default-image

Στα βιβλιάρια οι επιδοτήσεις, τι κρατήσεις έγιναν;

Κρήτη
Στα βιβλιάρια οι επιδοτήσεις, τι κρατήσεις έγιναν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληρώνονται οι επιδοτήσεις από χθες το απόγευμα σε 537.406 δικαιούχους παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα, με το συνολικό ποσό να φτάνει στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Πληρώνονται, επίσης, σε ποσοστό περίπου 97% και οι νέοι παραγωγοί-αποδέκτες δικαιωμάτων, οι οποίοι συνολικά φτάνουν τους 65.000. Οι οριζόντιες περικοπές σε όλα τα δικαιώματα ανέρχονται σε 4,5%, προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Απόθεμα. Με τα χρήματα αυτά θα πληρωθούν μέρος των χαμένων δικαιωμάτων στους παραγωγούς της φόρμας 6 καθώς και οι νέοι αγρότες.

Σήμερα, πάντως, αναμένεται η πλήρης εικόνα για τα τελικά ποσά στα βιβλιάρια των παραγωγών. Το σίγουρο είναι, βέβαια, ότι οι επιδοτήσεις έρχονται σε μια περίοδο που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας αντιμετωπίζουν πολλά και μεγάλα προβλήματα επιβίωσης.

Από χθες το βράδυ μπορούν και εισπράττουν τα χρήματα της επιδότησής τους οι παραγωγοί που ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς, αφού το τραπεζικό ίδρυμα είναι ο επίσημος φορέας καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης και δεν έχει βαλέρ. Για τους παραγωγούς που έχουν λογαριασμό στις άλλες τράπεζες, ισχύει το βαλέρ των δύο ημερών, αλλά, όπως μας λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, δε θα υπάρξει πρόβλημα για την είσπραξη των χρημάτων τους το αργότερο ως την Παρασκευή ή στη χειρότερη περίπτωση την ερχόμενη Δευτέρα 30 του μήνα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Την καλή αυτή είδηση για την πληρωμή των ενισχύσεων μερικά 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία μετέφεραν από το μεσημέρι στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", χθες, ο πρόεδρος Ανδρέας Στρατάκης και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.

Κράτηση 4,5%

«Είναι πολύ θετικό το ότι πληρώνεται ο κόσμος. Αναμενόμενη ήταν η πληρωμή μέχρι τις 27 του μήνα. Εμείς είχαμε την πληροφορία ότι θα πληρωνόταν ο κόσμος από τώρα, και έχουμε την αγωνία μέχρι να πληρωθεί και ο τελευταίος παραγωγός», όπως χαρακτηριστικά μας είπε χθες ο Ανδρέας Στρατάκης, σημειώνοντας πως πρόκειται για συνολικά 30.000 παραγωγούς μόνο στην Ένωση Ηρακλείου που περιμένουν επιδοτήσεις. «Το ενδιαφέρον μας είναι μεγάλο. Φαίνεται να έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές. Φαίνεται ότι μπαίνει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης ή το 70% της βασικής. Συνεχώς φαίνονται χρήματα. Φαίνεται να υπάρχει μια κράτηση 4,5% όπως το είχαν πει, αλλά δε φαίνεται ακόμη αν έχουν πληρωθεί οι παραγωγοί της φόρμας 6. Γενικά είναι μια καλή εξέλιξη. Απομένει να δούμε και τα τελικά ποσά...».

Στο μεταξύ, ο συνεταιριστής διαβεβαιώνει τον αγροτικό κόσμο ότι η Ένωση Ηρακλείου είναι έτοιμη και για τη νέα ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσει όλο το σύστημα να είναι έτοιμο για να αρχίσει η νέα ενεργοποίηση μέσα στον Ιανουάριο και όχι με την καθυστέρηση προηγούμενων ετών, όταν υπήρχαν καθυστερήσεις σε κεντρικό επίπεδο.

«Ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας»

«Μέσα στις προσδοκίες τις δικές μας και των παραγωγών λειτούργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Είχε πάρα πολλή δουλειά φέτος. Μιλάμε για 65.000 μεταβιβάσεις στον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να μπορέσει να τις ελέγξει και να τις διεκπεραιώσει. Οι παραγωγοί που έχουν κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς μπορούν να πάνε στα ΑΤΜ και να δούνε τις επιδοτήσεις τους», όπως χαρακτηριστικά μας είπε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης. Και σημείωσε στο σημείο αυτό ότι σήμερα το πρωί όσοι δεν έχουν κάρτα αυτόματης ανάληψης χρημάτων μπορούν να προσέρχονται στα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς και να σηκώνουν τις επιδοτήσεις τους. Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι μεθαύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα μπορούν να πληρώνονται και οι παραγωγοί που έχουν τους λογαριασμούς τους στις άλλες τράπεζες.

Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός, όπως εξηγεί, ότι στην Πειραιώς δεν υπάρχει βαλέρ, επειδή η τράπεζα έχει πάρει το έργο της παλιάς ΑΤΕ στην κατανομή των επιδοτήσεων.

Για τις μεταβιβάσεις ο Μύρων Χιλετζάκης τόνισε ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ για πρώτη χρονιά έχει ολοκληρώσει την εξέταση σχεδόν όλων των μεταβιβάσεων. Έχει μείνει ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός, αφού αξιολογούνται κάποια έγγραφα που πρέπει να εξεταστούν και έχει προχωρήσει η πληρωμή...».

Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα δικαιώματά τους

Στο μεταξύ, μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι κατά... χιλιάδες εμφανίζονται οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων. Από τους 680.000 με 700.000 παραγωγούς πέρυσι, οι δικαιούχοι φέτος έχουν μειωθεί στους 537.406 χιλιάδες, συν τους αποδέκτες των δικαιωμάτων που ανέρχονται συνολικά στους 65.000 παραγωγούς. Θα δούμε επίσης στη δεύτερη δόση, όταν αυτή θα καταβληθεί προς τα τέλη Δεκεμβρίου, πόσοι άλλοι θα λάβουν για πρώτη φορά δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα, που ως γνωστόν αποτελεί τον κουμπαρά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Το γεγονός της μείωσης των δικαιούχων έχει να κάνει με την κυβερνητική πολιτική, που ανάγκασε χιλιάδες παραγωγούς είτε να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους φεύγοντας από το σύστημα των επιδοτήσεων, είτε να τα μεταβιβάσουν. Κι αυτό έγινε υπό το φόβο των περικοπών της σύνταξης σε ποσοστό 60% για όλους τους συνταξιούχους πλην αυτούς τους ΟΓΑ, που βγήκαν στη σύνταξη από το Μάιο του 2016 και μετά. Υπάρχει επίσης μείωση και για άλλους λόγους. Σαφή εικόνα θα έχουμε όταν θα γίνει η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης κατά την εκπνοή του 2017.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News