Μ. Κοζυράκη: «Οι Δασικοί χάρτες ανέδειξαν το πρόβλημα με τις χρήσης γης, δεν το δημιούργησαν

Κρήτη
Μ. Κοζυράκη: «Οι Δασικοί χάρτες ανέδειξαν το πρόβλημα με τις χρήσης γης, δεν το δημιούργησαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμενόμενες οι αντιδράσεις αν κι ατεκμηρίωτες»

Τα παραπάνω αναφέρει στο  Ράδιο 98.4 η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη αναφορικά με την ανάρτηση των Δασικών χαρτών και τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει.

 Επανέλαβε, όπως κι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, πως το τεκμήριο του Δημοσίου για το ιδιοκτησιακό δεν ισχύει σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Μάνη, αλλά όμως μετά την παρέλευση της προθεσμίας που έχει δοθεί χωρίς αντιρρήσεις από τους θιγόμενους πως οι χάρτες κυρώνονται ως έχουν. «Φοβάμαι την επόμενη ημέρα» ήταν η χαρακτηριστική φράση της.

 Η Μαρία Κοζυράκη εξήγησε ποια είναι η αναγκαιότητα κατάρτισης των  χαρτών με το ξεκαθάρισμα των δασικών, χορτολιβαδικών, γεωργικών, κτηνοτροφικών εκτάσεων, ενώ αναφορικά με το εξώδικο που έστειλε η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή είπε ότι θα απαντηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συνολικά υπενθυμίζεται πως στο Ηράκλειο το 38% των εκτάσεων χαρακτηρίζονται δασικές, στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο το 63% και στα Χανιά το 72%.

Επίσης στο εξώδικο της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:  «Οι δασικοί χάρτες επέπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία μέσα σε συνθήκες πανδημίας στην κοινωνία της Κρήτης και έχουν ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και διαμαρτυριών από χιλιάδες πολίτες και φορείς του νησιού, εξαιτίας της τραγικής - αν όχι κωμικοτραγικής - αποτύπωσής τους, κατά την οποία ποσοστό άνω του 70 % της ενδοχώρας - και όχι μόνον - της Κρήτης χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση, συμπεριλαμβανομένων και λιμανιών, εθνικών οδών, μοναστηριών κ.λπ. , με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα χιλιάδων πολιτών, όσο και για την πλήρη αδυναμία αξιοποίησής τους και την ομηρία τους, ως και την οικονομική επί σειρά ετών ταλαιπωρία τους κατά τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κ.λπ.  

Ούτε βήμα πίσω από το αίτημα: «Απόσυρση των δασικών χαρτών και αναμόρφωσή τους τώρα με ταυτόχρονη ρητή, ξεκάθαρη νομοθετημένη διασφάλιση των ιδιοκτησιών μας. Ούτε βήμα πίσω, ούτε μισόλογα, ούτε στρογγυλέματα, ούτε μπαλώματα. Κανείς εμπαιγμός, καμιά αναστολή ή αναβολή απλώς του εκτρώματος δε θα γίνει αποδεκτή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News