default-image

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργαζόμενοι σε τράπεζες

Κρήτη
Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργαζόμενοι σε τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε υπομονή αλλά και αντοχή των τραπεζοϋπαλλήλων σε συγκεκριμένες τράπεζες, πλέον, έχει εξαντληθεί εξαιτίας των απλήρωτων από το κράτος ιατροφαρμακευτικών τους δαπανών, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, με τους συνδικαλιστές να στρέφουν πλέον αποκλειστικά και μόνο στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση τα πυρά τους, θεωρώντας τον ως εκείνο που εξακολουθεί να κωλυσιεργεί, προφανώς για να... παρουσιάσει "πλεόνασμα" από τα δικά τους τα λεφτά.

Σε σκληρή γλώσσα κατήγγειλε τον υπουργό, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, περιγράφοντας εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις των συναδέλφων του της Συνεταιριστικής Τράπεζας και άλλων τραπεζών, λόγω της πολύχρονης καθυστέρησης στην καταβολή των ιατροφαρμακευτικών τους δαπανών, από το 2011 μέχρι σήμερα!

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το 2011 από πυρκαγιά σε κτήριο του ασφαλιστικού οργανισμού στην Αθήνα, που μάλιστα αποδείχτηκε πως επρόκειτο για εμπρησμό, κάηκαν τα παραστατικά των εργαζομένων στις συνεταιριστικές τράπεζες και σε άλλες τράπεζες της χώρας, με συνέπεια να δημιουργηθεί πρόβλημα στην απόδειξη ότι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους για να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά, «μπορεί να ακούμε την κυβέρνηση να λέει πως σε κάθε άνεργο παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό όχι μόνο δεν αληθεύει, αλλά εδώ σε εργαζόμενους που πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους δε συμβαίνει αυτό. Κλασικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές τράπεζες και σε ορισμένες ιδιωτικές, και μάλιστα μόνο στους εργαζόμενους της επαρχίας, και όχι του κέντρου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, εδώ και τρία χρόνια το ΤΑΥΤΕΚΟ - ο ασφαλιστικός τους φορέας - δεν τους καταβάλλει ιατροφαρμακευτικές δαπάνες».

Ο Στέλιος Βοργιάς υπενθυμίζει πως «το θέμα το έχουμε επανειλημμένως αναδείξει και ως Εργατικό Κέντρο και ως σωματείο και ως ομοσπονδία. Απ' ό,τι αποδείχτηκε, το ζήτημα κολλάει στον κ. Βρούτση και αυτό αποδείχτηκε πια επίσημα. Και το λέω αυτό, διότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου του ΤΑΥΤΕΚΟ, του διευθυντή του Τομέα Υγείας της Ομοσπονδίας μας και του κ. Αυγενάκη, ως εκπροσώπου της Ν.Δ., όλοι παραδέχτηκαν ότι είναι ζήτημα του κ. Βρούτση, να γίνει το αυτονόητο. Να πληρωθούν δηλαδή οι ασφαλισμένοι τις ιατροφαρμακευτικές τους δαπάνες. Το Σωματείο Εργαζομένων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και το ΕΚΗ καταγγέλλουν ανοιχτά τον κ. Βρούτση και δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί δεν καταβάλλει τα χρήματα αυτά, που είναι χρήματα των ασφαλισμένων και όχι του υπουργείου του και της κυβέρνησης».

Ο κ. Βοργιάς υπενθυμίζει ότι κάποτε «αυτό το ταμείο ήταν από τα πιο υγιή ταμεία με 470 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και με 25% πρωτογενές πλεόνασμα κάθε χρόνο. Και αυτή τη στιγμή, για τους εργαζόμενους μόνο της επαρχίας έχει χρέη περί των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Και από αυτά, από τον 11ο του 2013 ο κ. Βρούτσης έχει εγκρίνει προς το παρόν τις 400.000 ευρώ, αλλά ούτε αυτά έχουν καταβληθεί στους ασφαλισμένους. Πολύ πιθανόν να θέλει να υπογράψει ένα πλεόνασμα που δεν είναι πραγματικό και το πληρώνουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News