Συγκίνηση και υπερηφάνεια για σπουδαίους Κρητικούς που διαπρέπουν

Ηράκλειο
Συγκίνηση και υπερηφάνεια για σπουδαίους Κρητικούς που διαπρέπουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάμεστη η σκηνή του Πειραματικού Θεάτρου για τον Κρητικό «σταρ» της επιστήμης - Οι νέοι έτρεξαν να δουν και να ακούσουν τον κ. Δασκαλάκη

Με μία βραδιά γεμάτη εκπλήξεις και συγκίνηση την οποία λάμπρυνε σε υπέρμετρο βαθμό η παρουσία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, του κορυφαίου Έλληνα Επιστήμονα στον τομέα των Μαθηματικών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών.

Η σκηνή του Πειραματικού Θεάτρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει το τεράστιο ενδιαφέρον, ιδίως των νέων παιδιών, που έσπευσαν για να δουν και να ακούσουν τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή του ΜΙΤ και επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Περιφέρεια Κρήτης βράβευσε τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και τον David Holton, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Cambridge.

«Παράθυρο στο μέλλον» για την ανθρωπότητα

Ο Κρητικός Νίκος Χατζάκης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που είναι ο επικεφαλής μίας άκρως σημαντικής μελέτης, η οποία βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο της δημοσιότητας και όχι αδίκως: Ο ίδιος και οι συνεργάτες του στη Δανία έβαλαν στο μικροσκόπιο ένα ένζυμο που ονομάζεται CRISPR (Κρίσπερ), ανοίγοντας «παράθυρο στο μέλλον» για την ανθρωπότητα.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη έχει ήδη καταφέρει να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος και άλλες ασθένειες μελετώνται. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που ανακαλύφθηκε σε ζωντανούς οργανισμούς πριν από δέκα χρόνια, μεταξύ των οποίων και στον άνθρωπο, αποτελεί ένα «υπερόπλο» για τους γενετιστές και αναλύθηκε εσωτερικά και διεξοδικά για πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα από τον Κρητικό επιστήμονα.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε με τη βράβευση του Σωκράτη Τσουρδαλάκη και του Δημήτρη Παπαδοδημητράκη, για την προσφορά τους στην ελληνική ομογένεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News