Χώρος νέου δικαστικού μεγάρου - δικαστικό μέγαρο

Αυτά είναι τα 5 σχήματα που συμμετέχουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για τα Δικαστικά Μέγαρα στην Κρήτη

Κρήτη
Αυτά είναι τα 5 σχήματα που συμμετέχουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για τα Δικαστικά Μέγαρα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Β' φάση, στην οποία περνούν τα 5 σχήματα, ξεκινά τώρα και διακρίνεται περαιτέρω σε επιμέρους στάδια

Ένα βήμα προς τα εμπρός κάνει ο διαγωνισμός για τα νέα Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, περνούν στη Β' φάση του διαγωνισμού, που υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), και τα πέντε σχήματα που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνε με το ypodomes.gr, τα σχήματα αυτά είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΑΒΑΞ, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ και η Intrakat.

Ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα περιλαμβάνουν την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο. Ο ανάδοχος θα αναλάβει περαιτέρω τη συντήρηση και διαχείριση αυτών των δύο δημόσιων κτιρίων.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 86,85 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ 70,04 εκατ. ευρώ).

Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 έτη) από την υπογραφή της. Από αυτό το διάστημα περίπου οι πρώτοι 36 μήνες αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα έτη στη συντήρηση και τη διαχείρισή τους.

Η διαδικασία ανάθεσης για την παρούσα σύμπραξη περιλαμβάνει δύο φάσεις: την Α' Φάση (προεπιλογή) η οποία και ολοκληρώθηκε και τη Β' φάση η οποία ξεκινά τώρα και διακρίνεται περαιτέρω σε επιμέρους στάδια, ήτοι:

Στάδιο Β.Ι (ανταγωνιστικός διάλογος) και

Στάδιο Β.ΙΙ (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

Το έργο δεν χρηματοδοτείται από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα μπορεί να γίνει το 2025.

Το αντικείμενο των έργων

Στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό του, η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των ανωτέρω κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και η συντήρηση και διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων για διάστημα τριάντα (30) ετών.

Το νέο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου θα σχεδιαστεί με βάση τις «αρχές» του βιοκλιματικού σχεδιασμού στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, ήτοι ως κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ΖΕΒ), με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά, με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με πιστοποίηση LEED (silver η ανώτερη) και με ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών.

Για το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου προβλέπονται εργασίες πλήρους ανακατασκευής του στις οποίες περιλαμβάνεται η δομική αποκατάσταση, η ενεργειακή αναβάθμιση, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η αύξηση της ασφάλειας, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού και η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News