Κρήτη

Χρ. Λιονής - Εμβολιασμοί: «Ο τρόπος καταγραφής περιστατικών θρομβώσεων δεν είναι σωστός»

Τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη και η διερεύνηση τους από τους ειδικούς

«Οι αριθμοί θα πρέπει να σχετίζονται με την ηλικιακή ομάδα και το φύλο, όχι με τον γενικό πληθυσμό»

Ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και υπεύθυνος εμβολιαστικού προγράμματος αναφέρθηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV και την Κατερίνα Σαλαπάτα, στα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη, την διερεύνηση τους από τους ειδικούς αλλά και την ανάγκη να αλλάξει ο υπολογισμός των περιστατικών από μια «στεγνή» καταμέτρηση στον γενικό πληθυσμό ή ανά εκατομμύριο πολιτών, σε ηλικιακή ομάδα και φύλο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιονής τόνισε πως «οι αριθμοί αποτελούν τροφή για παιχνίδι και μπορούν να οδηγήσουν σε σύγχυση όταν διαβάζονται από διαφορετικές πηγές», ενώ ξεκαθάρισε πως «η πληροφορία γενικής ενημέρωσης, για το πόσες περιπτώσεις καταγράφονται στον γενικό πληθυσμό, δεν είναι σωστή».

«Όταν κάποιος θα ενημερώνεται θα πρέπει να ενημερώνεται για τους αριθμούς ως προς την ηλικιακή ομάδα και το φύλο. Οι αριθμοί θα πρέπει να είναι σταθμισμένοι και όχι απόλυτοι. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε αυτούς τους αριθμούς».

«Ως χώρα υστερούμε στην ανταλλαγμένη πληροφορία με βάση την τεκμηρίωση», τόνισε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπολογιστεί πως καταγράφονται 6 περιστατικά θρομβώσεων ανά εκατομμύριο, όταν στην Κρήτη με πληθυσμό 500.000 και με μερικές χιλιάδες εμβολίων σκευάσματος AstraZeneca, έχουν ήδη καταγραφεί 3 ύποπτα – ως προς την σύνδεση με το εμβόλιο - περιστατικά θρομβώσεων.

Παράλληλα, τόνισε πως αρκετοί υγειονομικοί «δεν έχουν πρόσβαση ή κωδικό στο σύστημα καταγραφής περιστατικών θρομβώσεων, την λεγόμενη κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ» και τους κάλεσε να σπεύσουν να αποκτήσουν πρόσβαση. 

Ο κ. Λιονής ανέφερε πως είναι «υποχρέωση γιατρών και φαρμακοποιών να κάνουν χρήση της κίτρινης κάρτας αλλά και δικαίωμα των πολιτών, να ενημερωθούν για το σύστημα και να πληροφορούν με την σειρά τους τον γιατρό» και κατά συνέπεια να πληροφορείται και η Εθνική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης.

«Μπορούμε να έχουμε δεδομένα και καλύτερους αριθμούς τόσο για τα ηπία όσα και για τα σοβαρά συμπτώματα, ώστε να φτάσει η σωστή πληροφόρηση στον πολίτη. Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να συμπληρώνουμε την  “κίτρινη κάρτα” μόνο σε σπάνια περιστατικά, αλλά μπορεί να γίνει χρήση του συστήματος και σε πιο απλά περιστατικά».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια