default-image

Δίνει ζωή σε άχρηστα υλικά η Μαρία Καλογιαννάκη

Κρήτη
Δίνει ζωή σε άχρηστα υλικά η Μαρία Καλογιαννάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η φύση είναι ο μεγαλύτερος δημιουργός και εμπνευστής. Καθετί άχρηστο για κάποιους μπορεί να φανεί σε άλλους εξαιρετικά χρήσιμο και να πάρει άλλη μορφή. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγράφιζα. Σήμερα, με την ενασχόλησή μου αυτή δίνω σχήμα και ζωντάνια σε άχρηστα υλικά, που βρίσκονται διάσπαρτα στη φύση. Αυτό είναι κάτι που με γαληνεύει. Με βοηθάει να παίρνω δύναμη, ενώ μεγαλύτερη ικανοποίησή μου αποτελούν τα συγχαρητήρια και τα χαμόγελα που θα εισπράττω από τον κόσμο που θα θαυμάσει τα έργα μου».

Μέσα από αυτά τα λόγια και φυσικά μέσα από τα καταπληκτικά χειροποίητα έργα της, τα οποία το κοινό μπορεί να απολαύσει αν επισκεφτεί την έκθεσή της στην Πύλη Αγίου Γεωργίου στο Ηράκλειο, καταλαβαίνει κανείς τη μεγάλη αγάπη που τρέφει η χαρισματική, αυτοδίδακτη ζωγράφος από το Σκινιά του δήμου Μινώα Πεδιάδος, Μαρία Καλογιαννάκη, για την τέχνη, τον πολιτισμό, τη φύση και τη δημιουργία.

Μητέρα δύο παιδιών και ένα από τα ενεργά μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς, η Μαρία Καλογιαννάκη έχει βρει μια δημιουργική διέξοδο μέσα από την τέχνη, τη ζωγραφική και το "driftwood art". Δημιουργεί σπάνιες και μοναδικής ομορφιάς χειροποίητες δημιουργίες και γλυπτά, με σημαντικό στοιχείο να αποτελεί ότι τα υλικά που χρησιμοποιεί προέρχονται από τη φύση, και συνήθως είναι αντικείμενα άχρηστα για τους πολλούς. Τα έργα της μάλιστα έχουν κερδίσει τα βλέμματα τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων, που στέκονται με ενθουσιασμό σε κάθε της έκθεση για να τα θαυμάσουν.

Καλλιτεχνική φύση από μικρή

«Ως Έλληνες πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί»

Η καλλιτεχνική φύση και το ταλέντο της δεν άργησαν να ξεδιπλωθούν. Από πάρα πολύ μικρή ηλικία, παιδάκι ακόμα, όπως μας λέει, θυμάται να ζωγραφίζει συνεχώς.

«Στο σχολείο κρατούσα το στυλό ή το μολύβι και πάντα κάτι ζωγράφιζα. Όνειρό μου ήταν να φοιτήσω στη Σχολή Καλών Τεχνών. Όμως η θέλησή μου να κάνω οικογένεια κυριάρχησε και άφησα στην άκρη το όνειρό μου αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, άρχισα και πάλι να φτιάχνω διάφορες κατασκευές με πολλή φαντασία και αγάπη».

Η ίδια στη συνέχεια μας εξηγεί πως το μόνο που αγοράζει είναι οι κόλλες και τα χρώματα. «Η φύση προσφέρει τα πάντα απλόχερα. Μια βόλτα στη θάλασσα ή στα ποτάμια, θα μας δείξει πως όλα αυτά τα θαλασσόξυλα, τα βότσαλα και τα γυαλιά που ξεβράζονται έχουν διάφορες μορφές και με αυτά μπορείς να φτιάξεις τα πάντα. Χρησιμοποιώ υλικά όπως πρόκες, σίδερα, παλιές πόρτες και παράθυρα, κομμάτια από σπασμένα πιάτα, μπουκάλια, παλιές κλειδαριές, κλειδιά και οτιδήποτε μπορεί να αποκτήσει και πάλι ζωή. Προσωπικά δε μου αρέσει να πετάω τίποτα, διότι για μένα το καθετί μπορεί κάποια στιγμή να αποκτήσει ξανά ζωή και χρήση. Θα σας πω ότι τα κομμάτια ενός σπασμένου λευκού πιάτου τα χρησιμοποίησα σαν πανιά καραβιού σε ένα έργο μου. Δε δημιουργώ από το μηδέν, αντίθετα χρησιμοποιώ ήδη χρησιμοποιημένα υλικά, που έχει κλείσει ο κύκλος ζωής τους. Αντικείμενα που για άλλους είναι άχρηστα, για μένα αποτελούν πηγή έμπνευσης», μας λέει η Μαρία Καλογιαννάκη.

Η 2η προσωπική έκθεση της Μαρίας Καλογιαννάκη αποτελεί μια αρμονική συνάντηση από χρώματα, ξύλα, θαλασσόξυλα, παλιά αντικείμενα και βότσαλα, που ανακατεύονται με τη φαντασία και γίνονται τέχνη! Εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου και αφορά έργα ζωγραφικής, ξύλινες κατασκευές, όλες χειροποίητες και φτιαγμένες με μεράκι από μια καλλιτέχνιδα αυτοδίδακτη μεν, αλλά πολύ εμπνευσμένη. Ανάμεσα στα έργα της θα βρούμε χειροποίητα πάντα καραβάκια, καθρέπτες, φωτιστικά από θαλασσόξυλα και πολλά διακοσμητικά είδη σπιτιού από φοινικόδεντρα, μια γεύση από τα οποία σας παρουσιάζουμε μέσα από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ μας.

Μέσα από τη δουλειά της, το μήνυμα που θέλει να περάσει στον κόσμο και δη στους νέους είναι πως «ως Έλληνες πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί», σημειώνοντας ότι οφείλουμε να αναγεννήσουμε τη χώρα μας με τρόπους και μέσα απλά και καθημερινά. Ωστόσο, κλείνοντας, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως για άλλη μια φορά εκείνοι που φαίνεται να εκτιμούν περισσότερο το ελληνικό στοιχείο, την αξία της χώρας μας και το καθετί που προσφέρει η ελληνική φύση είναι οι ξένοι. Και αυτό γιατί ίσως να θαυμάζουν περισσότερο τον ήλιο και τη θάλασσα που εκείνοι δεν έχουν, ενώ εμείς έχουμε την τύχη να τα χαιρόμαστε καθημερινά και συνεπώς δεν τα εκτιμάμε μάλλον και πολύ.

Η έκθεση της Μαρίας Καλογιαννάκη θα φιλοξενείται έως αύριο στην Πύλη Αγίου Γεωργίου, με ώρες λειτουργίας από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News