Έρευνα: Η νικοτίνη ίσως αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στον κορωνοϊό

Υγεία
Έρευνα: Η νικοτίνη ίσως αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη για πιθανή προστατευτική δράση της ουσίας

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας και για την νικοτίνη που είναι πιθανόν να έχει κάποια προστατευτική δράση στην προσβολή από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με ερευνητές στην Γαλλία.

Οι επιστήμονες θα πραγματοποιηθούν δοκιμές πρόληψης και θεραπείας με τη χρήση τσιρότων νικοτίνης στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι. «Σύμφωνα με την υπόθεση, η νικοτίνη προσκολλάται στον κυτταρικό υποδοχέα που χρησιμοποιείται από τον κορωνοϊό και τον εμποδίζει να προκολληθεί» και κατά συνέπεια να διεισδύσει στα κύτταρα και να εξαπλωθεί στον οργανισμό», δηλώνει ο καθηγητής Jean-Pierre Changeux, του Ινστιτούτου Παστέρ και του Collège de France.

Ο κ.Φαρσαλινός «έδειξε» το δρόμο

Από τις 23 Μαρτίου είχε ξεκινήσει να μελετά το θέμα ο Κ. Φαρσαλινός. Για το θέμα της δράσης που έχει η νικοτίνη είχε μιλήσει εξ αρχής ο καθηγητής- ερευνητής  στο Πανεπιστήμιο Πατρών και  Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα μιλώντας στον 98.4  Ο κ.Φαρσαλινός είχε αναφέρει ότι χρήζει έρευνας η πιθανότητα μια ουσία της νικοτίνης να λειτουργεί αποτρεπτικά αλλάμόνο σε ασθενείς στην εκτεταμένη εξάπλωση της μόλυνσης από τον ιό.

Πάντως οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να παρακινήσουν τον πληθυσμό να προσφύγει στο κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τους πνεύμονες και βλάπτει την υγεία , προειδοποιούν οι γιατροί.

Δείτε τις σχετικές δημοσιεύσεις της μελέτης του Κ. Φαρσαλινού:

Έγγραφο 1

Έγγραφο 2

Έγγραφο 3

Στο θέμα αναφέρθηκε με ανάρτησή του και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και επικεφαλής του αιματολογικού κέντρου στο νοσοκομείο Τενόν στο Παρίσι .Όπως σημειώνει « Κανείς απολύτως κανείς δεν φανταζόταν τον προστατευτικό ρόλο του καπνίσματος».

Η υπόθεση της έρευνας υποστηρίζεται από την ύπαρξη χαμηλού ποσοστού καπνιστών μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19, όπως έχει διαπιστωθεί από σειρά μελετών ανά τον κόσμο. Η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος θα έλθει από τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας που πραγματοποιείται επί 350 νοσηλευόμενων ασθενών και 150 ελαφρύτερων περιστατικών της Covid-19 ( που έχουν επιβεβαιωθεί από τεστ PCR).

Πάντως οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να παρακινήσουν τον πληθυσμό να προσφύγει στο κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τους πνεύμονες και βλάπτει την υγεία , προειδοποιούν οι γιατροί.

Με πληροφορίες από το in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News