Αποζημιώσεις: Τα «δώρα» που φέρνει ο Μάκης Βορίδης για τους πληγέντες

Ηράκλειο
Αποζημιώσεις: Τα «δώρα» που φέρνει ο Μάκης Βορίδης για τους πληγέντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 με 4 εκατομμύρια για τους πληγέντες παραγωγούς θερμοκηπίων

«Φέρνουμε μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων», δήλωσε χαμογελώντας με νόημα στους δημοσιογράφους χθες, στις 8 το βράδυ, αμέσως μόλις πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, παραπέμποντας όμως για επίσημες και ολοκληρωμένες εξαγγελίες στη σημερινή ευρεία σύσκεψη, που δε θα γίνει τελικά στην Περιφέρεια Κρήτης στις 11 το πρωί, αλλά στο Επιμελητήριο Ηρακλείου το πρωί της Πέμπτης, όπως έγινε γνωστό χθες.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” εξέφρασε ειρωνεία, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά του προκατόχου του επί της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αύριο θα σας πω για το... τι φάκελο είχε καταθέσει ο προηγούμενος υπουργός στις Βρυξέλλες για τις αποζημιώσεις των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών»!

Αναλυτικότερα, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης τα εξής: «Φέρνουμε μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων προς τους πληγέντες. Θα τους ακούσω κιόλας. Γιατί είναι σημαντικό να τους ακούσω. Αν και έχουμε αρκετά εκτενή ενημέρωση για το πρόβλημα το οποίο έχει εμφανιστεί. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης, αλλά και η θέση που ήδη ανέπτυξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να καλύψουμε το πρόβλημα το οποίο έχει εμφανιστεί και να στηρίξουμε την παραγωγή και τους παραγωγούς»...

Στο ερώτημά μας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει “φέρει στις βαλίτσες του” ο Μάκης Βορίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα τα πούμε αύριο (σ.σ. σήμερα) αυτά. Θα απαντήσουμε αναλυτικά αύριο στη σύσκεψη. Λύσεις υπάρχουν. Θα γίνουν με τον σωστό τρόπο. Καταλαβαίνουμε ότι έχετε αγωνία για το άγχος των παραγωγών. Πρόθεση είναι να υποστηριχθούν. Και θα γίνουν όλα πιστεύω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και την υποβολή αιτήματος στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια από την κλιματική αλλαγή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε ότι πλέον, τόσο πολιτικά όσο και νομικά, η κατάσταση έχει ωριμάσει και υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορεί να γίνει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φυσικά θα πρέπει να αναλάβει και το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής στήριξης του συνόλου των πληγέντων. Από ’κει και πέρα, βέβαια, υπάρχει και το κομμάτι του ΕΛΓΑ, που, όπως δήλωσε ο υπουργός, «ο ΕΛΓΑ εμπλέκεται σε ένα κομμάτι τού όλου θέματος. Το θέμα αυτό έχει αρκετές τεχνικές πτυχές. Είναι μια συνολική πρόταση για να προχωρήσουμε»...

Όσο για τον προηγούμενο υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη και τη δήλωση στην εφημερίδα μας σε ό,τι αφορά την υποβολή φακέλου από τον ίδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις συζητήσεις που είχε κάνει και με τον προηγούμενο επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε με νόημα... «Αυτή την ερώτηση θα την επαναλάβετε αύριο, για να σας δώσω τη σωστή απάντηση αύριο. Εφόσον ο προηγούμενος υπουργός έχει πει ότι έχει καταθέσει φάκελο, θα παρουσιάσω τον φάκελο», πρόσθεσε ο Μάκης Βορίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, μέσα από τα δικά του στοιχεία, σκοπεύει σήμερα στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου να διαψεύσει τον Σταύρο Αραχωβίτη...

Τα “δώρα” Βορίδη

Πάντως, όπως γράφαμε και χθες, ο Μάκης Βορίδης αναμένεται να ανακοινώσει την εκταμίευση 3 έως 4 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα “ήσσονος σημασίας” για τους πληγέντες παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης. Τη δρομολόγηση αποζημιώσεων για τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν πέρυσι ή και φέτος ελαιοκαλλιέργειες στο νησί. Και παράλληλα τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής που θα στηρίξει στις Βρυξέλλες το αίτημα των αποζημιώσεων, με την αιτιολογία ότι ο δάκος και οι μύκητες ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής για το νησί μας.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι έχουν ανακοινωθεί κινητοποιήσεις αγροτών από τους συλλόγους και τις επιτροπές-μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για τις 11 σήμερα το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός, συνοδευόμενος από αγροτικά στελέχη, θα περιοδεύσει στη Μεσαρά, όπου και θα δει από κοντά τις ζημιές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News