Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πώς θα ήθελαν οι πολίτες την Πλατεία Ελευθερίας - Η εικόνα της σήμερα (βίντεο)

Ήταν το επίκεντρο Κυριακάτικης βόλτας των Ηρακλειωτών, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες, το επίκεντρο των συζητήσεων είναι η αλλαγή της, καθώς η ανάπλαση της, χαρακτηρίζεται από αρκετούς δημότες ως αποτυχημένη, πέρα από τους κινδύνους ατυχήματος που ελλοχεύουν τις βροχερές ημέρες

  • Αναπολούν το πράσινο και την ζωντάνια
  • «Όχι άλλο μάρμαρο
  • Άσχημη όψη, παγίδες ατυχήματος και ελλιπής συντήρηση η σημερινή εικόνα
  • Πώς οραματίζονται την Πλατεία Ελευθερίας οι Ηρακλειώτες

Άρωμα άλλης εποχής στο κεντρικότερο σημείο της πόλης του Ηρακλείου, την Πλατεία Ελευθερίας, η οποία έζησε ένδοξες στιγμές…

Ήταν το επίκεντρο Κυριακάτικης βόλτας των Ηρακλειωτών, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες, το επίκεντρο των συζητήσεων είναι η αλλαγή της, καθώς η ανάπλαση της, χαρακτηρίζεται από αρκετούς δημότες ως αποτυχημένη, πέρα από τους κινδύνους ατυχήματος που ελλοχεύουν τις βροχερές ημέρες.

Στη διάρκεια του ρεπορτάζ ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε τα κακώς κείμενα, όπως σπασμένα πεζοδρόμια και φωτιστικά, διάφορες παγίδες ατυχήματος, τη κακή κατάσταση των μαρμάρων και όχι μόνο.

Ο λόγος για μια ιστορική πλατεία στο πέρασμα του χρόνου, με τους μεγαλύτερους να θυμούνται τη πρασινάδα, τη ζωντάνια, τις καρέκλες και το νυφοπάζαρο.

Μεγαλύτεροι σε ηλικία, αναπολούν τις εικόνες που κυριαρχούσαν την δεκαετία του 1970, ενώ οι νεότεροι, επιθυμούν μια αλλαγή που θα δώσει μια σύγχρονη εικόνα η οποία θα «κουμπώσει» αισθητικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά με την εικόνα της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου.

Όχι άλλο μάρμαρο, τονίζουν αρκετοί δημότες οι οποίοι οραματίζονται την Πλατεία Ελευθερίας με περισσότερο πράσινο και γιατί όχι , με στοιχεία νερού, όπως ένα σιντριβάνι.

Επτά αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάπλαση της Πλατείας 

Αναφορικά με την βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας και της ευρύτερης περιοχής, κατατέθηκαν επτά προτάσεις από μελετητικά γραφεία, στο πλαίσιο Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος. 

Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, κατατέθηκαν 7 προτάσεις από διάφορα μελετητικά γραφεία ενώ ο δήμος Ηρακλείου αναμένει κι άλλες προτάσεις καθώς έχει δώσει προθεσμία 1 εβδομάδας για όσες προτάσεις υποβληθούν μέσω ταχυδρομείου.

Στις τάξεις του δήμου καταγράφεται ικανοποίηση για τον αριθμό των προτάσεων από τα μελετητικά γραφεία που θα διεκδικήσουν τα 3 πρώτα βραβεία.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα απονεμηθούν τρία βραβεία που κατανέμονται ως εξής:

Α' βραβείο: 41.662,00 ευρώ (με στρογγύλευση και ΦΠΑ),
Β’ βραβείο: 30.555,00 ευρώ (με στρογγύλευση και ΦΠΑ) και
Γ’ βραβείο: 20.370,00 ευρώ (με στρογγύλευση και ΦΠΑ).
Ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί θα αξιολογήσει τις προτάσεις των αρχιτεκτονικών γραφείων και θα καταλήξει στα 3 βραβεία που θα βραβευτούν ενώ σε επόμενη φάση ο δήμος Ηρακλείου θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει την ακριβή μορφή και τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης που θα δρομολογηθεί με βάση τις βραβευμένες προτάσεις.

Το αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν περιορίζεται μονάχα στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας που αποτελεί επιθυμία μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας, μιας και είναι κοινή παραδοχή ότι η υφιστάμενη εικόνα της στην οποία κυριαρχεί το μάρμαρο, οι λεγόμενες ψυχρές συνθέσεις και η έλλειψη πρασίνου δεν έχει αφήσει καλή εικόνα σε δημότες και επισκέπτες.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά στην ευρύτερη ανατολική περιοχή (εντός του κηρυγμένου - οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου) της πόλης του Ηρακλείου και πλησίον των ενετικών τειχών, συνολικής έκτασης 53.000m2. Η περιοχή μελέτης επικεντρώνεται στην αναμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας και στη σύνδεσή της με τις πλατείες Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου και Ν. Καζαντζάκη, καθώς επίσης και στην ανάπλαση των οδών Δουκός Μποφώρ, τμήμα της Λ. Δημοκρατίας και της Λ. Ικάρου, οδοί που οριοθετούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια