Τέλος στο μαρτύριο των οδηγών - Αλλάζει «όψη» ο νομός Ηρακλείου

Ηράκλειο
Τέλος στο μαρτύριο των οδηγών - Αλλάζει «όψη» ο νομός Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέμα ημερών η παράδοση του πολυαναμενόμενου δρόμου Ηράκλειο - Μεσαρά

Σε ρυθμούς ολοκλήρωσης και παράδοσης έργων σε χρήση συνεχίζει ο νομός Ηρακλείου!

Μετά το οδικό έργο “Γούρνες-Χερσόνησος” του ΒΟΑΚ, δόθηκε επιτέλους στην κυκλοφορία και η νότια ράμπα του ΒΟΑΚ στου Κοκκίνη Χάνη (η ράμπα εξόδου δηλαδή από Ηράκλειο προς Κοκκίνη-Ανώπολη), δίνοντας έτσι τέλος στο μαρτύριο των κατοίκων της ευρύτερης αυτής τουριστικής περιοχής.

Θέμα ημερών είναι, την ίδια στιγμή, η παράδοση σε χρήση και του πολυσυζητημένου κάθετου οδικού άξονα Ηρακλείου-Μεσαράς, όπως δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης, ο οποίος προχώρησε σε αυτοψία στο εργοτάξιο του τμήματος Αγίας Βαρβάρας-Απομαρμά.

Εντυπωσιακές εικόνες από τη ράμπα στου Κοκκίνη

Ο κ. Καρνέσης εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας μη μιλήσουμε καλύτερα για ημερομηνίες και προθεσμίες. Το έργο θα ολοκληρωθεί ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με την Κομισιόν. Αυτό, πιστεύω, είναι απόλυτα εφικτό με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Νομίζω πως είναι θέμα ελάχιστων ημερών να παραδοθεί σε χρήση ο κάθετος άξονας».

Σε ό,τι αφορά τις πολύπαθες ράμπες της εξόδου από τον ΒΟΑΚ στο ύψος της περιοχής Κοκκίνη Χάνι, η χθεσινή ημέρα έφερε ικανοποίηση και κυρίως ανακούφιση, αφού άνοιξε και η νότια ράμπα που παρέμενε κλειστή. Έτσι γράφτηκε τέλος στην ταλαιπωρία που “ξεδιπλώθηκε” με το συγκεκριμένο έργο. Έργο το οποίο, πέρα από τις αρχικές διαδικαστικές και γραφειοκρατικές εμπλοκές, έμπλεξε και σε εργολαβικές καθυστερήσεις.

Το έργο των ραμπών θα έπρεπε βάσει συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων να είχε τελειώσει εντός 9μήνου, δηλαδή στις 11 Σεπτεμβρίου 2018.

Η μία ράμπα, συγκεκριμένα η βόρεια ράμπα του έργου, παραδόθηκε στις αρχές Αυγούστου του 2018. Ο ανάδοχος ξεκίνησε τις εργασίες της νότιας ράμπας στις αρχές Ιανουαρίου 2019. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έδωσε στον ανάδοχο διαδοχικές παρατάσεις, χωρίς όμως αναθεώρηση εργασιών.

Η υπόσχεση ήταν να ανοίξει και η νότια ράμπα πριν το Πάσχα. Ευτυχώς αυτό έγινε χθες και έτσι τελείωσε ο “Γολγοθάς” των κατοίκων και των διερχόμενων οδηγών.

Το σημείο επισκέφτηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος ΟΑΚ Φώτης Καζάσης, ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης και ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιάννης Καρνέσης, που μαζί με τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη παρακολούθησαν την εκτέλεση των τελευταίων εργασιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την παράδοση των ραμπών στην κυκλοφορία, «σήμερα (σ.σ. χθες) δίνεται τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, καθώς μετά από πολύμηνες διαδικασίες που περιελάμβαναν και νομιμοποίηση του έργου, που λειτουργούσε περίπου 10 έτη παράνομα, αυτό επιτέλους ολοκληρώθηκε. Είναι κομβική η χρονική στιγμή που παραδίδεται σε κυκλοφορία, καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο των εορτών του Πάσχα, αλλά και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, οπότε και αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών, τους οποίους ασφαλώς και θα εξυπηρετεί καλύτερα η συγκεκριμένη οδική διασύνδεση».

Νωρίτερα χθες το πρωί, είχε βγει σχετική ανακοίνωση από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., που γνωστοποιούσε: «Στο πλαίσιο του έργου “Ολοκλήρωση της κατασκευής του ημικόμβου Κοκκίνη Χάνι του ΒΟΑΚ” και με την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών διοικητικών διαδικασιών, έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί σε κυκλοφορία την Τετάρτη 24/4/2019 (σ.σ. χθες) το μεσημέρι η ράμπα εξόδου προς Κοκκίνη Χάνι και Ανώπολη του ημικόμβου Κοκκίνη Χάνι, που βρίσκεται στο ρεύμα κυκλοφορίας του ΒΟΑΚ από Ηράκλειο προς Γούβες περί τη χ.θ. 148+000. Παρακαλούνται οι οδηγοί να τηρούν την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων».

Ικανοποίηση και ανακούφιση για την παράδοση και της νότιας ράμπας του ΒΟΑΚ στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι εξέφρασαν τόσο ο Φώτης Καζάσης όσο και ο Γιώργος Αγαπάκης, που στάθηκαν στις δικαστικές, γραφειοκρατικές περιπέτειες και στις καθυστερήσεις που συνόδεψαν το συγκεκριμένο έργο. Ένα έργο μικρό μεν σε μέγεθος, μεγάλο δε σε σημασία...

ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις στο Καστέλι

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Ηράκλειο, ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του υπουργείου Υποδομών αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ παρακατάθεσης για τις δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις απαλλοτριώσεων σε μια συνολική έκταση 400 στρεμμάτων. Έκταση, όπως σημείωσε ο κ. Καρνέσης, που μπορεί προσεχώς να αποδοθεί στον ανάδοχο παραχωρησιούχο του έργου...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News