Νήσος Χρυσή: Κατεδαφίστηκαν τα αυθαίρετα - Τα ειδικά μέτρα προστασίας που ισχύουν

Κρήτη
Νήσος Χρυσή: Κατεδαφίστηκαν τα αυθαίρετα - Τα ειδικά μέτρα προστασίας που ισχύουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες είναι οι κυριότερες πιέσεις και απειλές για το φυσικό περιβάλλον του νησιού

Αποστολή εξετελέσθη ως προς την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και τη μεταφορά των υλικών κατεδάφισης, μπάζων και σκουπιδιών από τη Χρυσή, όπως γνωστοποίησε, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της σχετικής επιχείρησης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που την ίδια ώρα έδωσε, διά της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, στη δημοσιότητα έναν οδηγό με 15 ερωταπαντήσεις ως προς το τι θεσπίστηκε για να ισχύσει φέτος στο Γαϊδουρονήσι.

Η ειδική επιτροπή προχώρησε στην κίνηση αυτή, αισθανόμενη προφανώς την αναγκαιότητα από τη μεριά της να διευκρινίσει και να διαφωτίσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης σε σχέση με το ειδικό καθεστώς διαχείρισης στη Χρυσή, που έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο αντιπαράθεσης με τον Δήμο Ιεράπετρας, που, όπως έχουμε γράψει, έχει κινηθεί και νομικά, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, «ολοκληρώθηκε το έργο κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στη νήσο Χρυσή Ιεράπετρας, με τη μεταφορά των αποβλήτων κατεδάφισης σε κατάλληλο χώρο υποδοχής, προκειμένου να τύχουν ορθής διαχείρισης. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προέβη το τελευταίο διάστημα στην εκτέλεση, μέσω εργολαβικής σύμβασης, 20 αποφάσεων πρωτοκόλλων κατεδάφισης παραπηγμάτων εντός του δασικού οικοσυστήματος και της αναδασωτέας έκτασης στο νησί.

Τα απόβλητα κατεδάφισης, καθώς και μεγάλος όγκος μπάζων και σκουπιδιών που κατέκλυζαν την προστατευόμενη περιοχή, συγκεντρώθηκαν από τεχνικό συνεργείο, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου και της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε συγκεκριμένη θέση στο νότιο τμήμα της έκτασης. Η μεταφορά των υλικών κατεδάφισης, καθώς και των ογκωδών σκουπιδιών πραγματοποιήθηκε με χρήση ειδικού πλωτού σκάφους με γερανό, το οποίο απέπλευσε προ ημερών από τον λιμένα Ηρακλείου, και προχθές το μεσημέρι επέστρεψε με το φορτίο των αποβλήτων από τη Χρυσή στο λιμάνι».

Τι ισχύει στη Χρυσή

Είναι φέτος κλειστή για τους επισκέπτες η νήσος Χρυσή; Γιατί απαγορεύεται η είσοδος στο κεδρόδασος; Πόσο καιρό θα ισχύει αυτό το νέο καθεστώς; Γιατί λαμβάνονται έκτακτα μέτρα στη Χρυσή και όχι σε άλλη προστατευόμενη περιοχή της Κρήτης; Θα βλάψει αυτή η κατάσταση τα οικονομικά συμφέροντα του τόπου; Συμφωνεί ή διαφωνεί πραγματικά η τοπική κοινωνία; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που τίθενται επιτακτικά τους τελευταίους δύο μήνες, και για τα οποία υπάρχει έντονη αντιπαράθεση και αρκετή παραπληροφόρηση, όπως επισημαίνει η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τη Χρυσή, και η οποία έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο με 15 σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις, που έχουν συνοπτικά ως εξής:

Έχει απαγορευτεί φέτος η πρόσβαση στο νησί; Πώς θα διεξάγεται η επισκεψιμότητα;

«Κατηγορηματικά, και παρά τα όσα παραπλανητικά λέγονται, ΟΧΙ. Η νέα απόφαση λειτουργίας της νήσου Χρυσής (ΦΕΚ 1414/Β/2022) θεσπίζει προσωρινές (για το τρέχον έτος) ρυθμίσεις για την επισκεψιμότητα.

Έτσι, για τους επόμενους μήνες:

  • Δεν επιτρέπεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγά τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγά τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής στη νήσο Χρυσή, παρά μόνο επιτρέπεται να κάνουν τον περίπλου του νησιού, καθώς και στάσεις πλησίον των παραλιών.
  • Επιτρέπεται στους επισκέπτες να κάνουν χρήση των παραλιών για μπάνιο, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού και εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου».

Ποιες είναι οι κυριότερες πιέσεις και απειλές για το φυσικό περιβάλλον του νησιού;

«Οι κύριες πιέσεις και απειλές αφορούν στον μαζικό τουρισμό, την ελεύθερη κατασκήνωση σε παραπήγματα και σκηνές, την έλλειψη πληροφόρησης του κοινού, την παραγωγή απορριμμάτων, τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, την παράνομη βόσκηση και το κυνήγι κατά τους χειμερινούς μήνες, την εισαγωγή ξενικών φυτικών ειδών και την επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών. Σύμφωνα με τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές, η παραβατική δραστηριότητα εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μαίνεται σχεδόν ανεξέλεγκτη στη Χρυσή, καθώς υποβάλλονται με αμείωτη συχνότητα μηνύσεις για παράνομες δραστηριότητες υπαίθριου εμπορίου, κατασκήνωση, παράνομα εγκατεστημένα αντλητικά συγκροτήματα και επιφανειακούς αγωγούς μεταφοράς νερού από πηγάδια, παράνομες διανοίξεις πηγαδιών, αυθαίρετες κατασκευές/παραπήγματα πλησίον της παραλίας και εντός του κεδρόδασους, διάνοιξη χωματόδρομων, παράνομη χρήση και κυκλοφορία τετράτροχων, περιβαλλοντική ρύπανση κ.ά.».

Πώς προστατεύεται και πώς διαχειρίζεται η Χρυσή;

«Η Χρυσή και το Μικρονήσι προστατεύονται βάσει των νομοθετικών διατάξεων που διέπουν τις αρχαιότητες, τις αναδασωτέες εκτάσεις και τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura».

Τι επιδιώκει να εφαρμόσει η Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης;

«Στόχο για τη δραστηριότητα της Επιτροπής στη νήσο Χρυσή αποτελεί η δημιουργία και διατήρηση των ικανών συνθηκών για 1) την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομιμότητας, 2) την αποκατάσταση του υποβαθμισμένου φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου και 3) την ανάπτυξη του κατάλληλου μοντέλου βιώσιμης διαχείρισης και διακυβέρνησης της προστατευόμενης περιοχής».

Υπάρχουν στο νησί νομίμως υφιστάμενες υποδομές και δραστηριότητες;

«Στη Χρυσή σήμερα δεν υπάρχουν αδειοδοτημένες υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών».

Είναι αδειοδοτημένες και ασφαλείς οι υφιστάμενες προβλήτες στο νησί;

«Στη νήσο Χρυσή υπάρχουν σήμερα 4 προβλήτες, μία στη θέση “Βουγιού Μάτι”, νότια και, τρεις στη θέση “Αυλάκι”, βορειοδυτικά. Οι κατασκευές αυτές είναι παράνομες και αυθαίρετες, γιατί έγιναν χωρίς την άδεια των αρμόδιων Αρχών και χωρίς τις απαραίτητες εκ του νόμου τεχνικές μελέτες, και ως εκ τούτου, είναι ανεπαρκείς και επισφαλείς ως προς τη χρήση τους».

Τι συμβαίνει με τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών, την αποκομιδή των απορριμμάτων και τον κίνδυνο πυρκαγιάς;

«Το φαινόμενο της αυθαίρετης κατασκευής παραπηγμάτων (πρόχειρων κατασκευών και σκηνών), που ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθαιρούνται από τις αρμόδιες Αρχές και κάθε καλοκαίρι βρίσκονται ξανά στη θέση τους, δεσπόζει στο μοναδικό φυσικό οικοσύστημα της νήσου, υποβαθμίζει την αξία του τουρισμού στην Κρήτη και δυσφημεί τον τόπο και τους ανθρώπους του. Δεκάδες μηνύσεις έχουν διαχρονικά υποβληθεί από τη Δασική Υπηρεσία Λασιθίου στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Λασιθίου».

Γιατί η Επιτροπή εισηγήθηκε τον περιορισμό της επισκεψιμότητας στο νησί φέτος;

«* Δεν υπάρχει καμία νόμιμη υποδομή για τη στοιχειώδη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης.

* Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και ο οικότοπος του αρκεύθου έχουν κατάφωρα, και ίσως ανεπανόρθωτα, πληγεί από την ένταση των δραστηριοτήτων της καλοκαιρινής περιόδου και το δασικό οικοσύστημα κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα αντιμετώπισης και αποκατάστασής του, ενώ τα μέχρι τώρα μέτρα προστασίας του αποδεικνύονται ανεπαρκή. Για τους παραπάνω λόγους, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί τον περιορισμό της “μαζικής” και ανεξέλεγκτης αποβίβασης τουριστών στο νησί για ένα έτος».

Είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης που λαμβάνονται ενάντια στο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Ιεράπετρας;

«Το νησί υπήρξε για δεκαετίες αντικείμενο ληστρικής εκμετάλλευσης, η οποία αλλοίωσε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και υποβάθμισε την ποιότητα του τοπόσημου της Ιεράπετρας. Η Κρήτη, το Λασίθι, η Ιεράπετρα δεν ανήκουν σε κάποιο τριτοκοσμικό κράτος, όπου αντισυνταγματικά προκρίνονται τα ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα έναντι της κοινής ωφέλειας και αβίαστα θυσιάζονται οι φυσικοί πόροι και το περιβάλλον για την ικανοποίηση πρόσκαιρων οικονομικών απαιτήσεων».

Εκτεταμένες ξηράνσεις – SOS για τους θαλάσσιες κέδρους

Κινδυνεύει ο οικότοπος προτεραιότητας του θαλάσσιου κέδρου (άρκευθος);

«Τα τελευταία 20 χρόνια ο οικότοπος προτεραιότητας του άρκευθου στη Χρυσή παρουσιάζει σοβαρότατη και εμφανή υποβάθμιση. Η άσκηση παράνομων δραστηριοτήτων, η αυξημένη επισκεψιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, η παράνομη υπεράντληση νερού από τα πηγάδια και η υπερβόσκηση ασκούν στο οικοσύστημα έντονη και καταστροφική πίεση, η οποία έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, εκτεταμένες ξηράνσεις στη δασική βλάστηση, που προβληματίζουν φορείς, επιστήμονες και την τοπική κοινωνία. Στην πρόσφατη αυτοψία (29/4/2022) της Επιτροπής και υπηρεσιακών στελεχών στη νήσο, οι παραπάνω φόβοι επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς δεν υπάρχει καθόλου φυσική αναγέννηση, κατά θέσεις (π.χ. νοτιοδυτικά) το κεδρόδασος είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένο (καθολική ξήρανση και υπερίσχυση υποδεέστερων χωροκατακτητικών ειδών), στο βόρειο τμήμα εμφανίζεται μικρή αναβλάστηση των δέντρων, αλλά η ξήρανση υπερβαίνει το 50% της βλάστησης και ο οικότοπος των αμμοθινών είναι έντονα υποβαθμισμένος από τις ποικίλες πιέσεις, με τη στάθμη της άμμου να έχει υποχωρήσει κατά τόπους έως και μερικά μέτρα».

Μήνυση με φόντο τη Χρυσή

Μήνυση κατέθεσε χθες το πρωί ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας, κατά του συντονιστή της Επιτροπής που έχει αναλάβει το σχέδιο δράσης για τη νήσο Χρυσή, Καλούστ Παραγκαμιάν, για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδείς δημόσιες κατηγορίες και προσωπικές ύβρεις.

Ο Καλούστ Παραγκαμιάν στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη Πέμπτη είχε γράψει: «Λέει αυτά που λέει ο δήμαρχος Ιεράπετρας. Του απαντώ λοιπόν για πολλοστή φορά ότι, όσο είμαι συντονιστής της Επιτροπής του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή, η ΜΠΙΖΝΑ ΤΕΛΟΣ. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνεις, δήμαρχε: ΤΕΛΟΣ!

Όσους και όσο υψηλά ιστάμενους στην κυβέρνηση έχεις γνωστούς, το ίδιο μου κάνει. Όσους εάν επηρεάζεις στη διοίκηση, το ίδιο μου κάνει. Όποια οικονομικά συμφέροντα συμμερίζεσαι για δικούς σου λόγους, το ίδιο μου κάνει. Άλλωστε, γνωρίζοντας πολύ καλά τη βρομιά που ανέδυε η διαχείριση του νησιού επί δεκαετίες, και όντας σίγουρος για τις αντιδράσεις και τις πιέσεις, το πρώτο που έκανα όταν δέχτηκα τη θέση του συντονιστή της Επιτροπής ήταν να γράψω μια επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επιστολή είναι έτοιμη να αποσταλεί ανά πάσα στιγμή. Δε θα αποσταλεί μόνο όσο τηρείται η νομοθεσία. Να σου το ΞΑΝΑΠΩ, δήμαρχε, και πρέπει να συμμετάσχει η δημοτική Αρχή: η μπίζνα τελείωσε, το νησί είναι προστατευόμενη περιοχή. EDIT: Στις απειλές είμαι μαθημένος (το ίδιο και η οικογένειά μου), ξεφτίλες».

