Έγινε το «θαύμα»: Υπερχείλισε ο Αποσελέμης – Νερό για 3 χρόνια!

Κρήτη
Έγινε το «θαύμα»: Υπερχείλισε ο Αποσελέμης – Νερό για 3 χρόνια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 30.000 κυβικά μέτρα νερού θα υδροδοτούνται καθημερινά οι Δήμου Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου

Και εγένετο επισήμως το μεγάλο... “θαύμα” με τον Αποσελέμη! Χθες το βράδυ, ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη υπερχείλισε, γράφοντας έτσι ιστορία για ένα φράγμα που έχει συζητηθεί πάρα πολύ για το τεχνικό και ακόμα περισσότερα οικονομικό του σκέλος, μιας και μιλάμε για ένα έργο που έφτασε να κοστίσει κοντά στα 250 εκατ. ευρώ (!), και το οποίο φράγμα, η αλήθεια είναι, πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός να το δούμε να γεμίζει...

Η υπερχείλιση του Αποσελέμη έγινε με ήπιο, ελεγχόμενο τρόπο, μετά από σχετικές κινήσεις και μέριμνα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που εύλογα δεν ήθελε να ρισκάρει μια φυσική αλλά συνάμα πιο “βίαιη” από πλευράς ορμητικότητας του νερού πρώτη υπερχείλιση.

Ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη υπερχείλισε λοιπόν με ελεγχόμενο τρόπο χθες το βράδυ, σε μια ιστορική, αν μη τι άλλο, ημέρα και στιγμή για το μεγάλο υδρευτικό έργο της ανατολικής Κρήτης, που φέτος, χάρη βεβαίως και στις πολλές βροχοπτώσεις, εκπλήρωσε τις προσδοκίες του. Και μένει να δούμε στην πράξη αν η φετινή υπερχείλιση του Αποσελέμη, με βάση και τη διαχείριση που θα γίνει, θα εξασφαλίσει όντως, όπως είναι αναμενόμενο, τα επόμενα χρόνια όλο το βόρειο παραλιακό τόξο, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, απέναντι στην πάντοτε καραδοκούσα απειλή της λειψυδρίας...

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει ήδη η παροχή νερού από το φράγμα προς τους τρεις Δήμους, οι οποίοι αθροιστικά θα πάρουν από τον Αποσελέμη περί τα 8 εκατ. κυβικά νερού!

Αυτό, όπως ανέφερε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “KΡHTH ΤV” ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων ΟΑΚ κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, συμφωνήθηκε σε σχετική σύσκεψη πριν από μερικές ημέρες ανάμεσα στη διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και στους εκπροσώπους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

«Στους τρεις δήμους που υδρεύονται από τον Αποσελέμη, Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγ. Νικολάου, έχουμε συμφωνήσει να διοχετεύονται αθροιστικά ετησίως λίγο πάνω από 8 εκατ. κυβικά. Ξεκίνησε ήδη η παροχή και πρέπει να σας πω ότι τις επόμενες ημέρες θα δίνονται 30.000 κυβικά ημερησίως.

Με τα τωρινά δεδομένα, χωρίς άλλη είσοδο νερού, η σημερινή ποσότητα στο φράγμα, στη βάση αυτής της συμφωνίας με τους τρεις Δήμους για παροχή 8 εκατ. κυβικών ετησίως, επαρκεί για 3 χρόνια!

Άρα, δεδομένου ότι ο Αποσελέμης δεν είναι η βασική αλλά πρόσθεση πηγή ύδρευσης για τις τρεις ΔΕΥΑ, οι τρεις δήμοι αυτοί δε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πρόβλημα έλλειψης νερού για την προσεχή τουλάχιστον 3ετία», σημείωσε ο κ. Μαμαγκάκης.

https://www.youtube.com/watch?v=8sefYJckp74?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Σε αναμονή από το πρωί

Με βάση τις μετρήσεις και τα στοιχεία, από νωρίς το πρωί στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (που ούτως ή άλλως είχαν δρομολογήσει τις τελευταίες ημέρες τις απαιτούμενες ενέργειες για μια ήπια, ελεγχόμενη υπερχείλιση) ήταν σε κατάσταση συναγερμού, αφού θεωρείτο δεδομένη η υπερχείλιση μέσα στις απογευματινές ώρες.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 4 το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί 24.900.000 κυβικά μέτρα νερού στον Αποσελέμη και απέμεναν ακόμα 370.000 m³ μέχρι την υπερχείλιση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συνέχιζε να βρέχει στην περιοχή.

