«Στο 20% οι εργαζόμενοι κάτω από το όριο της φτώχειας»

Ηράκλειο
«Στο 20% οι εργαζόμενοι κάτω από το όριο της φτώχειας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε βάθος εξαμήνου οι όποιες αποφάσεις στα εργασιακά καθώς το 2020 φαίνεται να φέρνει αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αλλαγές αφορούν στη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού (σήμερα είναι στα 650 ευρώ), στη θέσπιση του ψηφιακού ωραρίου και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, στην εξαίρεση επιχειρήσεων από τις συλλογικές συμβάσεις και στη θέσπιση φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για τους συνεπείς εργοδότες.

Συγκεκριμένα εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση για το νέο κατώτατο μισθό, που θα επηρεάσει τις απολαβές 400.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Οι επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς που θα συμμετέχουν, θα κληθούν να συντάξουν την έκθεση τους έως την 31η Μαρτίου.

Εντός του Απριλίου θα ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στο τέλος του μήνα θα διαβιβαστούν όλα τα υπομνήματα στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το οποίο θα συντάξει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα της Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι ωστόσο δεσμευτικό για την εισήγησή του.

Στην αντιμετώπιση της ελαστικής και μαύρης εργασίας επικεντρώνει ο Πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς μιλώντας στον 98.4 που πλήττουν πρωτίστως τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους άνω των 50-55 χρόνων, δημιουργώντας την τάξη των φτωχών εργαζόμενων.

Βάσει των στοιχείων που επικαλείται μάλιστα το 20% των εργαζόμενων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, γεγονός που αναγκάζει την Κυβέρνηση να σκύψει άμεσα πάνω στο θέμα.

Στις αναφορές του επίσης, το πλήγμα εξαιτίας των παραπάνω, που δέχεται η υγιής επιχειρηματικότητα καθώς η εργασία και το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News