"Μικρά κ' Περίεργα"

Άλλη ανάγνωση γεωπολιτικά

Κι όμως, ενώ όλοι δείχνουν μετά την τρομοκρατική φρίκη στο Παρίσι, τη μετατροπή της Ευρώπης, με αναγκαστικούς νόμους περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών στο "όνομα της ασφάλειας", σε περίκλειστο φρούριο με συνέπειες και για τους πρόσφυγες και ότι αυτό θα συνεπάγεται για την Ελλάδα ως κύρια πύλη υποδοχής τους, οι καλά γνωρίζοντες τα γεωπολιτικά, αλλού βλέπουν το επικίνδυνο της υπόθεσης για την Ελλάδα.

Εξ αυτού του λόγου, θεωρούσαν και όπως λένε και το ΥΠΕΞ ήταν της ίδιας γνώμης, πως το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία καλόν θα ήταν να είχε αποφευχθεί. Όπως λένε λοιπόν, μετά την τροπή των γεγονότων, είναι προφανές οτι οι βομβαρδισμοί κατά του ISIS, δεν αρκούν. Χρειάζεται και μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση.

Όμως για κάτι τέτοιο η Δύση και η Ρωσία δύσκολα θα στείλει στρατεύματα. Χερσαίες συμπαγείς δυνάμεις στη περιοχή διαθέτουν οι Τούρκοι και οι Κούρδοι.

Αλλά η χρήση τους προυποθέτει και αποδοχή των ανταλλαγμάτων για κάτι τέτοιο. Ε, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ένα από αυτά, ήδη καθιστά τα κυριαρχικά δικαιώματα που εξασφαλίζει το κομβικό σημείο του Καστελόριζου σε "παζάρι" από πλευράς Τουρκίας 50%-50%. Κοινώς τα θέματα γίνονται πιο περίπλοκα από ότι φανταζόμαστε όλοι μας.

Γ.Σ.

Σχόλια