Η μήνυση του δημάρχου

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας για την απόφασή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη γράφει: «Μου είναι μία άκρως δυσάρεστη διαδικασία και πρωτόγνωρη για μένα, καθώς σε όλη την πολύχρονη διαδρομή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχω φτάσει ποτέ ξανά στο σημείο να αναγκαστώ να προβώ σε τόσο ακραία μέτρα», αναφέρει ο κ. Καλαντζάκης.

«Ο κ. Παραγκαμιάν, χωρίς στοιχεία, χωρίς να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και δίχως καν να γνωρίζει τον τρόπο που εργάζομαι και τις αρχές μου ως άνθρωπο, εξαπολύει ύβρεις και συκοφαντίες, που με προσβάλλουν ασύστολα και θίγουν την υπόληψή μου, την ηθική μου υπόσταση και την ακεραιότητα του χαρακτήρα μου. Παρότι δε μου αρέσει να φτάνω σε δικαστική αντιπαράθεση, δεν μπορώ να επιτρέψω να συνεχιστεί αυτή η επίθεση και η απαράδεκτη φρασεολογία κατά εμού και των συνεργατών μου, και το μόνο που επιθυμώ είναι να συνεχίσω να υπηρετώ τους δημότες της Ιεράπετρας από το αξίωμα του δημάρχου, ανεπηρέαστος και απερίσπαστος. Θα ακολουθήσει και αγωγή κατά του κ. Παραγκαμιάν, προκειμένου να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για τον λόγο της συμπεριφοράς του και να αποκαλυφθούν οι αληθινές προθέσεις του».

Παύλος Δασκαλάκης - Εξηγήσεις γύρω από τις φήμες...

Ο Παύλος Εμμ. Δασκαλάκης, εκπαιδευτικός και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τη Χρυσή, που ήταν υπεύθυνος Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, με μια δημόσια τοποθέτησή του στον Τύπο προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις και δίνει απαντήσεις σε φήμες που κυκλοφορούν στην Ιεράπετρα για το μείζον θέμα της Χρυσής.

«Αυτές τις μέρες διαδίδονται κάποιες φήμες στην Ιεράπετρα, που κατά τη γνώμη μου παραπληροφορούν τους συμπολίτες μας, εσκεμμένα. Η πρώτη είναι ότι στις 15 Μαΐου θα ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, περί μη αποβίβασης για τη φετινή σεζόν των επισκεπτών της Χρυσής.

Η απόφαση αυτή, για όσους δε γνωρίζουν, πάρθηκε σε συνέχεια της σχεδόν ομόφωνης απόφασης (6-1) της Επιτροπής Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τη Χρυσή. Στην 7μελή Επιτροπή συμμετέχουν 4 πολίτες από την Ιεράπετρα, εκπροσωπώντας συγκεκριμένους φορείς. Η εν λόγω απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης νομικά μπορεί να ανασταλεί μόνο με απόφαση του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας), στο οποίο ορθώς προσέφυγε ο Δήμος Ιεράπετρας. Ο Δήμος Ιεράπετρας, αλλά και ο κ. Χηνόπουλος ως πλοιοκτήτης, έχουν καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος να αναστείλει την απόφαση μέχρι την εκδίκασή της από το ΣτΕ (...).

Το Σχέδιο Δράσης για τη Χρυσή περιέχει 9 άξονες και 22 δράσεις, που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο Δήμος Ιεράπετρας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κάθε άξονας και δράση έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αυτό το Σχέδιο έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και είναι Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Τι σημαίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση; Ότι την έχουν υπογράψει περισσότεροι του ενός υπουργοί, εν προκειμένω ο κ. Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, και ο κ. Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συνεπώς, για οποιαδήποτε “άνωθεν” παρέμβαση στη δράση και στις αποφάσεις της Επιτροπής, έμμεσα ή άμεσα, χρειάζονται να συναινέσουν δύο υπουργεία. Αν ανασταλεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης περί μη αποβίβασης στη Χρυσή, είναι εμφανής παρέμβαση και στη λειτουργία της Επιτροπής και στο έργο της.

