Λασίθι

Καταγγελία για εργατικό ατύχημα με εργαζόμενο στην καθαριότητα της Ιεράπετρας

Τι αναφέρει το ΠΑ.ΜΕ. Ηρακλείου – Τι τραύματα φέρει ο εργαζόμενος

Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα το οποίο αυτή τη φορά σημειώθηκε στην Ιεράπετρα καταγγέλλει το ΠΑ.ΜΕ. Ηρακλείου και θύμα ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα του Δήμου της πόλης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία του ΠΑ.ΜΕ., επρόκειτο για ένα συνοδό απορριμματοφόρου που πήγε στην πίσω πλευρά του οχήματος για να δει αν το press container ήταν άδειο. Όπως καταγγέλλεται, το ΣΜΑ τους τελευταίους μήνες δεν είχε φωτισμό και αυτό είχε δυσάρεστο αποτέλεσμα για τον εργαζόμενο.

Έπεσε από μεγάλο ύψος και έσπασε τον αγκώνα του, ενώ παράλληλα φέρει και κατάγματα στα πλευρά και τη λεκάνη.

Εν συνεχεία, η ανακοίνωση – καταγγελία του ΠΑ.ΜΕ. αναφέρει:

«Θα πρέπει να αναδείξουμε ότι για την αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων, εκτός βέβαια από την έγκαιρη παροχή των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, θα πρέπει να ικανοποιούνται και άλλοι παράμετροι. Ο πεπαλαιωμένος με ελλιπή συντήρηση στόλος οχημάτων, οι κακοσυντηρημένοι και παλαιάς τεχνολογίας κάδοι απορριμμάτων, οι ελλείψεις προσωπικού που εξαναγκάζουν σε εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη εκπαίδευσης στο υπάρχον προσωπικό, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν και θα συνεχίσουν να προκαλούν εργατικά ατυχήματα, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Τεράστια είναι η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που έχοντας αποδεχτεί τις επιταγές της κυβέρνησης για την ολοένα αυξανόμενη υποχρηματοδότηση των Δήμων, συντηρεί την επικίνδυνη για τη ζωή και την ακεραιότητά πραγματικότητα που βιώνουν οι συνάδελφοι του δήμου.

Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση επιβαρύνει η  άρνηση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού μέσω των ανταποδοτικών τελών, δηλαδή από την τσέπη των πολιτών, χωρίς να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση για τους μισθούς.

Αυτά είναι που ζητούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και σε αυτά υπακούν και οι Δημοτικές αρχές, αδιαφορώντας για τις περαιτέρω συνέπειες εις βάρος των εργαζομένων. Απαξιώνουν σιγά σιγά τις υπηρεσίες όπως το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητας κ.α., φέρνοντας τον ιδιώτη ένα βήμα πιο κοντά μας, είτε παραχωρώντας μέρη αυτών, είτε ολόκληρη την υπηρεσία, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα σε άλλους δήμους πανελλαδικά ή ακόμα πιο κοντά σε μας όπως στο Δήμο Χερσονήσου. Η μόνη τους έγνοια είναι να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τον ιδιώτη.

Συνάδελφοι, επιβάλλεται να συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτό που δικαιούμαστε σχετικά με την υγεία και τη σωματική μας ακεραιότητα στο χώρο εργασίας. Καλούμε τους συναδέλφους να απαιτήσουν να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας. Τη λύση των προβλημάτων θα φέρει η κινητοποίηση των εργαζομένων. Η υγεία και η ασφάλεια κατά την εργασία μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης, και στα τσιράκια της.”

Απαιτούμε

Τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες.

Ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Να μην κινείται κανένα όχημα χωρίς ΚΤΕΟ και χωρίς διασφάλιση όλων των προδιαγραφών σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό, με αλλαγή του νόμου, με δυνατότητα να σταματούν την λειτουργία υπηρεσιών αν δεν πληρούν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας.

Διασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού για κάθε εργασία με πλήρη συστήματα ασφαλείας.».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια