Ηράκλειο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Κρητικός Κ. Δασκαλάκης, ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του πλανήτη στην ΚΡΗΤΗ TV

Έχει χαρακτηριστεί μαθηματική ιδιοφυΐα και ως ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά στον πλανήτη - «Η Κρήτη ήταν πάντα πηγή έμπνευσης για μένα», αναφέρει ο ίδιος

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης σε ηλικία μόλις 37 ετών κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας των Ελλήνων επιστημόνων, με διεθνές κύρος και αναγνώριση, που δεν ξεχνά τις κρητικές ρίζες του στις οποίες αναφέρθηκε μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV.

Αυτό που κατέταξε τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη στα λαμπρότερα μυαλά του κόσμου και έκανε τους πάντες να παραληρούν ήταν το γεγονός ότι αποφάσισε να αναμετρηθεί με την αήττητη ισορροπία των παιγνίων λύνοντας το γρίφο του Νας. Την εξίσωση που προσπαθούσαν να λύσουν οι μαθηματικοί σε όλο τον κόσμο, χωρίς αποτέλεσμα, τα τελευταία εξήντα χρόνια!

Την απάντηση έδωσε ο ίδιος στη διδακτορική του διατριβή, στην οποία μελέτησε το Θεώρημα του Τζον Νας.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας επιστήμονας είναι καθηγητή στο ΜΙΤ και ερευνητής στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου. Ο ίδιος απαντώντας στην ερώτηση μετά το γρίφο του Νας, ποια πρόκληση θέλει να κατακτήσει, απαντά:

«Σκοπός της ζωής και της έρευνας είναι πως χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά μπορούμε να κατανοήσουμε τον άνθρωπο και να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο οι υπολογιστές να μπορούν να αναπτύξουν αντίστοιχες νοητικές ικανότητες…».

Η έλλειψη χρηματοδοτήσεων, τα δομικά προβλήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αλλά και η έλλειψη Κέντρου Αριστείας, αποτελούν τροχοπέδη για τους νέους Έλληνες επιστήμονες, που δεν μπορούν να διαπρέψουν στη χώρα τους.

Όμως, τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να κυνηγήσουμε και να υπηρετήσουμε αυτό που θέλουμε με πάθος, λέει ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, απευθυνόμενος στα νέα παιδιά που τον πολιορκούν σε κάθε εμφάνισή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια