default-image

Σκορπούν το φόβο οι "ποντικοί" των αγρών

Κρήτη
Σκορπούν το φόβο οι "ποντικοί" των αγρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πλιάτσικο στα αμπέλια της Κρήτης έχει γίνει "μάστιγα" για την ενδοχώρα και εφιάλτης για εκατοντάδες παραγωγούς που βλέπουν από τη μία μέρα στην άλλη τους κόπους τους να εξανεμίζονται. Επιτήδειοι εισβάλλουν στα αμπέλια κατά τις νυχτερινές ώρες αφαιρώντας από τα φρεσκοφυτεμένα κλήματα μέχρι και τους σιδερένιους στύλους που τοποθετούνται. Η οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς πολλές φορές είναι τεράστια και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις χάνεται και ολόκληρη η χρονιά της παραγωγής.     

Οι "ποντικοί" των αγρών ρημάζουν περιουσίες και κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς και όχι μόνο. Οι επιτήδειοι βάζουν "στο μάτι" τα κλήματα των παραγωγών όταν αυτά βρίσκονται στο αρχικό στάδιο φύτευσης. Τα ξεριζώνουν και τα μεταπωλούν ή τα εκμεταλλεύονται για δική τους παραγωγή 

Αφαιρούν ακόμη και τους σιδερένιους στύλους!

Η συχνότητα των κρουσμάτων στην ενδοχώρα κατά την περίοδο της φύτευσης των νέων κλημάτων ήταν δραματικά μεγάλη με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να έχουν επιδοθεί σε νυχτερινές περιπολίες ούτως ώστε να προστατεύσουν την περιουσία τους, καθώς το κόστος πολλές φορές είναι ανυπολόγιστο. Αρκεί κάποιος να προσθέσει σε αυτό ότι οι δράστες αφαιρούν ακόμη και τους σιδερένιους στύλους των αμπελιών!

Χάνουν ολόκληρη χρονιά

Πολλοί παραγωγοί εκτός από την ζημιά που αγγίζει κάποιες φορές και τις χιλιάδες ευρώ χάνουν και μία ολόκληρη παραγωγική χρονιά, καθώς αδυνατούν να επενδύσουν εκ νέου στα αμπέλια τους.

Για το θέμα μάλιστα ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενακής προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον αρμόδιο υπουργό ζητώντας περισσότερη προστασία των αγροτικών περιοχών.

Της Νικολέτας Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News