Κρήτη: Επτά μήνες στην αναμονή για ένα χειρουργείο χιλιάδες πολίτες (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Επτά μήνες στην αναμονή για ένα χειρουργείο χιλιάδες πολίτες (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες ασθενείς στις ατελείωτες λίστες αναμονής για χειρουργεία στα νοσοκομεία της Κρήτης - Πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπου χιλιάδες ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή για να χειρουργηθούν. Οι λίστες αναμονής μετατράπηκαν σε λίστες ντροπής για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με συνδικαλιστές του χώρου.

Οι ασθενείς που περιμένουν εγγεγραμμένοι σε λίστες αναμονής για τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αριθμούν χιλιάδες, ενώ κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα θα πρέπει να περιμένουν.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, η λίστα μόνο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μετράει 5,5 χιλιάδες ασθενείς, που βρίσκονται σε αναμονή, ενώ περίπου 3 χιλιάδες είναι οι ασθενείς που περιμένουν για επέμβαση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Όσον αφορά στο Νοσοκομείο Χανίων, η αντίστοιχη λίστα αριθμεί περίπου 2 χιλιάδες ασθενείς. Εξίσου απογοητευτική αποτυπώνεται η εικόνα και στα νοσοκομεία του Λασιθίου, ενώ στο Ρέθυμνο δεν πραγματοποιούνται καθόλου χειρουργικές επεμβάσεις τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς υπάρχει έλλειψη τόσο αναισθησιολόγων, όσο και γιατρών. Γενικά στα νοσοκομεία του νησιού υπολογίζεται ότι εκείνοι που αναμένουν να χειρουργηθούν είναι πάνω από 10 χιλιάδες.

Ο κ. Βρύσαλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη δημοσιογράφο Ράνια Μωραΐτη ότι «η αναμονή σε τακτικά χειρουργεία μπορεί να φτάσει από τους 3 έως τους 7 μήνες - ή και παραπάνω - και αυτό γιατί μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο 6 χειρουργικές αίθουσες που μπορούν και λειτουργούν».

Ο Γιώργος Κωστάκης, πρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΣΥ) Νομού Ηρακλείου, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, τόνισε: «Νομίζω ότι οι λίστες αναμονής θα αυξηθούν κι άλλο, γιατί η ομαλότητα, η ομαλοποίηση γενικότερα όσον αφορά στα τακτικά χειρουργεία δεν έχει επανέλθει».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κωστάκης, «η πραγματικότητα είναι ότι λειτουργούμε σε ρυθμούς κάτω από το 50% στα τακτικά χειρουργεία, δίνοντας προτεραιότητα στα επείγοντα χειρουργεία, καθώς και στα ογκολογικά. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα τακτικά περιστατικά θα πρέπει να περιμένουν, με βάση τη λίστα, για να χειρουργηθούν».

Ο Μανόλης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ρεθύμνου, ανέφερε με τη σειρά του για το νοσηλευτικό ίδρυμα: «Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν έχουμε λίστα αναμονής για τακτικά χειρουργεία, διότι τα τελευταία δύο χρόνια δε γίνονται και δεν μπορούν να προγραμματιστούν, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Τα δύο τελευταία χρόνια - λόγω έλλειψης γιατρών - λειτουργεί μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι».

Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα οδηγούνται λόγω της κατάστασης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνδικαλιστών. Για όσους δεν έχουν αυτή την οικονομική άνεση, η επιβάρυνση δε θα έχει οικονομικά χαρακτηριστικά, σίγουρα όμως θα έχει συνέπειες που δε δύναται κανείς να προεξοφλήσει ότι δε θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγειά τους.

«Πολλές φορές, δυστυχώς, ασθενείς ή θα αναγκαστούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα ή θα υποτροπιάσει η νόσος που έχουν. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες με την πολιτική που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας», συμπλήρωσε ο κ. Βρύσαλης.

Ο κ. Κωστάκης, μιλώντας για το πιθανό χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει όλη αυτή η κατάσταση αναμονής, ανέφερε ότι «οι αναμονές είναι μεγάλες και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τον χρονικό ορίζοντά τους, καθώς όλο αυτό είναι σε συνάρτηση με τα επείγοντα και τα ογκολογικά περιστατικά, τα οποία προκύπτουν εντωμεταξύ και χρήζουν άμεσης επέμβασης».

Οι συνδικαλιστές του χώρου τόνισαν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μετατραπεί στο σύνολό του σε φορέα κάλυψης αναγκών που προκύπτουν από τον κορωνοϊό, συστήνοντας την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κωστάκης, «πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία του νοσοκομείου». Κρίνεται απαραίτητο «να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, να προσληφθεί προσωπικό και όχι με “μπαλώματα” να επιχειρούν να ανοίξουν σήμερα κρεβάτια χειρουργείου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στη Βουλή το θέμα

«Εκρηκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία»

Μάλιστα, την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε κοινοβουλευτική παρέμβαση από 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχετικά με το παρόν ζήτημα, μετά από πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, βουλευτή Ηρακλείου, ο οποίος και προχώρησε για ακόμη μία φορά στην κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρδάκης,είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχο ερώτημα προς το υπουργείο Υγείας και στις 30 Ιουνίου, για το οποίο, όπως ανέφερε ο ίδιος, «δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία επίσημη απάντηση, ενώ η ταλαιπωρία ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας συνεχίζεται».

Όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Βαρδάκη, η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι άκρως επιβαρυμένη. Τα δεκάδες κενά προσωπικού, οι μειώσεις στα χειρουργικά κρεβάτια, οι συγχωνεύσεις των κλινικών, καθώς και η υποχρεωτική επιβολή αναστολής των τακτικών χειρουργείων από το υπουργείο Υγείας, λόγω κορωνοϊού, αποτελούν γεγονότα που επέφεραν τεράστια προβλήματα στις δομές Υγείας, ενώ, ταυτόχρονα, η κατάσταση επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω, μετά από τις αναστολές στο υγειονομικό προσωπικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο βουλευτής Ηρακλείου αναφέρθηκε, επιπλέον, στη δυσχερή νοσοκομειακή κατάσταση που επικρατεί στο νησί, με χαρακτηριστικά παραδείγματα «το ΠΑΓΝΗ, στην Ογκολογική Κλινική του οποίου τα χειρουργικά κρεβάτια από 17 έχουν μειωθεί στα 9, ενώ στην Ορθοπαιδική, από τα 21 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόνο τα 5. Για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν καταγγελίες ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο εδώ και δύο χρόνια!».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν, ενώ από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τους ασθενείς εκείνους οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών».

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρδάκης, κάλεσε - μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. - τον υπουργό Υγείας να δώσει απαντήσεις επί του θέματος. Συγκεκριμένα, «να απαντήσει πού οφείλεται το γεγονός ότι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η πολύμηνη καθυστέρηση σημαντικών χειρουργείων, τη στιγμή που η κυβέρνηση επαίρεται για σταθεροποίηση της εικόνας της πανδημίας, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία, και ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με υγειονομικό προσωπικό που ο κ. υπουργός έχει εξαγγείλει, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους».

Διαβάστε επίσης

Η «περιπέτεια» των χειρουργείων στην Κρήτη: Ζήτησε ραντεβού το 2017 και την ειδοποίησαν το 2020

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News