Νέο Εξοικονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πόσο κοστίζει η θέρμανση στην Κρήτη

Κρήτη
Νέο Εξοικονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πόσο κοστίζει η θέρμανση στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, αναφορικά με τις αιτήσεις στο νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για την Κρήτη - Έξυπνα εργαλεία για την εξοικονόμηση ενέργειας - Οι παγίδες και τα μυστικά για την μέγιστη επιδότηση

Στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά πως φαίνεται, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο Εξοικονομώ, με υψηλότερες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που προκαλεί η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και μετάλλων.

Στο επίκεντρο της ενεργειακή πολιτικής και κύριος κυβερνητικός στόχος, αποτελούν οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, σύμφωνα και με το πρόσταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Μετά τις παρεμβάσεις στην πρώτη κατοικία, θα ακολουθήσει η προκήρυξη προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων επιχειρήσεων αλλά και κτιρίων του Δημοσίου. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 213ktoe  ετησίως και στην ενεργειακή ανακαίνιση κατ’ ελάχιστον 105.000 κατοικιών έως το 2025.

Επίσης, φέτος, περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και χωριστού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο νέο «Εξοικονομώ» η κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια -όπως παραδείγματος χάριν στην Κρήτη, όπου σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον- θα επιμεριστεί με το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Το ύψος της επιδότησης θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει μέχρι και το 75%, ανάλογα µε το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημά, ενώ για την ίδια συµµετοχή, προβλέπονται χρηµατοδοτικά εργαλεία ώστε να καλυφθεί µε τραπεζικό δανεισµό.

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης, η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι η κατάργηση του «αγώνα ταχύτητας», αφού στο προηγούμενο πρόγραμμα ίσχυσε η λογική της ένταξης με χρονική σειρά προτεραιότητας μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που άνοιξε διαδοχικά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανά περιφέρεια και η αντικατάσταση του με την δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, για έναν μήνα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τις αιτήσεις στην Κρήτη

«Η Κρήτη βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση, για παράδειγμα, συγκριτικά με περιοχές όπως η Φλώρινα, στο κριτήριο που αφορά τις βαθμοημέρες θέρμανσης. Στα κτίρια που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, δηλαδή, χρησιμοποιούνται λιγότερες μέρες ετησίως τα καλοριφέρ. Το κριτήριο αυτό κατέχει το 7% της βαθμολογίας που λαμβάνει μια αίτηση», τονίζει ο κ. Ταβερναράκης.

Αντιθέτως, «η Κρήτη έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στο κριτήριο για τις μονάδες ψύξης, στοιχείο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προτεραιοποιήση των αιτήσεων».

Ένα επιπλέον κρίσιμο χαρακτηριστικό που αφορά την επικράτεια στο σύνολο της, είναι το bonus 10% της επιδότησης στις πολυκατοικίες, εφόσον ενταχθούν όλες οι κατοικίες ενός κτίσματος στην αίτηση.

«Οι ιδιοκτήτες της Κρήτης θα πρέπει να προσέξουν αυτό το χαρακτηριστικό καθώς, εφόσον καταφέρουν να εντάξουν όλες τις κατοικίες ενός κτίσματος στην αίτηση, θα λάβουν καλύτερη βαθμολογία και κατά συνέπεια θα υπάρξει προτεραιοποίηση για την πολυκατοικία τους. Στο νέο «Εξοικονομώ» υιοθετείται μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, καθώς και άλλα κριτήρια ένταξης, που θέτουν ως στόχο την επιβράβευση όσων επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το κτίσμα τους», ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης.

Τι ισχύει σε σχέση με τις σεισμόπληκτες περιοχές

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση, ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, καθήκοντα αναθέτουσας αρχής για την υλοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες.

Σε σχέση με τις σεισμόπληκτες περιοχές, λειτουργεί ήδη από την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, από το τμήμα επιπτώσεων φυσικών καταστροφών γραφείο με έδρα το Αρκαλοχώρι, στο οποίο θα μπορούν πολίτες και μελετητές να καταθέτουν απευθείας τις αιτήσεις τους, για την αποκατάσταση των κτιρίων, τις κατεδαφίσεις και τις οικοδομικές άδειες.

Η λύση αυτή επιλέχθηκε έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα βέλτιστου συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, για την αμεσότερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των αναγκών των πληγέντων από τον σεισμό, καθώς δεν θα ήταν πρακτικό να μετακινούνται οι πληγέντες στην Αθήνα, προκειμένου να διευθετήσουν τις εν λόγω διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη, «υπολογίζονται στα 3.500 τα κίτρινα κτίσματα αυτή την στιγμή στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου, με το φαινόμενο όμως των μετασεισμών να βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ αναμένονται και οι επανέλεγχοι που πιθανώς να αυξήσουν τον αριθμό, λόγω της παρατεταμένης καταπόνησης των κτιρίων».

