Κόντρες ΠΑΜΕ - ΓΣΕΕ για την απεργία

Κρήτη
Κόντρες ΠΑΜΕ - ΓΣΕΕ για την απεργία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τις 25 του μήνα προσανατολίζονται τα Εργατικά Κέντρα

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν στις 24 Σεπτεμβρίου το ΠΑΜΕ με τις δυνάμεις του στη χώρα και στις 25 του μήνα τα Εργατικά Κέντρα που ανήκουν στη δύναμη της ΓΣΕΕ, με “κόκκινο πανί” το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο εξέδωσε σκληρή καταγγελία χθες για το “στρατόπεδο” της ΓΣΕΕ, ενώ από την πλευρά του, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς απαντάει πως η 25η Σεπτεμβρίου επιλέχτηκε γιατί «είναι πιο κοντά χρονικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή»!

Τα προεδρεία των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης συνεδρίασαν από κοινού προχθές στο Ηράκλειο, ενώ οι συνδικαλιστές των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, που ανήκουν στα σωματεία του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν χθες το βράδυ τη δική τους συνέλευση στο ΕΚΗ, για την καλύτερη διοργάνωση του αγώνα τους.

Πάντως, στην καταγγελία του το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Ένα μεγάλο κύμα εκβιασμών από στελέχη της ηγετικής ομάδας ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, σε προέδρους Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Τρίτης, με στόχο να ακυρωθεί η πανελλαδική πανεργατική απεργία για τις 24 Σεπτέμβρη»...

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σε αυτή την ημερομηνία απεργίας έχουν προχωρήσει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και δεκάδες άλλες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία, «κόντρα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ., που σαρώνει εργατικά δικαιώματα και βάζει τα συνδικάτα στον γύψο».

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων στο Ηράκλειο, το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι «σε αυτήν τη μάζωξη, την οποία βάφτισαν “σύσκεψη των προεδρείων των Εργατικών Κέντρων”, αρχικά επιδίωξαν να εμποδίσουν την είσοδο ακόμα και στον Γιάννη Γωνιανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Η προσπάθειά τους, ωστόσο, έπεσε στο κενό και ο Γ. Γωνιανάκης κατέθεσε το αίτημα όλων των εκλεγμένων της ΔΑΣ στα Εργατικά Κέντρα του νησιού για κήρυξη απεργίας στις 24/9, σε συντονισμό με τις αποφάσεις δεκάδων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σε όλη τη χώρα».

Από την πλευρά του, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς, απάντησε ότι η απόφαση για τις 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, έχει παρθεί ομόφωνα από κοινού με τα περισσότερα Εργατικά Κέντρα της χώρας και εξηγεί ότι ο λόγος είναι προφανής.

«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή πιθανότατα την επόμενη μέρα ή το αργότερο την Παρασκευή 27 του μήνα. Και όσο πιο κοντά στο νομοσχέδιο γίνει η κινητοποίηση, τόσο πιο δυναμική θα είναι η πίεση που θα ασκήσουμε», τόνισε.

Ο Στέλιος Βοργιάς, αντιθέτως, διαψεύδει το ΠΑΜΕ, λέγοντας πως κανείς δεν παρεμπόδισε τον Γιάννη Γωνιανάκη να μπει στη συνεδρίαση των συνδικαλιστών των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης. Και εξέφρασε τη δική του απορία «πώς κατέληξαν στις 24 Σεπτεμβρίου να οργανώσουν την απεργία χωρίς να έρθουν πρώτα σε επαφή μαζί μας και απλά στη συνέχεια μας το ανακοίνωσαν»...

Πάντως, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου επισημαίνει με νόημα: «Ασφαλώς και ήθελα κι εγώ μαζί με το ΠΑΜΕ να προχωρήσουμε από κοινού σε απεργία. Είναι δυνατόν να μην το ήθελα; Αλλά δεν ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό»...

Ωστόσο, ο συνδικαλιστής αναφέρεται και στη ΓΣΕΕ, λέγοντας πως η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη Συνομοσπονδία, όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει εκλεγμένη εκπροσώπηση, έχει κάνει πολύ δύσκολη τη δράση των Εργατικών Κέντρων της χώρας, αλλά και τη συνεννόηση μεταξύ τους.

«Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, εμείς να παίξουμε τον ρόλο της ΓΣΕΕ, καλύπτοντας το κενό που υπάρχει όσο η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση»...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΡΓΙΑΣ

«Καταστροφικό το πολυνομοσχέδιο»

Ο Στέλιος Βοργιάς, τέλος, έχει δει ότι υπάρχει από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών, Άδωνι Γεωργιάδη, μια σχετική υπαναχώρηση, αλλά τονίζει ότι το πολυνομοσχέδιο αυτό είναι καταστροφικό για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θα πρέπει να το πάρει πίσω η κυβέρνηση και να το θέσει σε πραγματική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αντί να το προωθεί μέσα από διαδικασίες ουσιαστικά εξπρές...

«Ήδη έχει δώσει μια εξήγηση ο υπουργός που δε μας ικανοποιεί και μάλιστα μας λέει ότι θα έρθει με υπουργικές αποφάσεις να αλλάξει κάποια πράγματα. Αυτά δε γίνονται και δεν είναι σοβαρά πράγματα. Πρέπει αυτά να ξεκαθαριστούν στο νομοσχέδιο. Έχουμε πει ότι, πριν γίνει η κατάθεση ενός νομοσχεδίου, θα πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς», επισήμανε ο κ. Βοργιάς.

Τέλος, ο συνδικαλιστής μας είπε ότι η διοίκηση του ΕΚΗ θα συνεδριάσει απόψε, στις 7, για να προκηρύξει και επίσημα την απεργία της 25ης Σεπτεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News