Φράγμα Αποσελέμη: Εντυπωσιακές εικόνες από τα ορμητικά νερά

Ηράκλειο
Φράγμα Αποσελέμη: Εντυπωσιακές εικόνες από τα ορμητικά νερά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 21 εκατομμύρια κυβικά νερού στο φράγμα!

O «Ηφαιστίωνας» δεν άφησε πίσω του μόνο «πληγές» και κατεστραμμένες καλλιέργειες αλλά και πολύτιμα «δώρα» όπως το νερό της βροχής και των χιονοπτώσεων. Η ποσότητα του νερού ήταν τόσο μεγάλη που σύμφωνα με τον υπεύθυνο λειτουργίας στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού «Αποσελέμης» κ. Γυπαράκη ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 21 εκατομμύρια κυβικά νερού.

Το φράγμα βρίσκεται κοντά στην υπερχείλιση λόγω των πλούσιων βροχοπτώσεων. Υπενθυμίζεται ότι και το Φεβρουάριο του 2019 υπερχείλισε με πάνω από 25 εκατ. κυβικά νερού και η υπερχείλιση έγινε με ελεγχόμενο τρόπο, μετά από σχετικές κινήσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Γέμισε με ρυθμό ρεκόρ

Όπως τόνισε ο κ. Γυπαράκης μιλώντας στο neakriti.gr ««στις 8 το πρωί της Τετάρτης ο ταμιευτήρας είχε συγκεντρώσει πάνω 21 εκατομμύρια κυβικά καθώς οδηγούνται 60.000 κυβικά νερού την ώρα στο χώρο. Συνολικά ο ταμιευτήρας έχει χωρητικότητα 25, 3 εκατομμυρίων κυβικών οπότε μέχρι το πρωί της Τετάρτης είχαμε ήδη πληρότητα 84%. Αξιολογούμε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει υπερχειλίσει».Σε ότι αφορά την ταχύτητα και το ρυθμό με τον οποίο γεμίζει το φράγμα σύμφωνα με τον κ. Γυπαράκη σε ένα 24ωρο εισήλθαν 1,5 εκατ. κυβικά νερού και η στάθμη του ταμιευτήρα ανέβηκε κατά 1,27 μέτρα. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε και ρυθμό ρεκόρ καθώς το 2019 χρειάστηκε διάρκεια ενάμισι μήνα για να υπερχειλίσει αλλά υπήρχε πολύ μεγαλύτερο κενό στον ταμιευτήρα που έπρεπε να καλυφθεί.

Οι εικόνες από το σημείο είναι εντυπωσιακές με το νερό να μοιάζει με ορμητικό χείμαρρο και φυσικά μέσω του φράγματος θα «ξεδιψάσει» την ανατολική Κρήτη.

Μάλιστα ζητήθηκε το νερό από πλημμυρισμένο Οροπέδιο να διοχετευθεί στο φράγμα.

Όπως τόνισε την Τρίτη ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ .Στεφανάκης «ζήτησα να αυξηθεί η ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα και με διαβεβαίωσαν ότι σύντονα από 20.000 κυβικά την ώρα θα γίνει 50.000 κυβικά. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την πιθανότητα να πλημμυρίσει ο δρόμος και μετά να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο σύνθετα προβλήματα. Αν υπολογίσει κανείς ότι βρέχει συνεχώς -κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο αλλά έχουν λιώσει και τα χιόνια, αντιλαμβάνεται για τι όγκους νερού μιλάμε».

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΑΚ Α.Ε.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ                           (%)

ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ

Ολοκλήρωση πλήρωσης από 30-12-2019

ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ

Παράλληλη λειτουργεί η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Αποσελέμη

ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ

Διακοπή τροφοδοσίας εισροών από 31-1-2019

Λ/Δ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ

Ολοκλήρωση πλήρωσης από 2-1-2020

ΣΥΝΟΛΟ :   

Bίντεο - φωτογραφίες: Στέλιος Γυπαράκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News