Να σημειώσω ότι το Σχέδιο Δράσης της Χρυσής είναι ένα πιλοτικό σχέδιο, που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Χρυσή, και το οποίο στη συνέχεια, μέσω των φορέων διαχείρισης που ιδρύθηκαν και θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του έτους, θα εφαρμοστεί με τοπικές προσαρμογές σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Οι περισσότεροι επαγγελματίες, κυρίως όσοι διαθέτουν μικρά σκάφη, ξεκίνησαν να εκτελούν τις εκδρομές τους προς Χρυσή, όπως έκαναν χρόνια τώρα, μη αποβιβάζοντας τους επισκέπτες. Αυτού του είδους η επισκεψιμότητα είναι και η πιο βιώσιμη και σωστή για τη Χρυσή.

Οι επισκέπτες καλύπτουν όλες τους τις ανάγκες στα σκάφη που τους μεταφέρουν. Έχουν βοηθούς για την ασφάλειά τους τα πληρώματα των σκαφών, φαγητό και νερό στο σκάφος, τουαλέτες στο σκάφος, δραστηριότητες από το σκάφος (ψάρεμα, κολύμπι με μάσκες για να θαυμάσουν τον υπέροχο βυθό της Χρυσής, μπάνιο και ηλιοθεραπεία στις ακτές). Λόγω της προσωρινής απαγόρευσης, δε θα εισέρχονται οι λουόμενοι στα ενδότερα της Χρυσής. Τη φετινή σεζόν θα δημιουργηθούν και θα σημανθούν κάποιες διαδρομές, μέσω των οποίων ο επισκέπτης θα μπορεί να μπαίνει και στα ενδότερα του νησιού όταν αυτό επιτραπεί, ενώ θα περιφραχτεί και ένα μεγάλο τμήμα του οικοσυστήματος των κέδρων, που έχουν σοβαρό πρόβλημα ξήρανσης», αναφέρει ο Παύλος Δασκαλάκης.

«Τα επόμενα χρόνια θα δούμε να αυξάνονται τα μικρά σκάφη, να αυξάνεται αυτού του είδους η επισκεψιμότητα, και έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερα έσοδα στους επιχειρηματίες και φυσικά θα δημιουργείται και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, γεγονός που δε συνέβαινε μέχρι σήμερα με τον μαζικό τουρισμό.

Μια δεύτερη φήμη που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες είναι και το ότι τουριστικά γραφεία ζητούν από τα ξενοδοχεία της περιοχής μας μείωση των τιμών ανά διανυκτέρευση, διότι άλλαξε το καθεστώς επισκεψιμότητας στη Χρυσή. Η φήμη αυτή είδε πρώτα το φως της δημοσιότητας στο περίφημο Facebook από συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος, καλλιεργώντας αυτή τη φήμη, θέλει να δημιουργήσει μια δεδομένη κατάσταση προς όφελός του. Απορώ πώς τέτοιες φήμες, εις βάρος της περιοχής μας, υιοθετήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη από έναν και μοναδικό, ευτυχώς, δημοσιογράφο ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης μας και την ανέφερε. Τέτοιου είδους φήμες, χωρίς τεκμήρια και χωρίς καμία απόδειξη, διαδίδονται για να τρομοκρατήσουν τους συμπολίτες μας και να τους πείσουν ότι ήρθε η καταστροφή για την Ιεράπετρα και ότι η Ιεράπετρα θα πέσει σε οικονομικό μαρασμό φέτος, με την εφαρμογή της μη αποβίβασης στη Χρυσή.

Σε πρόσφατη δήλωσή ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γ. Βαρδάκης αποσύνθεσε την επαίσχυντη αυτή φήμη:

“Οι τιμές που πουλήθηκαν τα φετινά πακέτα διακοπών στην Ιεράπετρα δεν έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο θέμα της νήσου Χρυσής. Το σίγουρο είναι ότι η Χρυσή αποτελεί μια διαρκή ζωντανή διαφήμιση για την Ιεράπετρα και ολόκληρη την Κρήτη, και οι τουρίστες τη βλέπουν όπως το φαράγγι της Σαμαριάς ή την Κνωσό”.

Συνεπώς, η φήμη αυτή διαδόθηκε μόνο και μόνο για να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη της περιοχής μας», καταλήγει στην τοποθέτησή του ο κ. Παύλος Δασκαλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News