Αγρότες κατά Βορίδη - Πέταξαν ελιές έξω από το Επιμελητήριο

Ηράκλειο
Αγρότες κατά Βορίδη - Πέταξαν ελιές έξω από το Επιμελητήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαμαρτυρία κατά του Υπουργού, Μάκη Βορίδη, από αγρότες της Κρήτης

Με διαμαρτυρίες των αγροτών πραγματοποιληθηκε η σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αγρότες πέταξαν ελιές στο οδόστρωμα, επί της  οδού Κορωναίου, όπου και βρίσκεται το Επιμελητήριο, υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Μερίδα αγροτών, με συνθήματα, πανό, αλλά και μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, βρέθηκαν κάτω από το Επιμελητήριο, ζητώντας, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «αποζημίωση για τις καταστροφές από τον δάκο» και «εξασφάλιση της τιμής παραγωγού».

Αρναουτάκης: Στα 600 εκατομμύρια οι ζημιές

Στα 600 εκ. εκτιμάται το σύνολο του κόστους που προκύπτει για την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε  ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, στη σύσκεψη που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή.

Στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τεράστιες ζημιές πέρυσι το χειμώνα με τις μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Κρήτη και τώρα η κατάρρευση της Thomas Cook στον τουρισμό και η μεγάλη ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή έχουν οδηγήσει σε τεράστιο μέγεθος το σύνολο της οικονομικής ζημιάς.

«Το 2019 κλείνει με σοβαρά και σημαντικά προβλήματα για όλο το νησί. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Χανιά και Ρέθυμνο, τα προβλήματα με τα θερμοκήπια σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Κουντούρα, το ζήτημα της Thomas Cook στο νησί μπορούν σε κόστος να ξεπεράσουν τα 600 εκ. Και για την οικονομία του νησιού είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αυτό σημαίνει πως η τοπική οικονομία πλήττεται σε όλους τους κλάδους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη τόνισε: «Σύμφωνα με την καταγραφή που κάνουν οι υπηρεσίες μόνο Χανιά και Ρέθυμνο οι ζημιές ξεπερνούν τα 250 εκ. Ευρώ».

Και αντιεξουσιαστές στο σημείο

Λίγα μέτρα πιο μακριά, βρέθηκαν αντιεξουσιαστές. Οι ίδιοι είχαν εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν πως πρόκειται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας (καθότι, η ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό, μέχρι πρότινος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Περιφέρειας), κατά του Μάκη Βορίδη.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «Στο πλαίσιο της επίσκεψης του "πρώην" χουντικού και νυν "δημοκράτη" Βορίδη στο Ηράκλειο, του ιδεολογικού καθοδηγητή της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Κούλη και ένθερμου υποστηρικτή του δόγματος "Νόμος και τάξη" καλείτε συγκέντρωση την Πέμπτη 5/12/19 στις 11.00 στην πλατεία Ελευθερίας.».

Πάντως, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι δυνάμεις της αστυνομίας είναι ισχυρές, ενώ έχει «αποκλειστεί» η οδός Κορωναίου.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες, όπως ανέφεραν - μεταξύ άλλων - στη σχετική τους ανακοίνωση, «Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απευθύνουν σε κάθε παραγωγό κάλεσμα την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 11 πμ στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο σε κινητοποίηση με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον οποίον θα απαιτήσουμε αποζημίωση για τις καταστροφές από τον δάκο, εξασφάλιση τιμής παραγωγού που να μας επιτρέπει να μείνουμε στη γη μας.

  • Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για την απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή κατά την παράδοση, όχι στο αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας και ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.
  • Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω Δήμων) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία, να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
  • Απαλλαγή πληγέντων παραγωγών από φόρους/εισφορές/χαράτσια (δημοτικά τέλη, άρδευση).»
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News