Κτηματολόγιο: Προβληματίζει η διαδικασία δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (βίντεο)

Κρήτη
Κτηματολόγιο: Προβληματίζει η διαδικασία δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τοπογραφικό και οι ακριβείς συντεταγμένες είναι τα βασικά εργαλεία για την επιτυχή ολοκλήρωση της κτηματογράφησης

Τον προβληματισμό τους σχετικά με τη διορία των τριών μηνών που έχει δοθεί για την υποβολή των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Γραφείο Κτηματογράφησης, των ιδιοκτητών ακινήτων του υπόλοιπου 40% της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου που δεν είχε ενταχθεί, εκφράζουν μηχανικοί αλλά και γνώστες των ιδιοκτησιών και της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί.

Να τρέξουν όσες διαδικασίες απαιτούνται προκειμένου να διευθετηθούν τα περί τις 700.000 ακίνητα στο γραφείο κτηματογράφησης συνιστούν οι γνωρίζοντες στους ιδιοκτήτες, σημειώνοντας ότι η προθεσμία που δόθηκε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για τους ιδιοκτήτες στο Δήμο Ηρακλείου, πλην κέντρου αλλά και στους Δήμους Μαλεβιζίου και Χερσονήσου είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Παράλληλα καλούν τους ιδιοκτήτες να κινηθούν αστραπιαία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να έχουν περιπέτειες με τις περιουσίες τους.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος Ιδιοκτητών ακινήτων Ηρακλείου, Κώστας Αράπογλου, «το οποίο σημαντικό είναι να δηλώσουν τα ακίνητα τους, να μην αδιαφορήσουν, καθώς εφόσον δεν συμβεί κάτι τέτοιο, στα επόμενα στάδια, το ακίνητο τους θα περιέλθει στην ιδιοκτησία τους ελληνικού Δημοσίου».

Διαβάστε ακόμη: Νέο Εξοικονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πόσο κοστίζει η θέρμανση στην Κρήτη

 

«Το α και το ω σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να δηλωθεί το ακίνητο με σωστές συντεταγμένες. Πρέπει να απευθυνθεί είτε σε τοπογράφο είτε σε πολιτικό μηχανικό, ο οποίος με ειδικό μηχάνημα θα πάρει τις συντεταγμένες είτε να του δώσει τις συντεταγμένες με την υπογραφή άλλου μηχανικού που έχει κάνει ήδη την διαδικασία ή τέλος, να προχωρήσει με την διαδικασία έκδοσης τοπογραφικού, το οποίο όμως έχει μεγαλύτερο κόστος».

Το τοπογραφικό και οι ακριβείς συντεταγμένες είναι τα βασικά εργαλεία για την επιτυχή ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, όμως σε αρκετές περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διευθετήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παράλληλα, ακόμη και σε περιοχές που η διαδικασία τυπικά ολοκληρώθηκε και αναμένεται η ανάρτηση των χαρτών τον Μάρτιο, χιλιάδες είναι τα αγνώστου ιδιοκτησίας. ακίνητα, που σε ένα μεγάλο ποσοστό, εντοπίζονται στον Δήμο Φαιστού.

Όπως επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 ο υπεύθυνος μηχανικός της εταιρείας για την Κτηματογράφηση στους πέντε δήμους στα νότια του Ηρακλείου, αν και δίδεται η δυνατότητα περαιτέρω διορθώσεων, όσο προχωράει η διαδικασία, τόσο πιο σύνθετη δίνεται η δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν τις περιουσίες που δεν έχουν εγκαίρως δηλώσει.

Διαβάστε ακόμη: Αντικειμενικές αξίες - valuemaps.gov.gr: Σε ποια ζώνη τιμών ανήκει το ακίνητο σας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News