Λασίθι

Βίος και Πολιτεία του σκηνοθέτη Ελία Καζάν

Σαν σήμερα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1909, έρχεται στη ζωή ο διάσημος σκηνοθέτης Ελία Καζάν. Ο Ηλίας Καζαντζόγλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο σε ηλικία 4 ετών μετανάστευσε με τους γονείς του, αρχικά στη Γερμανία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

Η καριέρα του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930 οπότε κι έγινε γνωστός συμμετέχοντας ως ηθοποιός σε θεατρικές παραγωγές στο Μπρόντγουεϊ, αλλά και σεκινηματογραφικές επιτυχίες στο Χόλιγουντ.

Το 1937 άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία: Οι πλέον γνωστές ταινίες του είναι η «Συμφωνία Κυρίων», το «Λιμάνι της Αγωνίας», το «Λεωφορείον ο Πόθος», «Ανατολικά της Εδέμ» και «Αμέρικα, Αμέρικα».

Υπήρξε συνιδρυτής του περίφημου «Actor's Studio», ενός πρότυπου εργαστηρίου για νέους ηθοποιούς, από το οποίο ξεπήδησε πληθώρα ταλέντων του αμερικανικού θεάτρου και σινεμά. Ο Καζάν βραβεύτηκε δυο φορές με Όσκαρ, ωστόσο η εικόνα του αμαυρώθηκε το 1952 όταν κατέθεσε στην Επιτροπή «Αντιαμερικανικών Υποθέσεων» του γερουσιαστή ΜακΚάρθι, κατονομάζοντας συναδέλφους του που θεωρούσε ότι ήταν μέλη του αμερικανικού κομμουνιστικού κόμματος. Ο μεγάλος σκηνοθέτης πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2003, στη Νέα Υόρκη.

Ογδόντα κεράκια για τον Απόστολο Κακλαμάνη

Τα 80 του χρόνια κλείνει σήμερα ο γνωστός Έλληνας πολιτικός, Απόστολος Κακλαμάνης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μακροβιότερος πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου (1993-2004) γεννήθηκε στην Καρυά της Λευκάδας στις  7 Σεπτεμβρίου του 1936.

1999: Ο φονικός σεισμός της Πάρνηθας

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Σεπτεμβρίου του 1999 όταν λαμβάνει χώρα ο σεισμός της Πάρνηθας. Ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 2.56 το μεσημέρι προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 143 ανθρώπων στην Αττική. Η έντασή του ήταν 5,9 Ρίχτερ, ενώ διήρκησε μόλις 15 δευτερόλεπτα. Ωστόσο το μικρό εστιακό του βάθος (9 με 14 χιλιόμετρα) και το ότι το επίκεντρό του ήταν ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, είχε ως συνέπεια να αποβεί εκτός από θανατηφόρος για δεκάδες ανθρώπους, καταστροφικούς για χιλιάδες σπίτια, καθιστώντας άστεγους 50.000 πολίτες.

Ο σεισμός της Αθήνας σημειώθηκε σε χρονικό διάστημα μικρότερου του μηνός από το σεισμικό χτύπημα που έλαβε χώρα στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε η εξάπλωση ενός πρωτόγνωρου κύματος αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών, βελτιώνοντας ως ένα βαθμό τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Έπειτα από την πρωτοφανή βοήθεια των Ελλήνων προς τους Τούρκους μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου στη Νικομήδεια, οι γείτονες βοήθησαν τα μέγιστα στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Αθήνα. Για του λόγου το αληθές, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε ομάδα διάσωσης στην Ελλάδα, μόλις 13 ώρες μετά το σεισμό.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια