Διαδίκτυο - παρενόχληση

Διαδικτυακή παρενόχληση: 91.000 καταγγελίες το 2023! - Εβδομάδα πρόληψης και στην Κρήτη

Κρήτη
Διαδικτυακή παρενόχληση: 91.000 καταγγελίες το 2023! - Εβδομάδα πρόληψης και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δράσεις ευαισθητοποίησης που εξελίσσονται σε όλη την Κρήτη γίνονται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας κι αφορούν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς

«Προχωρούμε αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη πρόληψης της βίας, ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και ενημέρωσης για τις πρακτικές αντιμετώπισης των διαδικτυακών κινδύνων», είπε στο Ράδιο 98,4 η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γωγώ Μηλάκη και με γνώμονα την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων ως προς την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2023-2025. 

Γωγώ Μηλάκη
Η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γωγώ Μηλάκη

Οι δράσεις ευαισθητοποίησης που εξελίσσονται σε όλη την Κρήτη γίνονται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας κι αφορούν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. 

Ο ψυχολόγος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. δρ. Γιώργος Νάκος δήλωσε μάλιστα κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναπτύξει μια συστηματική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου σε όλη την Κρήτη. 

«Η Διεύθυνσή μας έχει δεχτεί στο τηλέφωνο 11188 του Κέντρου Διαχείρισης Διαδικτυακού Κινδύνου Cyber Alert, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, πάνω από 91.000 κλήσεις για το έτος 2023 και έχει διαχειριστεί περισσότερες από 10.000 υποθέσεις», σημείωσε. 

«Όσον αφορά στην υλοποίηση ενημερωτικών δράσεων το 2023 δεχτήκαμε 830 αιτήματα σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιήσαμε 587 διαλέξεις διά ζώσης και εξ αποστάσεως. Αυτό που ζητάμε από τα παιδιά στα σχολεία είναι ότι, όπως καθετί που τους συμβαίνει στην πραγματική τους ζωή, θα πρέπει να το πουν και όχι να το υποστούν, το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να κάνουν και για τη διαδικτυακή τους ζωή. Εμείς είμαστε δίπλα τους για να διαφυλάξουμε την υγεία τους και το ίδιο τους το μέλλον». 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο ψυχολόγος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. δρ. Γιώργος Νάκος, η προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας Ηρακλείου Αγγελική Μπερνιδάκη, η πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Παπαδακάκη και η προϊσταμένη του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης Μερόπη Απελίδου. 
Από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας το “παρών” έδωσαν η Βιβή Φραγκοπούλου, συνεργαζόμενο μέλος του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, και η Μελιτίνη Χριστοδουλάκη, νομικός και υπεύθυνη επικοινωνίας της γραμμής Help Line του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Δεύτερος κύκλος 

Όπως η αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Μηλάκη είπε στο Ράδιο 98,4: «Σε συνέχεια των ενημερωτικών δράσεων που υλοποιήσαμε τον προηγούμενο χρόνο, τις οποίες παρακολούθησαν περίπου 700 μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και περισσότεροι από 500 γονείς και εκπαιδευτικοί στην Κρήτη και ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα σχολείων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποιούμε δεύτερο κύκλο ενημερώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη πρόληψης της βίας, ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και ενημέρωσης για τις πρακτικές αντιμετώπισης των διαδικτυακών κινδύνων, η Περιφέρεια Κρήτης επιδιώκει τη δικτύωση των υπηρεσιών της με όλους τους φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων ως προς την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων». 

Επίσης, η Βιβή Φραγκοπούλου από το ΙΤΕ δήλωσε: «Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας μέσω του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έχει μια πολύ σημαντική δράση τα τελευταία χρόνια για την ενημέρωση παιδιών, εκπαιδευτικών αλλά και γονέων, για θέματα που αφορούν τη βία στο σχολείο, το cyber bullying, την υπερβολική ενασχόληση και την υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρόκειται να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά για να μπορούν με βιωματικό τρόπο να ενημερώνονται και να μαθαίνουν πώς θα αντιμετωπίζουν και πώς θα συμπεριφέρονται όταν έρχονται αντιμέτωπα με τέτοια θέματα. Είμαστε σε συνεργασία και με την Ίντερπολ, οπότε οποιαδήποτε καταγγελία αφορά αυτό το ζήτημα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από 24 ώρες, καταχωρείται στη βάση δεδομένων που λειτουργεί η Ίντερπολ στη Λυών της Γαλλίας και διασυνδέονται με αυτόν τον τρόπο 55 διαφορετικές ανοιχτές γραμμές όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά απ’ όλο τον κόσμο για την πάταξη του φαινομένου». 

