Οικονομία

Δίνουν "ψίχουλα" για τη δακοκτονία στην Κρήτη

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι η Περιφέρεια Κρήτης ευθύνεται για τη φετινή μείωση της χρηματοδότησης για τη δακοκτονία, επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη. Η κ. Βρέντζου Σκορδαλάκη απαντώντας σε δημοσιεύματα, που εμφανίζουν την Περιφέρεια Κρήτης ως υπεύθυνη για τη μειωμένη χρηματοδότηση για το έργο της δακοκτονίας, επεσήμανε, πως υπαίτιο για την κατάσταση αυτή είναι το κράτος.

Πιο αναλυτικά, «αναφορικά με την κατανομή των πιστώσεων για την δακοκτονία στην Κρήτη, κάνουμε γνωστό ότι την κατανομή των πιστώσεων στη δακοκτονία δεν την κάνει η Περιφέρεια αλλά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα ανά Περιφερειακή Ενότητα και όχι σε επίπεδο Κρήτης όπως έχουμε ζητήσει.

Τα προηγούμενα χρόνια η κατανομή των πιστώσεων γινόταν έως 14 Ιανουαρίου, και φέτος έγινε στις 25 Φεβρουαρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου και πρόσθεσε: «Η χρηματοδότηση είναι μειωμένη περίπου 1,5 εκ. ευρώ, και συγκεκριμένα είναι μειωμένη κατά 704.898 για την ΠΕ Χανίων και 794.000 ευρώ για την ΠΕ Ηρακλείου.

Ο περιφερειάρχης εγγράφως από 5 Μαρτίου είχε επισημάνει το πρόβλημα στον Υπουργό και είχε ζητήσει αυξημένες πιστώσεις για όλη την Κρήτη. Δυστυχώς δεν έχουμε πάρει απάντηση από το Υπουργείο, αν και ο Υπουργός κ. Αποστόλου είχε υποσχεθεί ότι θα το έβλεπε το θέμα. Επίσης έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο οι πιστώσεις της δακοκτονίας να δίνονται στη Περιφέρεια και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα, οπότε θα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ανακατανομή στη χρηματοδότηση».

Μάλιστα στην από 5 Μαρτίου επιστολή του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε ζητήσει αύξηση του ποσού κατά 1,5 εκ. ευρώ τουλάχιστον, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μειωμένες πιστώσεις που καθιστούν ανέφικτη την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στο νησί.

«Γνωρίζοντας την κατανόηση της σοβαρότητας του θέματος παρακαλούμε για την αύξηση των ποσών που κατανεμήθηκαν στις ως άνω Περιφερειακές Ενότητες κατά 1.5 εκ. ευρώ τουλάχιστον, προκειμένου να υπάρξουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την ομαλή και ταυτόχρονα επιτυχή πραγματοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας προς όφελος των ελαιοπαραγωγών της Περιφέρειας Κρήτης» αναφέρει ο Περιφερειάρχης κλείνοντας την επιστολή του στους αρμόδιους Υπουργούς.

Αναφορικά με το έργο των ψεκασμών η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αναφέρει ότι ήδη έχει ξεκινήσει σε Ρέθυμνο Ηράκλειο και Λασίθι και από την ερχόμενη εβδομάδα στα Χανιά.

«Οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, και από την επόμενη εβδομάδα στα Χανιά με καθυστέρηση διότι δεν είχαν κατατεθεί αιτήσεις-προσφορές από ενδιαφερόμενους για το έργο της δακοκτονίας» επεσήμανε η κ. Βρέντζου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια