Το «στοίχημα» με το Ταμείο Ανάκαμψης

Κρήτη
Το «στοίχημα» με το Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγάλη χρηματοδοτική ευκαιρία για τον νομό Λασιθίου στο «μενού» σύσκεψης στο Επιμελητήριο Λασιθίου, που όμως δεν κλήθηκε να συμμετάσχει

Τα έργα υποδομής και η μεγάλη ευκαιρία, όπως έχουμε αναδείξει και εμείς εδώ στη “Νέα Κρήτη”, που παρουσιάζεται για τον νομό Λασιθίου με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια έως 32 δισ. ευρώ που μπορεί να αντλήσει η χώρα μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές Σάββατο στον Άγιο Νικόλαο. Σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στο Επιμελητήριο Λασιθίου, απόντος όμως του Επιμελητηρίου! Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από το Επιμελητήριο, με τον πρόεδρό του, Θωμά Χαριτάκη, να εκφράζει δημοσίως, μέσω ανακοίνωσης, την έντονη ενόχληση για το «φάουλ» αυτό - όπως επισημαίνει - εκ μέρους του ΟΑΚ Α.Ε...

Αναλυτικότερα, με πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Άρη Παπαδογιάννη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας προχθές Σάββατο για την πορεία εκτέλεσης των έργων που υλοποιεί ή εποπτεύει ο ΟΑΚ στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Ο κ. Παπαδογιάννης ευχαρίστησε τη Διοίκηση και προσωπικά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμά Χαριτάκη για την άριστη διοργάνωση και φιλοξενία της εκδήλωσης στους χώρους του Επιμελητηρίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, πέρα από την πορεία των υπό εξέλιξη έργων, για τα οποία έκαναν εκτενή αναφορά οι παριστάμενοι διευθυντές του ΟΑΚ, πραγματοποιήθηκε ανάλυση για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και τη δυνατότητα αξιοποίησης σημαντικών κονδυλίων, για έργα υποδομής στο Λασίθι τα επόμενα χρόνια.

«Αποτελεί βασικό μέρος του “στρατηγικού” μας σχεδιασμού η ισόρροπη ανάπτυξη. Βλέπουμε ως ενιαίο σύνολο την Κρήτη και θέλουμε να συζητάμε και να πορευόμαστε από κοινού με τους τοπικούς φορείς. Ήρθαμε αρχικά στο Λασίθι για να ενημερώσουμε για την πορεία των έργων που εκτελεί ή που εποπτεύει ο ΟΑΚ. Βρεθήκαμε όμως εδώ και για έναν ακόμη πιο σημαντικό σκοπό. Για να διαβουλευτούμε και να σχεδιάσουμε μαζί με τους τοπικούς φορείς το πώς μπορούμε να “αντλήσουμε” από τους διαθέσιμους πόρους, που θα φτάσουν στην Ελλάδα και την Κρήτη τα επόμενα χρόνια, το μερίδιο που δικαιούται ο νομός Λασιθίου. Το μερίδιο αυτό μπορεί και πρέπει να είναι μεγάλο», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Παπαδογιάννης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ στάθηκε στη μεγάλη πρόκληση που παρουσιάζεται με την άντληση κονδυλίων μέσα από τη μεγάλη “πίτα” του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής γενικότερα στη Κρήτη, αλλά και ειδικότερα στον νομό Λασιθίου.

«Από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες για έργα υποδομής στην Κρήτη. Ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων αυτών μπορεί να καταλήξει στο Λασίθι, αν δουλέψουμε σωστά, οργανωμένα και με κοινό στόχο. Η Π.Ε. Λασιθίου μπορεί τα επόμενα χρόνια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να κατακτήσει αυτό που δικαιούται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδογιάννης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Λευτέρης Κοπάσης, ενώ σε αυτή έδωσαν το “παρών” ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) κ. Γιάννης Κουράκης, ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Θραψανιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Μαρία Χανιωτάκη, οι τέσσερις δήμαρχοι της Π.Ε. Λασιθίου - Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης και Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης - ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Μιχάλης Χωραφάς, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης κ. Σταύρος Καρτέρης, ο περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε. Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Π.Ε. Λασιθίου, μέλη της Διοίκησης του ΟΑΚ (τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. κύριοι Κώστας Κατσιδονιωτάκης, Θοδωρής Νίνος, Γιάννης Στριλιγκάς, καθώς και το αναπληρωματικό μέλος Στέλιος Σπυριδάκης), διευθυντές και στελέχη του Οργανισμού, καθώς και ο τέως πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Δημήτρης Κουνενάκης.

Δεν προσκάλεσαν το επιμελητήριο - Διάβημα διαμαρτυρίας από Θωμά Χαριτάκη

Εκφράζοντας δημοσίως την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη πρόσκληση και συμμετοχή του Επιμελητηρίου Λασιθίου στη συνάντηση, ο πρόεδρος Θωμάς Χαριτάκης επισημαίνει σε ανακοίνωσή του: «Θέλω να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για την αγνόηση του Επιμελητηρίου Λασιθίου (το οποίο φιλοξένησε την εκδήλωση) από τη συνάντηση αυτή στην οποία συζητήθηκαν τόσο σοβαρά θέματα που επηρεάζουν άμεσα την αναπτυξιακή ζωή του τόπου μας.

Παρότι κλήθηκαν - σωστά - τόσο το Τεχνικό όσο και το Οικονομικό Επιμελητήριο, προφανώς θεωρήθηκε από τον ΟΑΚ ότι το Επιμελητήριο Λασιθίου, που εκπροσωπεί περίπου 7.500 επιχειρήσεις στην Π.Ε. Λασιθίου, δεν έχει λόγο παρουσίας στη συνάντηση αυτή. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός αυτό. Το Επιμελητήριο Λασιθίου, εκτός του ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομική ζωή του Λασιθίου, σύμφωνα με τον νόμο, είναι και θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους. Η μη κλήση του, λοιπόν, σε αυτή την τόσο σημαντική συνάντηση μόνο αλγεινές εντυπώσεις αφήνει. Παρ’ όλα αυτά, εύχομαι (πέρα από την ενημέρωση) η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την αφετηρία ώστε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό έργα με ώριμες μελέτες που τόσο σημαντικά είναι για το Λασίθι, όπως ο ΒΟΑΚ, η ολοκλήρωση του οποίου θα έχει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για την περιοχή μας. Εύχομαι μελλοντικά να μην αγνοούνται οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου από συναντήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News