Ηράκλειο

Γιάννης Κουράκης στη Δημοτική Αρχή για Κόλπο Δερματά και ανάπλαση

Αιχμηρή απάντηση Κουράκη στη Δημοτική Αρχή: «Η απουσία έργου σας αναγκάζει να γίνεται απουσιολόγοι»

«Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος  Ηρακλείου, από όργανο παραγωγής πολιτικής και έργου, έχει μετατραπεί σε απουσιολόγο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κουράκης στην ανακοίνωσή του.

«Είναι κατανοητός ο εκνευρισμός της δημοτικής αρχής και η αφωνία της όταν καλείται να δώσει απαντήσεις για τις αστοχίες και παραλείψεις της στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου που η ίδια είχε χαρακτηρίσει ως εμβληματικό. Μόνο που εκτίθενται ανεπανόρθωτα», τονίζει.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της απάντηση του υποψηφίου δημάρχου:

«Αρκετοί πρώην συνεργάτες της πλειοψηφίας έχουν εδώ και καιρό εντοπίσει την κακοδαιμονία της ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και την προχειρότητα που επέδειξε την περασμένη πενταετία. Δεν κομίζουμε εμείς γλαύκα στην Αθήνα. Οι πολίτες του Ηρακλείου έχουν μνήμη και κρίση. Άλλωστε η ανοικτή πληγή στο κέντρο του Ηρακλείου δεν αφήνει κανένα να ξεχάσει ότι ακόμα και σε απλά τεχνικά έργα δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Όμως, είναι ντροπή αντί να απαντήσει επί της ουσίας η δημοτική αρχή να απαντά η παράταξη και αντί να παρέχει στους δημότες επαρκείς εξηγήσεις, επικαλείται ατεκμηρίωτα δικαιολογίες και παραπέμπει σε άσχετα θέματα. Επειδή εμείς δεν συμμεριζόμαστε αυτή την πολιτική πρακτική, δεν ανήκουμε στη σχολή αυτών που «δοξάστηκαν κρυπτόμενοι» και σε αντίθεση μαζί τους θα απαντήσουμε με χαρά στα δικά τους ερωτήματα και αγωνίες.

Το θράσος όμως έχει όρια. Μας ζητούν συγκρίσεις για τον κόλπο του Δερματά. Τους απαντάμε: Εμείς αναμορφώσαμε το σύνολο του παραλιακού μετώπου σε μήκος χιλιομέτρων ενώ η παρούσα πλειοψηφία δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα έργο σε μήκος 150 μέτρων (!) παρά το γεγονός ότι τους είχαμε παραδώσει εγκεκριμένες μελέτες μετά από Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Δεν ξέρουμε εάν θυμούνται πως ήταν το παραλιακό μέτωπο πριν τη θητεία μας και μετά. Είναι βέβαιο όμως ότι το θυμούνται οι πολίτες του Ηρακλείου. Δεν χρειάζονται φωτογραφίες. Επί των ημερών μας το Ηράκλειο είδε μετά από δεκαετίες τη θάλασσα.

Ας μην αποπροσανατολίζουν τους Δημότες με δηλώσεις ότι δήθεν θα ολοκληρώσουν το έργο στο Δερματά, το οποίο σταμάτησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επειδή δεν τήρησαν τους περιβαλλοντικούς όρους. Το έργο, όπως πρόσφατα τους γνώρισε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το «πήραν τα «κύματα». Θα χρειαστεί καιρό για να «επουλωθούν» τα λάθη που έκαναν.  Βοήθησαν όμως και οι ίδιοι στην εξέλιξη αυτή, αφού επί πέντε συνεχείς εξάμηνες παρατάσεις της ισχύος της παρέκκλισης από την περιβαλλοντική αδειοδότηση που πήραν το 2016, δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν και όπως λέει ο λαός, τα έκαναν «μούσκεμα».

Επαναφέρουν το θέμα της μετάθεσης των μηχανικών το 2014 όταν θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι μεταθέσεις έγιναν με βάση το άρθρο 48 του ν.4274/2014 για την κινητικότητα των υπαλλήλων. Εκτός και εάν η θέση τους είναι να μην εφαρμόζονται οι νόμοι και να μην είναι σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η δημοτική αρχή είχε την ευκαιρία να εκτελέσει τα έργα με βάση τις προβλέψεις του ν.4412/2016 που παρέχει διευρυμένες δυνατότητες ωρίμανσης παρακολούθησης και υλοποίησης των έργων. Ας μην επικαλείται λοιπόν ετεροχρονισμένα προβλήματα στελέχωσης ως δικαιολογία για να καλύψει την παντελή ανικανότητα συντονισμού στην υλοποίηση έργων.

