Ένωση Καταναλωτών Κρήτης: Ποια κοινωνικά επιδόματα κατάσχονται και ποια όχι

Κρήτη
Ένωση Καταναλωτών Κρήτης: Ποια κοινωνικά επιδόματα κατάσχονται και ποια όχι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή καταγγελίες από καταναλωτές

Με αφορμή καταγγελίες από καταναλωτές , προς την ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, για κατάσχεση του επιδόματος τέκνων, από τράπεζα για ανεξόφλητη δόση δανείου, σε μια εποχή που όλοι ζούμε σε έκτακτες και πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω κορωνοιού, η Ενωση ενημερώνει τους καταναλωτές, ποια επιδόματα είναι ακατάσχετα και ποιά όχι.

Παράλληλα, αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καταναλωτής να προστατευτεί και να διεκδικήσει  την επιστροφή τους.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

1) Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων (Α21), το επίδομα πολυτέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων, τα οποία χορηγούνται σε αρκετούς φορολογούμενους, δεν είναι ακατάσχετα. Τα συγκεκριμένα ποσά μπορεί να εξαιρούνται από φόρο, εισφορά αλληλεγγύης ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, αλλά δεν προστατεύονται από ενδεχόμενη κατάσχεση, γι’αυτό θα πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν δηλώσει οπωσδήποτε τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο, ώστε να μην χάσουν το συγκεκριμένο επίδομα, με τη λογική όμως πάντα του συνολικού μηνιαίου ακατάσχετου των 1.250 ευρώ στην ουσία, κατάσχεση μπορεί να διαταχθεί είτε από το Δημόσιο όταν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή, πάνω από 500 ευρώ, χωρίς τις νόμιμες επιβαρύνσεις με πάντα πρώτη ενέργεια να είναι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους ο οφειλέτης είναι αρχικός δικαιούχος ή ακόμη και συνδικαιούχος, αλλά και κατάσχεση μπορεί να γίνει από τράπεζες ή ιδιώτες.

2)Ο γενικός κανόνας αδέσμευτων τραπεζικών λογαριασμών είναι τα ακατάσχετα 1.250 ευρώ για κάθε οφειλέτη (τα πρώτα 1.000 ευρώ συν το 50% για τα επόμενα 500), τα οποία τα προστατεύει κάνοντας τη σχετική δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Για την ακρίβεια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ορίσουν τον λογαριασμό που λαμβάνουν τις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι οφειλέτες ορίζουν έναν λογαριασμό που επιθυμούν.

Ωστόσο όμως, μια σειρά προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων θεωρούνται εξ’ ολοκλήρου ακατάσχετα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται δέσμευσή τους, ακόμη κι αν καταβάλλονται σε λογαριασμό που δεν έχει οριστεί ως ακατάσχετος.

3)Πιο συγκεκριμένα, ακατάσχετα είναι τα εξής επιδόματα :

  • Το κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ( ΚΕΑ)
  • Το κοινωνικό μέρισμα
  • Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ
  • Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης σε ανέργους
  • Το επίδομα θέρμανσης
  • Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους
  • Η επιδότηση ενοικίου – στέγασης
  • Η διατροφή ανηλίκου
  • Τα προνοιακά επιδόματα
  • Το επίδομα των 800 ευρώ κορωνοιού

4)Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό θα είναι ο δικαιούχος των ανωτέρω επιδομάτων να ορίζει τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, ως λογαριασμό που θα εξοφλούνται τα προαναφερόμενα, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Θα πρέπει βέβαια επίσης να τονίσουμε το γεγονός ότι ,τα χρήματα που λαμβάνονται από τα εξ’ ορισμού ακατάσχετα επιδόματα, σε καμιά περίπτωση δεν υπολογίζονται στην κάλυψη του μηνιαίου ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ.

5)Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό, (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται,

Τι κάνει ο οφειλέτης:

 -Υποβάλλει αίτηση αποδέσμευσης ,ολοκλήρου του δεσμευθέντος ποσού

Εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα/βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (πχ επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλπ).

Άρα, σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ο λογαριασμός πίστωσης του επιδόματος ως ακατάσχετος, ο φορολογούμενος με ένα αντίγραφο κίνησης λογαριασμού από την τράπεζα, όπου αποδεικνύεται ότι έχει πιστωθεί το εν λόγω επίδομα και με μια αίτηση στο αρμόδιο τμήμα της εφορίας του, παίρνει πίσω το ποσό που του κατασχέθηκε.

  -Τέλος, όσο αφορά τις τράπεζες, αίτημά μας είναι , να προβούν σε αναστολή κάθε αναγκαστικού μέτρου και απαίτησης, στους οφειλέτες -πελάτες τους, που θίγονται από την  κρίση του Κορωνοιού, συγχρόνως υπενθυμίζουμε στους καταναλωτές ότι, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, συνεχίζει να στηρίζει και να προστατεύει τους καταναλωτές και σε αυτή την κρίση, μέσα από τα εργαλεία επικοινωνίας ,που διαθέτει ,στο email της Ένωσης [email protected] επίσης στο κινητό τηλέφωνο της ΄Ενωσης.6989855465

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News