Πόσο κοστίζει η θέρμανση στην Κρήτη

Στοιχεία για το ετήσιο κόστος θέρμανσης ενός τυπικού θερμομονωμένου διαμερίσματος εικοσαετίας, εμβαδού 105 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και το λεγόμενο «ανηγμένο κόστος» στο οποίο συνεκτιμάται και το κόστος αγοράς και συντήρησης του συστήματος, έδωσαν τα αποτελέσματα έρευνας του Εργαστηρίου Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

O υπολογισμός, βασίστηκε στις τρέχουσες τιμές λιανικής (1-8 Νοεμβρίου), με την τιμή του πετρελαίου στα 0,11 € /kWh, του φυσικού αερίου στα 0,098 € /kWh, του ηλεκτρισμού στα 0,195 € /kWh και των πέλλετ στα 0,065 € /kWh, και με την παραδοχή ότι η κατοικία θερμαίνεται 18 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η συνεχής μεταβολή των τιμών καθιστά τις προβλέψεις για το προσεχές εξάμηνο επίφοβες, καθώς οι τιμές πετρελαίου, αερίου και ηλεκτρισμού επηρεάζονται σε διαφορετικό βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και από τα μέτρα μείωσης του κόστους που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Το ετήσιο κόστος θέρμανσης διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή αλλά και αναλόγως του συστήματος:

Αντλία θερμότητας

Ετήσιο κόστος: 569 ευρώ για την Αθήνα, , 1.260 ευρώ για την Καστοριά και 328 ευρώ για την Κρήτη. Ανηγμένο κόστος (περιλαμβάνει το κόστος αγοράς και συντήρησης του συστήματος): 826 ευρώ για την Αθήνα, 1.858 ευρώ για την Καστοριά και 531 ευρώ για την Κρήτη.

Λέβητας πέλλετ

Ετήσιο κόστος: 681 ευρώ για την Αθήνα, 1.408 ευρώ για την Καστοριά και 392 ευρώ για την Κρήτη. Ανηγμένο κόστος: 798 ευρώ για την Αθήνα, 1.525 ευρώ για την Καστοριά και 510 ευρώ για την Κρήτη.

Λέβητας πετρελαίου

Ετήσιο κόστος: 1.0824 ευρώ για την Αθήνα, 2.237 ευρώ για την Καστοριά και 623 ευρώ για την Κρήτη. Ανηγμένο κόστος: 1.137 ευρώ για την Αθήνα, 2.292 ευρώ για την Καστοριά και 678 ευρώ για την Κρήτη.

Ηλεκτρική θέρμανση

Ετήσιο κόστος: 1.707 ευρώ για την Αθήνα, 3.529 ευρώ για την Καστοριά και 983 ευρώ για την Κρήτη. Ανηγμένο κόστος: 1.748 ευρώ για την Αθήνα, 3.570 ευρώ για την Καστοριά και 1.024 ευρώ για την Κρήτη.

Στο προσκήνιο και πάλι καυσόξυλα και πέλλετ

Ως απάντηση στην αύξηση του κόστους της ενέργειας, οι καταναλωτές προτάσσουν την σταδιακή επιστροφή, στις παλιές τους συνήθειες, αυτές της καύσης ξύλου και πέλλετ.

Ήδη η τιμή του εισαγόμενου πέλλετ καταγράφεται αυξημένη, αν και σε μικρότερο ποσοστό έναντι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ σε αυτή του καυσόξυλου αναμένονται ανατιμήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή των πέλλετ ενδέχεται να κυμανθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στα 350 ευρώ/τόνο από 240 ευρώ/τόνο πέρυσι.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές που προτιμούν ξύλο

Ο τρόπος στοίβαξης των ξύλων πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή από τους καταναλωτές.

Ως πιο ωφέλιμες επιλογές για τους καταναλωτές θεωρούνται η οξιά και η βελανιδιά ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα κωνοφόρα δέντρα, αφού η καύση τους σε κλειστές εστίες οδηγεί σε κίνδυνο πυρκαγιάς στη στέγη.

Τα ξύλα πριν καούν πρέπει να μένουν στον ήλιο, έτσι ώστε να αποβάλλουν την υγρασία για να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Προβλέπονται δύο τύποι αιτήσεων: Αίτηση Μεμονωμένου διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας και αίτηση Πολυκατοικίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων των διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία).

Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε Πολυκατοικία, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης ανά εισοδηματική κατηγορία ορίζεται ως εξής:

  • Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 75% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.
  • Ατομικό εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 70% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.
  • Ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 έως 30.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 55% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.
  • Ατομικό εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 40.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 45% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.
  • Ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 έως 60.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 40% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος.

Το ποσοστό επιχορήγησης αφορά στον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου.

Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να:

  • Υφίσταται νόμιμα
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ενοίκου (Ε1), εάν υπάρχει μίσθωση/δωρεάν παραχώρηση της κύριας κατοικίας και στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας (Ε2), καθώς και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) να εμπεριέχεται πλήρως και ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου.

Η πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής: Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ. Για αιτήσεις πολυκατοικιών, αναβάθμιση κατά τρεις (3) ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 01/02/2020.