Οι αναφορές στο Πολιτιστικό Κέντρο είναι προφανώς άστοχες. Τους ζητάμε να διαβάσουν τα επιχειρήματα που υπάρχουν καταχωρημένα στην Έφεση του Δήμου Ηρακλείου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου σε πρώτη φάση ο Δήμος δικαιώθηκε. Εκεί θα καταλάβουν πως με αδιάσειστα επιχειρήματα αποδεικνύεται ότι η ευθύνη για την απένταξη του Έργου οφείλεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και όχι στο Δήμο. Αυτά όλα τα γνωρίζουν, αλλά μάλλον σκοπίμως τα αποκρύπτουν.

Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος  Ηρακλείου, από όργανο παραγωγής πολιτικής και έργου, έχει μετατραπεί σε απουσιολόγο. Η δημοτική μας παράταξη ήταν πάντα παρούσα και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προτάσεις προς όφελος των πολιτών. Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Κουράκης ήταν παρών και όταν απουσίαζε δικαιολογημένα ενημέρωνε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Οι απουσίες του συνδέονται αποκλειστικά με τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών ως εκπρόσωπος της χώρας. Η εκπροσώπηση αυτή τιμά το Ηράκλειο και τους πολίτες του. Οι παρεμβάσεις του σε αυτό το θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο ήταν πάντοτε προς όφελος της χώρας μας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην επόμενη ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών ο Γιάννης Κουράκης έχει επιλεγεί ένας μεταξύ τριών ομιλητών από τους 500 συνέδρους για να πραγματοποιήσει παρέμβαση για την αστική ανάπτυξη.

Είναι προφανές ότι η παρούσα δημοτική αρχή βλέπει το ένα μετά το άλλο τα όνειρα της να καταρρέουν, φυλλορροεί και αποσυντονίζεται και για το λόγο αυτό χάνει την ψυχραιμία της. Όμως με σκουριασμένα όπλα και σαθρά επιχειρήματα κανένας δεν πήγε μπροστά. Το Ηράκλειο κοιτάζει με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον και θα εμπιστευθεί αυτούς που παράγουν πολιτική έχουν όραμα, σχέδιο γνώση και εμπειρία».

«Δύναμη Πολιτών»: «Τι έκανε ο κ. Κουράκης για τον κόλπο;»

Νωρίτερα η Δημοτική παράταξη Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ηρακλείου, «Δύναμη Πολιτών» σε ανακοίνωσή της ανέφερε:  

«Διαβάσαμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της παράταξης του κ. Κουράκη για το έργο στον κόλπο του Δερματά. Επειδή η Δημοτική Αρχή εξέφρασε ήδη από χθες την αποφασιστικότητά της για να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο, καλούμε τον κ. Κουράκη να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Στα 12 δώδεκα χρόνια της δημαρχίας του, τι έκανε ο κ. Κουράκης για τον κόλπο

2) Ο Δήμαρχος Β. Λαμπρινός δήλωσε ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο ώστε το έργο, το οποίο εκτελείται νόμιμα, να συνεχιστεί. Η παράταξη του κ. Κουράκη θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου ή στηρίζει την άποψη του «ΚΡΗΤΗ TV» και της «ΝΕΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» που πιστεύουν ότι «το έργο τελείωσε»;

3) Γιατί ο κ. Κουράκης επέτρεψε μετά τις εκλογές του 2014 και  λίγες μέρες πριν παραδώσει την εξουσία να μετατεθούν ταυτόχρονα 12 μηχανικοί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, χωρίς μάλιστα καν να ενημερώσει το Δήμαρχο που επέλεξαν οι πολίτες του Ηρακλείου για να τον διαδεχθεί;

4) Η απένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου που έγινε το 2014 και χρέωσε το Δήμο Ηρακλείου με περίπου 12 εκατομμύρια Ευρώ, την οποία παλεύει να ανατρέψει δικαστικά η  Δημοτική Αρχή ώστε να δικαιωθεί ο Δήμος, ήταν τελικά απένταξη ή «λογιστικό θέμα» όπως έλεγε ο κ. Κουράκης προεκλογικά το 2014;

5) Γιατί όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Κουράκης επέλεξε ουσιαστικά να απέχει από το Δημοτικό Συμβούλιο, απουσιάζοντας από 46 (σαράντα έξη) συνεδριάσεις του;

Ο Δήμαρχος και τα στελέχη της Δύναμης Πολιτών είναι δεκτικοί σε κάθε κριτική. Επιθυμία μας είναι να μιλήσουμε ανοιχτά για όλα τα θέματα, μικρά και μεγάλα, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ολοκληρωμένα και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Απαντήσεις όμως δεν οφείλουμε μόνο εμείς αλλά κι εκείνοι που διοίκησαν το Δήμο επί 12 χρόνια και διεκδικούν ξανά την εξουσία. Όλα λοιπόν στο φως και καθαρές κουβέντες απ’ όλους!».

Σχόλια