Πολιτισμός

Κονσέρτο για πιάνο με τον συνθέτη Φοίβο Βαλαχή

Συναυλία του συνθέτη Φοίβου Βαλαχή, ο οποίος θα παρουσιάσει τις μουσικές συνθέσει του σε Κονσέρτο για πιάνο στις 8 Αυγούστου στο Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις» στις 21.30.

Συναυλία του συνθέτη Φοίβου Βαλαχή, ο οποίος θα παρουσιάσει τις μουσικές συνθέσεις του σε Κονσέρτο για πιάνο στις 8 Αυγούστου στο Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις» στις 21.30 με ελεύθερη είσοδο.

Η  γλώσσα του συνθέτη είναι ένα αποτέλεσμα των μουσικών του ριζών, σπουδών και εμπειριών ένα μίγμα ελληνικών δρόμων και ρυθμών με αρμονίες νεοκλασικής και σύγχρονης μουσικής που φτιάχνουν ένα μοναδικό ύφος απόλυτα αναγνωρίσιμο. Είναι αυτή η μουσική γλώσσα και τα ισχυρά μελωδικά θέματά του που τον έκαναν ένα από τους πιο ακουσμένους και δημοφιλείς συνθέτες σύγχρονης μουσικής στο SoundCloud διεθνώς.

Ο Φοίβος Βαλαχής γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Παίζει Πιάνο, Κιθάρα, Ακορντεόν, Μπουζούκι, Μπαγλαμά και Σαντούρι. Σε ηλικία  14 ετών  δημιουργεί τις πρώτες του συνθέσεις. Το 1977, απόφοιτος του  Ωδείου Αθηνών στο κλασσικό πιάνο, εγκαθίσταται στο Τορίνο, όπου σπουδάζει  πληροφορική. Το 1978, παίρνει το B΄ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό της UNESCO για μουσικές συνθέσεις για παιδιά.

Το 1981, παράλληλα με το πανεπιστήμιο, παίρνει δίπλωμα τεχνικής και αυτοσχεδιασμού jazz ενώ εργάζεται ως πιανίστας και καθηγητής πιάνου και αρμονίας. Μέχρι την ηλικία των 54 ετών συνθέτει και παίζει την μουσική του μόνο σε ιδιωτικές ή μικρές συναυλίες έως 40 ατόμων. Τον Μάιο του 2013 αποφασίζει να παρουσιάσει την μουσική του παγκοσμίως διαδικτυακά, μέσω SoundCloud (η μεγαλύτερη ιστοσελίδα στον κόσμο για ανεξάρτητους καλλιτέχνες με 350.000.000 ακροατές) καθώς και ζωντανά μέσω συναυλιών.  

Από τότε έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει 40 συναυλίες και κοντσέρτα πιάνου στην Ιταλία, Ελλάδα, Αγγλία και Γαλλία καθώς και 5 διαδικτυακές συναυλίες μέσω YouTube. Έχει συνεργαστεί με συνθέσεις του εκτεταμένα με  το Επιγραφικό και  Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη  Λέσχη Γραμμάτων (Circolo dei Lettori) του Τορίνο, τον Σύλλογο Δικηγόρων του Τορίνο (Ordine Degli Avvocati Di Torino), το Manchester Conservatoire, το Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο "Ciputra Artpreneur" στην Jakarta της Ινδονησίας. Συνεργάσθηκε με τον Ιταλικό Σύλλογο Αρμενίων για την μουσική του ντοκιμαντέρ "A come Armenia" το οποίο θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Βενετίας 2016 με θέμα την Γενοκτονία των Αρμενίων καθώς και με το "Piano City Milano 2016".

Παράλληλα ευρωπαϊκοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, εξειδικευμένοι στην κλασσική και την νεοκλασική μουσική, μεταδίδουν την μουσική του σε μόνιμη βάση. Τον Μάρτιο του 2016 αρχίζει συνεργασία με τον ποιητή Πόλυ Κυριάκου και συνθέτει νέα συλλογή ελληνικών τραγουδιών. Τον Ιούλιο του 2016 παρουσιάζεται με συνθέσεις του  σε κοντσέρτο για πιάνο και 2 φωνές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο των εορτασμών για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας υπό τις Αιγίδες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  Τον Μάιο του 2016 γιορτάζει 4.000.000 ακροάσεις στο SoundCloud. Έργα του κυκλοφορούν σε 5 συλλογές CD, "Nocturnes Vol.1", "A Day In Venice", "Another Day", "Color Your Life", "The Triptych of Love" και διατίθενται στο iTunes, στο Spotify και σε 40 ηλεκτρονικές εταιρίες μουσικής διανομής συνολικά.

Αντιπροσωπευτικά κομμάτια της μουσικής του ακούγονται στο https://soundcloud.com/official-youtube-channel/sets/my-musical-diary.

Σχόλια