Οικονομία

Ζητούν άμεσα μέτρα για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

Οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα "Ζητούνται άμεσα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος".

Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές κατέθεσαν αναφορά την επιστολή της Εναλλακτικής Κινηματικής Παρέμβασης Πολιτών Βιάννου στην οποία αναφέρεται ότι «στο Δήμο Βιάννου, σε μια περιοχή κατά βάση αγροτική, έχουμε βιώσει και βιώνουμε τα τεράστια προβλήματα που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας, αλλά και σε όλους μας γενικότερα.

Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η απώλεια των αγορών της Ρωσίας και της Ουκρανίας και για τα προϊόντα πρώιμων κηπευτικών σαν αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της Ε.Ε. (και της ελληνικής κυβέρνησης) στον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της περιοχής μας».

Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι «ο αγροτικός κόσμος της Άρβης, της Ψαρής Φοράδας, του Καστρίου, του Κερατοκάμπου, των Τερτσών και κατά συνέπεια ολόκληρη η περιοχή του Δήμου μας θα βιώσουμε την οικονομική καταστροφή, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και απόσβεσης της ζημιάς, που ήδη έχει συντελεστεί», ενώ σημειώνεται ότι «είναι σε όλους μας κατανοητό ότι αν δε στηριχτεί άμεσα το αγροτικό εισόδημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για τον αγροτικό τομέα, αλλά και για την οικονομία της περιοχής μας γενικότερα που στηρίζεται σε αυτόν».

Τέλος μέσω της επιστολής που κατέθεσαν ως αναφορά οι δύο βουλευτές, οι οποίοι όπως αναφέρουν συντάσσονται με τους αγροτικούς φορείς της περιοχής, ζητείται «από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει με αποφασιστικό τρόπο για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Καταστροφών της Ε.Ε. και την αποζημίωση για κάθε κιλό πρώιμων κηπευτικών, που πωλείται σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

Απαιτούμε αυτό να γίνει χωρίς καμία χρονοτριβή και κανένα γραφειοκρατικό εμπόδιο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βιώσουμε τραγικές καταστάσεις, πολύ χειρότερες απ' ό,τι βιώνουμε σήμερα», καταλήγει η Εναλλακτική Κινηματική Παρέμβαση Πολιτών Βιάννου.

Οι καταθέτοντες την επιστολή βουλευτές, Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης, ζητούν απάντηση και ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σχόλια