Στα 387,90 € η βασική σύνταξη των αγροτών - Τι αναφέρει το σχέδιο της εγκυκλίου για τις αυξήσεις

Κρήτη
Στα 387,90 € η βασική σύνταξη των αγροτών - Τι αναφέρει το σχέδιο της εγκυκλίου για τις αυξήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, η βασική αγροτική σύνταξη (δηλαδή των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ του Ν. 4169/1961), η οποία μέχρι 31/12/2022 ανερχόταν σε 360 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2023 αυξάνεται σε 387,90 ευρώ

Σε ποσοστό 7,75%, αυξάνεται το συνολικό ποσό των κύριων συντάξεων με έναρξη καταβολής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 και με ισχύ την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς. Αυτό ξεκαθαρίζει το σχέδιο εγκυκλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Δεκεμβρίου 2022 από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αφορμή την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αύξηση των κύριων συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2023.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, η βασική αγροτική σύνταξη (δηλαδή των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ του Ν. 4169/1961), η οποία μέχρι 31/12/2022 ανερχόταν σε 360 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2023 αυξάνεται σε 387,90 ευρώ.

Συντελεστής αύξησης

Αναλυτικότερα, «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1η/1/2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο, και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή», σύμφωνα με το σχέδιο της εγκυκλίου.

Προσωρινές και προκαταβολές

Εξάλλου, σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι: «Στους ασφαλισμένους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας, θανάτου, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 4670/2020 (Α’ 43), χορηγείται προκαταβολή έναντι της συντάξεως που δικαιούνται, από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως το τέλος του μήνα έκδοσης προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης ή, ελλείψει αυτής, έως το τέλος του μήνα έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης».

Η κατάργηση της παρακράτησης

Καταλήγοντας, το σχέδιο της εγκυκλίου αναφέρεται στους εν λόγω ασφαλισμένους αναφέροντας ότι: «Από 01/01/2023 καταργείται η παρακράτηση της φορολογικής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, που εφαρμόζεται στους φορολογουμένους-συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Επομένως, δε θα παρακρατείται πλέον από τον e-ΕΦΚΑ το ανωτέρω ποσό, αυξάνοντας το καθαρό μετά φόρων ποσό σύνταξης των δικαιούχων».

Σε αδιέξοδο οι συνταξιούχοι - «Ζητάμε αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού»

«Αυτή την εποχή οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο. Και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το θέμα της ακρίβειας, των ανατιμήσεων αλλά και του πληθωρισμού που “καλπάζει”», σχολιάζει ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου Γιώργος Λενακάκης.

«Όλο αυτό το πλέγμα, συν η ενεργειακή φτώχια, πραγματικά έχουν “τσακίσει” τις χαμηλές συντάξεις. Εμείς αυτό που θα περιμέναμε από την κυβέρνηση είναι η αύξηση αυτή που θα μας δώσει καταρχήν να δοθεί στο σύνολο των συντάξεων. Και στην επικουρική ασφάλιση και στην προσωπική διαφορά. Και όχι μόνο στην κύρια σύνταξη. Επίσης, θα θέλαμε να είναι στο ύψος του πληθωρισμού και όχι σε αυτά τα επίπεδα βάσει των οποίων μας δίνει την αύξηση, που αυτή έχει ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις».

Πάντως, όπως είχε δηλώσει προς τα μέσα Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «οι συνταξιούχοι - ένα τμήμα σημαντικό, πάνω από ένα εκατομμύριο - θα πάρουν επιταγή ακρίβειας φέτος, ένα μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων θα έχει μόνιμη αύξηση στην περιοχή του 7,5% και έχουμε και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 500.000 συνταξιούχους. Πρόκειται για γενναίες, μόνιμες παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News