μετάδοση των πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Εν θερμώ” απολογισμός για τη μεγάλη αντισεισμική άσκηση που πραγματοποιήθηκε Δευτέρα και Τρίτη στην Κρήτη - Για ποια ζητήματα κρίνεται απαραίτητος ο επανασχεδιασμός

Μια σειρά ζητημάτων που μπαίνουν πλέον στο επίκεντρο ως ζητούμενα που απαιτούν μέριμνα και πλαίσιο λύσεων προέκυψαν στο πλαίσιο της άσκησης “Μίνωας 2024”, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη τις προηγούμενες ημέρες. 

Την ολοκλήρωση της άσκησης μετά το επιχειρησιακό κομμάτι σηματοδότησε σύσκεψη των εμπλεκομένων, με στόχο μια πρώτη αποτίμηση ή αλλιώς τον “εν θερμώ” απολογισμό, πριν από τον “εν ψυχρώ” που θα γίνει σε επόμενη φάση και ο οποίος θα σχετίζεται με μια πιο ενδελεχή επεξεργασία των δεδομένων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος δεν ήταν να γίνει μια επιτυχημένη άσκηση, αλλά να αναδειχθούν τα κενά, οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες. Κάτι που, όπως όλα δείχνουν, επετεύχθη, αφού μια σειρά ζητημάτων ήδη έχουν αποτυπωθεί ως κενά, τόσο σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι και τον συντονισμό των υπηρεσιών, όσο τα μέσα, τον εξοπλισμό, αλλά και τις υποδομές. 

Μίνωας απολογισμός

Με κενά... το Ηράκλειο 

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο, ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε μεν ότι ήταν μια χρήσιμη άσκηση σε επίπεδο Κρήτης, αλλά λιγότερο χρήσιμη για το Ηράκλειο. 

«Λιγότερο χρήσιμη, γιατί ο σχεδιασμός της δεν περιελάμβανε περιστατικά πεδίου στο Ηράκλειο. Αυτή είναι μια κρίσιμη έλλειψη και επεσήμανα ήδη ότι πρέπει να αναπληρωθεί. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ασκήσεις στο Ηράκλειο, που συγκεντρώνει σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Κρήτης, με τις ιδιαιτερότητες που έχει ως κατεξοχήν αστική περιοχή και με την επικινδυνότητα που όλοι γνωρίζουμε», επεσήμανε ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο οποίος αναφέρθηκε σε προβλήματα που εντοπίστηκαν στις τηλεπικοινωνίες, τη διαλειτουργικότητα και τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών και των φορέων. 

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, που κατέθεσε προτάσεις για την εκπόνηση ασκήσεων στο Ηράκλειο, για την κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης τσουνάμι και για τη δημιουργία μόνιμου συντονιστικού κέντρου ελέγχου που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, σημείωσε ότι «όλοι πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας, αποτιμώντας αυτές τις ενέργειες. Ήταν μεν θετικό ότι γνωριστήκαμε και συνεργαστήκαμε, διαπιστώσαμε ωστόσο ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα διαλειτουργικότητας: ποιος συνεργάζεται με ποιον, σε ποιο επίπεδο, με ποιο χρόνο και με βάση ποιο πρωτόκολλο. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε σε αυτό το πεδίο». 

Σταθερό Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας 

Θετικός στη δημιουργία ενός σταθερού Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας εμφανίστηκε μετά την πρόταση του κ. Καλοκαιρινού και ο Ευθύμης Λέκκας, με τον περιφερειάρχη Κρήτης να τονίζει ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει διαθέσει οικόπεδο για να δημιουργηθεί η υποδομή, ανακοινώνοντας ότι συζήτησε το θέμα και με τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο της άσκησης και υπάρχει πλέον εκ νέου κινητικότητα από το υπουργείο για την υλοποίηση 13 συντονιστικών στις Περιφέρειες όλης της χώρας. 

Χαιρετίζοντας πάντως την απολογιστική συνάντηση, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες γιατί στο τριήμερο της άσκησης, παρά τα επιμέρους προβλήματα τα οποία υπήρξαν, αποδείχτηκε πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων. 

«Αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε να λύνουμε προβλήματα, ανεξάρτητα από πού προήλθαν», τόνισε και σημείωσε πως ο συντονισμός πρέπει να είναι καλύτερος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Το 1994 η τελευταία μεγάλη ανάλυση σεισμικού κινδύνου... στην Κρήτη 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, είπε ότι πρέπει να γίνει ανάλυση εκτίμησης κινδύνων σε όλη την Κρήτη, όπως και ανάλυση εκτίμησης τρωτότητας σε όλες τις δομές και τις υποδομές του νησιού, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία μεγάλη ανάλυση σεισμικού κινδύνου έγινε το 1994. 

«Χρειάζεται να γίνει επικαιροποίηση, άρα πρέπει και επιστημονικά και τεχνικά να διερευνήσουμε πολλά ζητήματα», επεσήμανε ο κ. Λέκκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη, όπως τόνισε, να υπάρξει μέριμνα για επαρκή εξοπλισμό, για σχεδιασμό, εκπαίδευση και διαλειτουργικότητα σε όλα τα επίπεδα, όπως τόνισε, βάζοντας μέσα στο πεδίο των κομβικής σημασίας σημείων και τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν εκατομμύρια επισκέπτες. 

«Η εκπαίδευση και η ενημέρωση θα πρέπει να διαχυθεί σε όλο τον πληθυσμό της Κρήτης, μαζί με τα ειδικά σχέδια που πρέπει να υπάρχουν. Είναι απαράδεκτο η Κρήτη να φιλοξενεί εκατομμύρια κόσμο το καλοκαίρι και μόνο μερικά ξενοδοχεία να έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τους επισκέπτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», είπε ο Ευθύμης Λέκκας, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό με εκπαίδευση, αλλά και εμπειρία από τέτοιες ασκήσεις. 

Την άσκηση διοργάνωσαν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη. Σκοπός της Επιχειρησιακής Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων ήταν να συμβάλλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά δράσεων και υλοποιήσιμων στόχων. 

Ο πρώτος απολογισμός περιελάμβανε παρουσίαση αποτελεσμάτων ανά επεισόδιο πεδίου, για όλα τα επεισόδια που έγιναν σε όλη την Κρήτη το διήμερο 22 και 23 Απριλίου στις δύο μεγάλες σεισμικές δονήσεις που, σύμφωνα με το σενάριο, έπληξαν την Κρήτη.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News