Το αρχικό πλάνο στον ΟΑΚ προέβλεπε ελεγχόμενη υπερχείλιση κάπου μεταξύ 6 και 6:30 χθες το απόγευμα. Εκείνη την ώρα, ωστόσο, απέμειναν ακόμα μερικές δεκάδες χιλιάδες και έτσι η ελεγχόμενη υπερχείλιση επαναπροσδιορίστηκε χρονικά για τις βραδινές ώρες.

Όπερ και εγένετο! Αργότερα το βράδυ υπερχείλισε ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη! Μεγάλες ποσότητες νερού ξεχείλισαν από τον υπερχειλιστή του φράγματος και δεκάδες χιλιάδες κυβικά νερού έτρεξαν προς το ανενεργό μέχρι πρότινος ρέμα του Αποσελέμη, γράφοντας έτσι ιστορία για το μεγάλο υδρευτικό έργο της ανατολικής Κρήτης.

Προετοιμασία για ήπια υπερχείλιση

Δεδομένου ότι επρόκειτο για κάτι πρωτόγνωρο και ότι γενικώς υπήρχε μια σχετική ανησυχία, στον ΟΑΚ Α.Ε. έκριναν αναγκαίο κατά την πρώτη υπερχείλισή του ο ταμιευτήρας Αποσελέμη να μην αφεθεί να υπερχειλίσει με φυσικό, βίαιο τρόπο, αλλά να γίνει μια ήπια, ελεγχόμενη υπερχείλιση.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΟΑΚ προχώρησε σε συγκεκριμένες κινήσεις και μέτρα, προετοιμάζοντας αυτό που έγινε χθες το βράδυ.

Όπως ανέφερε στην “KΡHTH TV” o διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων ΟΑΚ κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, τις προηγούμενες ημέρες ο ΟΑΚ χαμήλωσε λίγο τη στάθμη του φράγματος για να τρενάρει την ημέρα υπερχείλισης. Παράλληλα, ο ΟΑΚ έκλεισε την εισροή νερού από τη σήραγγα που κατεβάζει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου. Ουσιαστικά τις τελευταίες ημέρες μέσα στον ταμιευτήρα μπήκαν ποσότητες νερού μόνο με φυσικό τρόπο από τα γύρω ρέματα.

Από εκεί και πέρα, όπως σημείωσε ο κ. Μαμαγκάκης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χερσονήσου, προχώρησε σε μέτρα πρόληψης σε επίπεδο δημόσιας ασφάλειας στην περιοχή. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, αποκλείστηκαν με σήμανση και εμπόδια διαβάσεις ιρλανδικού τύπου, ενώ ενημερώθηκαν διεξοδικά οι πολίτες στην περιοχή των Ποταμιών για το ενδεχόμενο υπερχείλισης, για να λάβουν τα μέτρα τους οι κάτοικοι.

https://www.youtube.com/watch?v=HcHVzs4kPUw?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Έπιασε ταβάνι: Ιστορική στιγμή και μέσα από τους αριθμούς

Το ιστορικό στοιχείο της χθεσινής βραδιάς για το φράγμα Αποσελέμη αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία για τις μέχρι τώρα “αποδώσεις” του έργου. Με βάση τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στην πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ του ΟΑΚ και των τριών ΔΕΥΑ που υδρεύονται από τον Αποσελέμη, το 2015 το φράγμα είχε φτάσει ως απόθεμα τα 19.997.916 κυβικά μέτρα νερού. Την υδρολογική χρονιά 2015-2016 είχαμε εμπλουτισμό στο φράγμα κατά 1.353.374 κυβικά και την επόμενη χρονιά 3.259.541 κυβικά, ενώ η χειρότερη περίοδος είναι αυτή της υδρολογικής χρονιάς 2017-2018, που περιορίστηκε στις 388.378 κυβικά μέτρα νερού.

Το φετινό υδρολογικό έτος ο Αποσελέμης, χάρη βεβαίως και στην ολοκλήρωση του αγωγού και στην έναρξη διοχέτευσης των πλημμυρικών νερών του Οροπεδίου μέσω της σήραγγας, έπιασε για πρώτη φορά το “ταβάνι” του, υπερχειλίζοντας χθες με ελεγχόμενο τρόπο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News