default-image

Διακοπή στη δίκη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών - Έκρυβαν 113 ψυχές σε σπηλιά

Ηράκλειο
Διακοπή στη δίκη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών - Έκρυβαν 113 ψυχές σε σπηλιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σπηλιά στον Τσούτσουρα ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες 113 πρόσφυγες

Σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα θα εκδικαστεί τελικά - σε δεύτερο βαθμό - η υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων, η δράση του οποίου είχε αποκαλυφθεί τον Μάρτιο του 2017, μετά από «έφοδο» της ΕΛ.ΑΣ. σε σπήλαιο και σε μάντρα, σε Τσούτσουρα και Δεμάτι Ηρακλείου.

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Ωστόσο, η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση για την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, καθώς δεν προσήλθαν στο δικαστήριο διερμηνείς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διεξαγωγή της δίκης λόγω του πλήθους των αλλοδαπών κατηγορουμένων.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου 3 χρόνια: Κατά την αστυνομική επιχείρηση που είχε λάβει τότε χώρα, είχαν εντοπιστεί συνολικά 113 πρόσφυγες -μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά- να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου του 2018 και είχε ολοκληρωθεί, μετά από πέντε συνολικά συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στα τέλη Μαΐου του ίδιου έτους.

Το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ένοχους τους 16 από τους 21 κατηγορούμενους. Οι 11 εξ αυτών είχαν οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ σημειώνεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές κάθειρξης άνω των 350 ετών σε 4 εκ των καταδικασθέντων!

Σημειώνεται ότι ο ένας από τους πέντε βασικούς κατηγορούμενους, που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης, έπεσε στα “μαλακά” - σε σχέση με τους υπόλοιπους τέσσερις. Πρόκειται για έναν 44χρονο Ιρακινό, στον οποίο είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και 2 μηνών.

Επισημαίνεται ότι οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι ήταν οι μόνοι καταδικασθέντες στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το δυσθεώρητο ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στους τέσσερις εξ αυτών, εκτιτέα ποινή κάθειρξης είναι τα 25 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι από τους 16 κατηγορούμενους που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα, οι πέντε ήταν Κρητικοί. Ο ένας εξ αυτών, ήταν, μάλιστα πρώην αστυνομικός. Σημειώνεται όμως ότι κανείς από τους πέντε Έλληνες δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς οι ποινές που τους είχαν επιβληθεί, ανεστάλησαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News