default-image

Με το... "καλημέρα" του 2018 έρχονται φόροι

Κρήτη
Με το... "καλημέρα" του 2018 έρχονται φόροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας κανονικός... Αρμαγεδώνας μέτρων «έρχεται» από την πρώτη μέρα του 2018 στη ζωή των Ελλήνων, στο ασφαλιστικό σύστημα και στο χώρο του συνδικαλισμού, που δε θα μπορεί πλέον να οργανώνει απεργιακές κινητοποιήσεις για να διεκδικεί ανατροπές σε τέτοια αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, πρόκειται συνολικά για έντεκα μέτρα που σοκάρουν, καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν αυξήσεις εισφορών από 14,2% ως 21,4% σε αγρότες, επαγγελματίες και επιστήμονες, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ως και 2 χρόνια για μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, νέα μείωση-κατάργηση του ΕΚΑΣ για 180.000 χαμηλοσυνταξιούχους, "ψαλίδι" ως 6% στα εφάπαξ, αλλά και μεγάλες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, παλιές και νέες!

Όπως γράφει ο "Ελεύθερος Τύπος" της Κυριακής, οι αλλαγές-σοκ δρομολογούνται από την 1η/1/2018 και έρχονται μέσα από ψηφισμένες ρυθμίσεις των Νόμων 4472/2017 και 4387/2016, καθώς και του Νόμου 4336/2015. Η εφαρμογή τους επηρεάζει την τσέπη άνω των 3 εκατ. ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Τα μέτρα αυτά μάλιστα πρόκειται να ενεργοποιηθούν πριν ακόμη ξεδιπλωθούν οι νέες απαιτήσεις των Θεσμών στην τρίτη αξιολόγηση, που ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων:

- Κλειδώνει ο τελικός επανυπολογισμός 2,5 εκατομμυρίων παλιών κύριων και επικουρικών συντάξεων. Όλες οι συντάξεις που καταβάλλονταν ως τις 12/5/2016 (συντάξεις προ νόμου Κατρούγκαλου) επανυπολογίζονται και χωρίζονται σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα, οι παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν μέσα στο 2018 στα ενημερωτικά τους σημειώματα νέα ποσά σύνταξης. Στην κύρια σύνταξη ένα τμήμα θα είναι η εθνική σύνταξη, το πλήρες ποσό της οποίας, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, κυμαίνεται από 345,6 έως 384 ευρώ, και ένα τμήμα θα είναι η σύνταξη βάσει εισφορών και ετών ασφάλισης που είχαν όταν συνταξιοδοτήθηκαν, που θα είναι η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη. Ο επανυπολογισμός βγάζει κατά κανόνα μικρότερη σύνταξη.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις, που φτάνουν στο 40%, έχουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ. Στο Δημόσιο, οι μειώσεις φτάνουν στο 23%, στο ΙΚΑ ως και το 25%, στο ΝΑΤ ως το 22%, ενώ για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών οι περικοπές λόγω επανυπολογισμού φτάνουν και στο 30%, ιδίως για τις γυναίκες με 25ετία.

- Έρχεται μεγαλύτερη μείωση συντάξεων για τους ασφαλισμένους που θα κάνουν αίτηση μέσα το 2018, γιατί μπαίνει ακόμη ένα μνημονιακό έτος με χαμηλές αποδοχές στο μέσο όρο των μισθών υπολογισμού της σύνταξης από το 2002 και μετά. Οι νέες συντάξεις υπολογίζονται ως προς το ανταποδοτικό ποσό, με βάση το μέσο όρο μηνιαίων μικτών αποδοχών από το 2002 και μετά.

- Μειώνεται η "προστασία" που προβλέπει ο Νόμος 4387 για τις περικοπές στις νέες συντάξεις, που υπερβαίνουν το 20%.

«Έχουν χάσει κάθε μέτρο»

«Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει καμιά επαφή με την κοινωνία. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι 7 στους 10 Έλληνες δεν πήγαν φέτος διακοπές. Διότι παίζουν πια με την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των συνταξιούχων, έχουν καταντήσει τους μισθούς και τις συντάξεις σε μισθούς και συντάξεις πείνας. Και αυτή η πολιτική δείχνει και τι κράτος είμαστε. Διότι, το πώς συμπεριφέρεσαι στην τρίτη ηλικία ως κράτος δείχνει και τον πολιτισμό σου. Σαν να τους λένε "πηγαίνετε να πεθάνετε"», σχολίασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι: «έρχονται τα αντεργατικά μέτρα. Θα μας φέρουν και τον αντεργατικό Νόμο 1264, ώστε να μην μπορούμε ούτε απεργιακή κινητοποίηση να κάνουμε»...

Για τον εν λόγω νόμο, ο πρόεδρος του ΕΚΗ είπε ότι στον ιδιωτικό τομέα καταργείται η συνδικαλιστική προστασία, αφού μπαίνει πλέον ο όρος ότι απαιτείται η πλειοψηφία του 50% των μελών συν ένα μέλος σε κάθε σωματείο, για να έχει το δικαίωμα να προκηρύξει απεργία!

«Η "ανάπτυξη" που... οραματίζονται»

«Αυτή είναι η "ανάπτυξη" που οραματίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.», είπε χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Ο συνδικαλιστής έκανε λόγο για τα ματωμένα πλεονάσματα ύψους 6,5 δισ. ευρώ για το 2018, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τους Θεσμούς.

«Και θα έχουμε ταυτόχρονα και την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, το πετσόκομμα των μισθών, τους κόφτες σε προνοιακές και αναπηρικές παροχές από το Σεπτέμβριο, ενώ έρχονται και οι μειώσεις των συντάξεων από το 2018, αλλά και η απαγόρευση πρακτικά των απεργιών. Ταυτόχρονα, στους εργασιακούς χώρους υπάρχει ήδη η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης σε αρκετούς χώρους του ιδιωτικού τομέα. Και έχουμε την ίδια ώρα και τους μειωμένους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία κατά 25% και τις σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό»...

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής κάλεσε ολόκληρη την κοινωνία σε «ανάταξη της πάλης, ώστε αυτές οι πολιτικές να καταδικαστούν και να ανατραπούν»...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Πλαφόν... για την προκήρυξη απεργίας

Στο μεταξύ, έχουμε και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Πέρα από τις άδειες και τα λοιπά δικαιώματα των συνδικαλιστών, υπάρχει και μια... μικρή διάταξη για τα συνδικάτα: η θεσμοθέτηση αυστηρού πλαφόν για την προκήρυξη μιας απεργίας. Δηλαδή, μετά την πλήρη κατάρρευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την καθήλωση του κατώτατου μισθού, τη διευκόλυνση των εργασιακών σχέσεων- "λάστιχο", την πλήρη απελευθέρωση των διαδικασιών για τις ομαδικές απολύσεις και τόσα άλλα που έχουν περάσει, το ζητούμενο ήταν τώρα να γίνουν πιο δύσκολες οι αποφάσεις για τις απεργίες, κι αυτό ακριβώς δεσμεύτηκε να κάνει η κυβέρνηση.

Τι πρέπει να "παραδώσει" η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο; Τη διάταξη με την οποία, για να προκηρύξει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, θα πρέπει να υπάρχει απόφαση από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News