«Σφαγή» ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ για την ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης

Κρήτη
«Σφαγή» ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ για την ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαίνεται η κόντρα των συνδικάτων για το πολυνομοσχέδιο

«Λάδι στη φωτιά» της εμπόλεμης κατάστασης στον χώρο του εργατοϋπαλληλικού συνδικαλισμού στη χώρα μας, με αφορμή τις διαφορετικές ημερομηνίες προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, από το ΠΑΜΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη μια και από ομάδα Εργατικών Κέντρων της χώρας από την άλλη, ρίχνει με χθεσινή της ανακοίνωση η προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, η προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα το πολυνομοσχέδιο δε θα ψηφιστεί στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά... «στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτώβρη» και γι’ αυτό προτείνει απεργία... στις 2 Οκτωβρίου!

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ είναι σε ιδιαίτερα προκλητική γλώσσα: «Ούτε στις 24 Σεπτεμβρίου που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ, ούτε στις 25 Σεπτεμβρίου που αποφάσισε το ΕΚΗ μαζί με πολλά άλλα Εργατικά Κέντρα... Στις 2 Οκτωβρίου να πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

Όπως είναι γνωστό, η προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ, που προέκυψε μετά τις βίαιες, τραμπούκικες και παράνομες ενέργειες του επιχειρησιακού βραχίονα του ΚΚΕ, δηλαδή του ΠΑΜΕ, να διαλύσει το συνέδριο της Συνομοσπονδίας, δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Έχει όμως την πολιτικο-συνδικαλιστική δυνατότητα και υποχρέωση να απευθυνθεί στα μέλη της, δηλαδή στις Ομοσπονδίες και στα Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας, και να συστήσει αγωνιστικότητα- ενότητα- σύνεση και δημοκρατική λειτουργία, ιδίως τώρα που με την παρέμβαση των κομματικών τραμπούκων προέκυψε ένα απίθανο κομφούζιο και πρωτοφανείς χασμωδίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας.

Λέμε λοιπόν καθαρά: Τα δεδομένα άλλαξαν. Κορόιδευαν αυτοί που πίεζαν τις οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση χωρίς σχέδιο και προετοιμασία γιατί “το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη!!”. Το νομοσχέδιο, χωρίς επίκληση επείγουσας ή κατεπείγουσας διαδικασίας, θα εισαχθεί στη Βουλή την άλλη εβδομάδα και θα ψηφιστεί στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτώβρη.

Άρα και οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί - και οι οποίες δοκιμάζουν τις σχέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποδέχονται τις δημοκρατικές λειτουργίες - πρέπει να αλλάξουν».

Ευθείες βολές από ΠΑΜΕ

Από την πλευρά της, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας θα πέσει στο κενό! ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 24 Σεπτέμβρη και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας!

Όλο αυτό το διάστημα διαμορφώνεται και κορυφώνεται μια πολύμορφη δραστηριότητα εκατοντάδων σωματείων και οργανώσεων για την απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου ενάντια στην επιδίωξη κυβέρνησης και εργοδοσίας για το τσάκισμα της λειτουργίας των σωματείων, της απεργίας και των συλλογικών συμβάσεων. Μεγάλα συλλαλητήρια των συνδικάτων διοργανώθηκαν πανελλαδικά, όπως αυτό που έγινε την προηγούμενη Τρίτη στο Ηράκλειο. Χθες (σ.σ. προχθές) πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στο ΕΚΗ για την προετοιμασία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης.

Μέσα σε αυτούς του εκατοντάδες μαζικούς φορείς που έχουν πάρει απόφαση για τις 24 Σεπτεμβρίου είναι η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η ΟΛΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας και Λάρισας, συνολικά 20 Εργατικά Κέντρα και 10 Ομοσπονδίες μέχρι στιγμής, καθώς επίσης και μεγάλα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως η ΠΕΤ-ΟΤΕ κ.ά. Ακόμα και το διορισμένο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καλεί τα σωματεία-μέλη της να πάρουν αποφάσεις για απεργία στις 24/9.

Την ίδια στιγμή, εκτυλίσσεται ένα πανελλαδικό σχέδιο υπονόμευσης της απεργίας, που εκπορεύεται από την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, με εκτελεστικά όργανα σε τοπικό επίπεδο τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων στην Κρήτη. Μία δράκα ξετσίπωτων συνδικαλιστών, φερέφωνων της κυβέρνησης, κάνουν ό,τι μπορούν για να ανακόψουν το απεργιακό μέτωπο, μπερδεύοντας τους εργαζόμενους με άλλες ημερομηνίες.

Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του ΕΚΗ Στέλιο Βοργιά, που λέει ψέματα σε μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΗ και προέδρους σωματείων για δήθεν απόφαση της ΟΤΟΕ για τις 25/9, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Με το άθλιο επιχείρημα ότι “η 25η Σεπτεμβρίου είναι”, λέει, “πιο κοντά στη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου”, σάμπως ξέρει πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, κρύβει τη συμφωνία του με το νομοσχέδιο και καλλιεργεί προσμονή στους εργαζόμενους, μιλώντας τάχα για υπαναχώρηση του Άδωνι, ενώ καλεί σε διάλογο των κοινωνικών εταίρων για τον... σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας.

Καταγγέλλουμε, επίσης, το μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΗ, Δαφέρμο, που στην πρεμούρα του να δημιουργήσει περαιτέρω σύγχυση διασπείρει στους εργαζόμενους του ΟΤΕ ότι η ΑΔΕΔΥ έχει πάρει απόφαση για 23/9 και ότι η απεργία που έχουν προκηρύξει εκατοντάδες φορείς στις 24/9 είναι κομματική».

Στην αντεπίθεση τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης

Από την πλευρά τους, τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης αναφέρουν ότι «καταγγέλλουν και καταδικάζουν τις ωμές και απροκάλυπτες ενέργειες στελεχών του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ κατά του απερχόμενου οργανωτικού γραμματέα της ΓΣΕ, Βαγγέλη Μουτάφη.

Προειδοποιούμε τους κατ’ επάγγελμα τραμπούκους ότι δεν απειλούμαστε και δεν εκβιαζόμαστε. Οι τυχόν απειλές από τη μειοψηφία των συνδικαλιστών του ΚΚΕ-ΔΑΣ δε μας πτοούν. Απεναντίας, μας συσπειρώνουν και μας ενδυναμώνουν.

Οι αποφάσεις, οι εξαγγελίες και η οργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων γίνονται από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα και όχι από τον “Ριζοσπάστη” και τον Περισσό.

Η έλλειψη του τριτοβάθμιου οργάνου (διορισμένη διοίκηση), λόγω της βίαιης διακοπής του συνεδρίου από τους συνδικαλιστές-οπαδούς του ΚΚΕ, μπορεί να έχει δημιουργήσει ένα κενό οργάνωσης, ωστόσο τόσο τα Εργατικά Κέντρα (τα οποία ξεπερνούν τα 80), μεταξύ των οποίων και τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, όσο και το σύνολο σχεδόν των Ομοσπονδιών συναποφασίσαμε να προτείνουμε στα τοπικά Δ.Σ. την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης λόγω των επαίσχυντων νέων μέτρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τις 25 Σεπτεμβρίου 2019».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News