Έκρυβαν μετανάστες σε σπήλαιο και μάντρα – Σήμερα κάθονται στο «σκαμνί»

Κρήτη
Έκρυβαν μετανάστες σε σπήλαιο και μάντρα – Σήμερα κάθονται στο «σκαμνί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται η δίκη σήμερα για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης συνεχίζεται σήμερα η δίκη για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, που - μεταξύ άλλων - μετέφερε παράνομα πρόσφυγες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης. Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, στην οποία είναι κατηγορούμενοι συνολικά 21 άτομα, συνεχίζεται σήμερα με την ανάγνωση των εγγράφων της δικογραφίας, καθώς και με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης. 

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας το Μάρτιο του 2017. Μετά από “έφοδο” των διωκτικών Αρχών σε σπήλαιο και σε μάντρα, σε Τσούτσουρα και Δεμάτι, αντίστοιχα, στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Βιάννου, είχαν εντοπιστεί συνολικά 113 πρόσφυγες - μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά - να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε προβεί τότε σε ουκ ολίγες συλλήψεις ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στη δράση του κυκλώματος. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αλλοδαποί. Συγκεκριμένα, πρόκειται για υπηκόους Αφγανιστάν, Συρίας, Ιράκ, αλλά και Βουλγαρίας. Εντούτοις, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και έξι Κρητικοί.

Πρόκειται για έναν 48χρονο πρώην αστυνομικό, δύο αδέρφια 27 και 28 ετών, καθώς και τρεις ακόμη άνδρες ηλικίας 40, 47 και 57 ετών. Όλοι τους, εκτός από τον τελευταίο, έχουν προφυλακιστεί.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Ηρακλείου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι συνολικά 17 κατηγορούμενοι. Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται, κατά περίπτωση, με 13 κατηγορίες. Κάποιες εξ αυτών είναι, μάλιστα, κακουργηματικού χαρακτήρα. Επισημαίνεται ότι όλοι τους βαρύνονται με την κατηγορία της «συγκρότησης και διεύθυνσης οργάνωσης περισσότερων των τριών ατόμων, με σκοπό την επιδίωξη διάπραξης κακουργημάτων της εκβίασης, διευκόλυνσης παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα, και παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας».

Τι έγινε στην 1η συνεδρίαση

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Απριλίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του δικαστηρίου για την επίμαχη υπόθεση ολοκληρώθηκε το στάδιο της κατάθεσης των μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Συγκεκριμένα, κατέθεσαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης δύο λιμενικοί, ένας αστυνομικός, καθώς κι ένας εργαζόμενος σε ταξιδιωτικό πρακτορείο, από το οποίο κάποιοι από τους κατηγορούμενους φέρονται να “έκοβαν” ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους μετανάστες που προωθούνταν από την Κρήτη στον Πειραιά.

Ο τελευταίος ρωτήθηκε από το δικαστήριο για το αν αναγνωρίζει μεταξύ των κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο τα άτομα που “έκοβαν” εισιτήρια από το πρακτορείο. Αρχικά, ο εν λόγω μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν μπορεί να θυμάται πρόσωπα μετά από τόσο καιρό. Ωστόσο, όταν η Έδρα τού υπενθύμισε ότι προανακριτικά είχε καταθέσει ότι αναγνωρίζει δύο από τους βασικούς κατηγορούμενους ως τα άτομα που “έκοβαν” εισιτήρια, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, αφού είχε καταθέσει προανακριτικά ότι τους αναγνώρισε, τότε αυτό ισχύει.

Εξάλλου, στο δικαστήριο κατέθεσε και αστυνομικός της Ασφάλειας Ηρακλείου που είχε ασχοληθεί τότε με την επίμαχη υπόθεση. Ο ίδιος ανέφερε ότι είχε ασχοληθεί μόνο με το επιχειρησιακό κομμάτι της υπόθεσης, αφού πήρε μέρος σε έρευνες που έγιναν σε οικίες, αλλά και στη σύλληψη δύο εκ των κατηγορουμένων. Ωστόσο, στις ερωτήσεις της Έδρας αναφορικά με τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, ο εν λόγω μάρτυρας δεν κατάφερε να διαφωτίσει το δικαστήριο, με αποτέλεσμα να προκληθεί δυσφορία στους δικαστές και την εισαγγελέα.

Έπαιρναν από 3.000 έως 5.000 € το άτομο

Με τη σειρά του, ο ένας από τους δύο λιμενικούς που εξετάστηκαν κατέθεσε ότι το χρηματικό αντίτιμο μεταφοράς ανά μετανάστη κυμαινόταν από 3.000 έως 5.000 ευρώ, ότι τα πλοιάρια που μετέφεραν τους πρόσφυγες στην Κρήτη ξεκινούσαν από τα παράλια της ευρύτερης περιοχής της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, ότι τα σκάφη “έδεναν” σε κρημνώδεις ακτές του ηρακλειώτικου Νότου, αλλά και ότι οι μετανάστες παρέμεναν στην Κρήτη μέχρις ότου οι οικείοι τους εξοφλούσαν τους διακινητές, μέσω του περιβόητου συστήματος Hawala.

Εξάλλου, ο λιμενικός επιβεβαίωσε ότι οι πρόσφυγες διαβιούσαν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, σε σπηλιές ή σε αγροικίες, αλλά και ότι, αφού οι συγγενείς τους εξοφλούσαν το αντίτιμο του ταξιδιού, στη συνέχεια οι διακινητές τούς μετέφεραν σε διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, από το λιμάνι του οποίου προωθούνταν τελικώς στον Πειραιά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι πολύ πιθανό η δίκη να μην ολοκληρωθεί σήμερα, λόγω του πλήθους των κατηγορουμένων, των δικηγόρων τους, αλλά και των μαρτύρων υπεράσπισης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News