Δεν είναι επιλέξιμα έργα τα οποία, βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης, έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο ή έχουν εκτελεστεί πλήρως μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Μόνον οι παρεμβάσεις που ολοκληρώνονται μετά την έκδοση του Α’ ΠΕΑ μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες για το Πρόγραμμα και σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 01/02/2020 και μετά. Διευκρινίζεται ότι, στα πλαίσια των απαιτήσεων του Προγράμματος γίνονται δεκτά ΠΕΑ, που έχουν εκδοθεί μετά την 27.11.2017 και προ τις 01/02/2020, καθώς και μελέτες και Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας που έχουν εκδοθεί προ τις 01/02/2020, η δαπάνη τους όμως δεν είναι επιλέξιμη από το Πρόγραμμα.

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
  • Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
  • Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Αναλυτικά η διαδικασία

Μετά το πέρας υποβολής των αιτήσεων και μόνο για τις καταρχήν επιλέξιμες αιτήσεις, θα δίνεται προθεσμία 60 ημερών για την υποβολή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Εγκεκριμένες αιτήσεις για τις οποίες ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε υπαγωγή στο Πρόγραμμα με Δάνειο λαμβάνουν προθεσμία 120 ημερών για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης. Εντός της άνωθεν προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί σε συνεργαζόμενη τράπεζα και να εγκριθεί αίτηση για δανειοδότηση. Εάν παρέλθει άπρακτο το άνω διάστημα, ο αιτών έχει την επιλογή να προχωρήσει με Ίδια Κεφάλαια.

Σε περίπτωση δανείου, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται έως και 30 ημέρες από την έκδοση της απόφασης Υπαγωγής του έργου. Για τις προθεσμίες υλοποίησης του έργου προβλέπονται τα εξής: Εντός 120 ημερών από την Υπαγωγή της αίτησης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατ’ ελάχιστον το 30% του επιλέξιμου Προϋπολογισμού. Εντός 365 ημερών από την Υπαγωγή της αίτησης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του Προγράμματος. Κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Κατά την συμπλήρωση της αίτησης γίνεται η διενέργεια αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών ελέγχων επιλεξιμότητας, η καταχώρηση των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών, η λήψη των ενεργειακών στοιχείων του Α’ ΠΕΑ, η υποβολή της πρότασης με τα κόστη παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών, και η αρχική δήλωση χρηματοδοτικού σχήματος.

Κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων, δίνεται το δικαίωμα ακύρωσης και επανυποβολής αίτησης. Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής αιτήσεων, δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης. Με την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα γίνεται και η λήψη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου και υπολογίζεται αυτόματα η συνολική Βαθμολογία της αίτησης, βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης του Προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου, το δικαίωμα σε υποβληθείσα αίτηση στο Πρόγραμμα δεν μεταβιβάζεται (με εξαίρεση την περίπτωση αναγκαστικής μεταβίβασης ακινήτου λόγω αποβίωσης). Η διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθεισών αιτήσεων στο Πρόγραμμα γίνεται στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης, δηλαδή αξιολόγησης της κάθε αίτησης στη βάση προκαθορισμένων κριτηρίων.

Τι είναι το Έξυπνο σπίτι: Εναλλακτική λύση για μείωση των δαπανών ενέργειας και θέρμανσης

Σε μια περίοδο όπου το ενεργειακό κόστος έχει οδηγήσει σε κύμα ανατιμήσεων στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου και τα νοικοκυριά αναζητούν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις, το αποκαλούμενο έξυπνο σπίτι, αποτελεί μια  λύση που θα οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών ενός μέσου νοικοκυριού.

Κύρια χαρακτηριστικά:

Έξυπνοι θερμοστάτες

Οι έξυπνοι θερμοστάτες μπορούν να μειώσουν το κόστος θέρμανσης αλλά και ψύξης μιας κατοικίας έως και 30%, καθότι ενσωματώνουν τεχνολογίες που επιτρέπουν στον θερμοστάτη να ανάβει τα σώματα και τα κλιματιστικά συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα και να τα απενεργοποιεί όταν δεν είναι κανείς σπίτι.

Έξυπνες λάμπες LED

Οι έξυπνες λάμπες LED καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται από απόσταση μέσω κινητού οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με εξοικονόμηση νερού με την χρήση έξυπνου αισθητήρα διαρροής νερού στο νεροχύτη, το νιπτήρα και το πλυντήριό καθώς κάθε φορά που εντοπίζεται διαρροή νερού, στέλνεται μήνυμα στο κινητό και κλείνει η παροχή.

Έξυπνες πρίζες

Ένα ακόμη εργαλείο στην φαρέτρα των καταναλωτών αποτελούν οι έξυπνες πρίζες καθώς έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται προκειμένου στην περίπτωση αυτή να διακόψουν αυτόματα την παροχή ενέργειας.

Παράλληλα, το έξυπνο ψυγείο συμβάλλει στην κατανάλωση λιγότερης ενέργειας καθώς με ενσωματωμένες τεχνολογίες δίνει πληροφορία στο καταναλωτή για τα προϊόντα που υπάρχουν μέσα ώστε με αυτό τον τρόπο να μην χρειάζεται το ψυγείο να ανοιγοκλείνει.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News