«Καθρέπτης της οικογένειας και της ζωής μας τα κρούσματα βίας» 

“Γροθιά στο στομάχι” οι κουβέντες επίσης του Γιώργου Κορμά, ψυχολόγος-υπεύθυνος Επικοινωνίας της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, στο Ράδιο 98,4. Ο ψυχολόγος σημείωσε πως «οι ενήλικες βάλαμε στη ζωή μας άλλες προτεραιότητες εκτός αυτής της παιδείας και των προτύπων, με τις ανάγκες, το χρήμα, τη δόξα, την καριέρα να βρίσκονται υψηλά», πως «ξεχάσαμε ότι είμαστε οι καθρέπτες των παιδιών μας, το σχολείο ο καθρέπτης της οικογένειας, το διαδίκτυο ο μεγεθυντικός φακός και σήμερα με τα κρούσματα βίας να πληθαίνουν ρωτάμε τι κάνουμε. 

Όπως ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ανέφερε, ακόμη κι αν βίαιη συμπεριφορά δεν καταγράφεται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και μόνο που δεν καταδικάζεται, αλλά απλά ανέχεται, ακόμα κι αυτό λειτουργεί αρνητικά. Γονέας κι ο ίδιος, μιλά για παιδιά που δε νιώθουν το αίσθημα του Δικαίου, παιδιά που δεν ξέρουν αν θα αλλάξει η καθημερινότητά τους αν μιλήσουν για τη βία που είτε βλέπουν μπροστά τους, είτε υφίστανται τα ίδια. Μιλά για παιδιά που δεν ξέρουν αν μπορεί να τα προστατέψει το σπίτι ή το σχολείο. Παιδιά που ίσως υποστούν μόνο μία τιμωρία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 

«Ακόμα όμως κι αν οι γονείς είναι πρότυπα, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ενασχόληση με κάθε πληροφορία που τους παρέχει το διαδίκτυο ενδεχόμενα να φέρει την αλλαγή», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Κορμάς. 

Αποκαλυπτικά, άλλωστε, είναι και τα στοιχεία της πανελλήνιας έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ σε 4.800 εφήβους, ηλικίας 12 -18 ετών, για τη βία στο διαδίκτυο, που έδειχναν ότι το 52% των εφήβων που απάντησαν ήταν κορίτσια και το 48% αγόρια. Ότι το ποσοστό των εφήβων που θεωρούν ότι η διαδικτυακή βία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ανήλικους πως ανέρχεται στο 83%, ενώ το 44% δε νιώθει ασφάλεια όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Στην ίδια έρευνα φαίνεται ότι το 49% δηλώνει ότι έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο ως παρατηρητής, το 13% έχει πέσει θύμα βίας στο διαδίκτυο, το 44% έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού παρενόχλησης ή κακοποίησης λόγω φύλου, το 11% έχει βιώσει παρενόχληση ή κακοποίηση λόγω φύλου, το 24% έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων/βίντεο, το 11% αισθάνθηκε πίεση ή εξαναγκασμό να μοιραστεί προσωπικές/φωτογραφίες βίντεο στο διαδίκτυο, το 46% δε νιώθει ασφάλεια στο διαδίκτυο και το 39% δε γνωρίζει πώς να αναφέρει περιστατικά διαδικτυακής βίας. 

Ο Γιώργος Κορμάς επεσήμανε ότι, αν πριν από 15 χρόνια ο γονιός δε γνώριζε τους κινδύνους, σήμερα, κι ο ίδιος χρήστης του διαδικτύου, γνωρίζει και είναι αυτός που πρέπει να βοηθήσει το παιδί του. 
«Ο κίνδυνος είναι πάντα δίπλα μας, ας μην το ξεχνάμε. Η λογική δεν είναι η τιμωρία μπροστά στον κίνδυνο, είναι ο λόγος, είναι ο σεβασμός απέναντι στον εαυτό μας, στην κοινωνία. Η λογική πρέπει να βγει κι εκτός του σπιτιού με τη συμπεριφορά και τη δράση των δημόσιων προσώπων, τη δράση στον αθλητισμό. Τα ερεθίσματα είναι πρόκληση για όλους μας για το τι αφήνουμε», πρόσθεσε. 

Το “κλειδί”, όπως είπε ο ψυχολόγος, είναι η αγάπη, η συνειδητοποίηση, η επιμονή, η υπομονή, η ψυχραιμία για να κερδίσει το “παιγνίδι” προς όφελος του παιδιού του, αντί της παραίτησης και της κατάθλιψης. 
 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News