Κρήτη

Κόλπος Δερματά: «Στοπ» στα έργα - Γιατί μπήκε η διαμόρφωση πλαζ στον «πάγο»

Τη διακοπή των εργασιών στον κόλπο διέταξε η Αποκεντρωμένη, μετά από καταγγελίες για αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος

Εμπλοκή με απρόβλεπτες για την ώρα διαστάσεις στις εργασίες διαμόρφωσης παραλίας τύπου πλαζ στον κόλπο του Δερματά, μετά το κατεπείγον έγγραφο που έφτασε χθες το μεσημέρι στον Δήμο Ηρακλείου και με παράλληλη κοινοποίηση σε λιμενικές και αστυνομικές Αρχές, Αρχαιολογική Υπηρεσία και Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διατάσσει τη διακοπή των εργασιών στην περιοχή του κόλπου του Δερματά, με ένα σκεπτικό που διαμορφώνεται σε δύο κατά βάση άξονες, μπλοκάροντας επί της αρχής από σήμερα οποιαδήποτε διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου. Ήδη, κατά πληροφορίες της “Ν.Κ.”, οι λιμενικές Αρχές ενημέρωσαν τον ανάδοχο του έργου ότι οι εργασίες διακόπτονται προς το παρόν κι ότι, αν λειτουργήσει το εργοτάξιο, τότε θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Όλα αυτά, σε ένα έργο που ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, κάνοντας ένα μίνι απολογισμό, χαρακτήρισε το εν λόγω έργο ως το πλέον εμβληματικό για τον ίδιο, που θα ήθελε να είναι το αποτύπωμά του στην 5ετία που τώρα ολοκληρώνει. Τα όσα όμως αναφέρονται στο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναδεικνύουν σε ένα ακόμη δημοτικό έργο πρωτοφανείς καταστάσεις και μη ικανότητα διαχείρισής του με ορθό τρόπο από τους ιθύνοντες-αιρετούς του Δήμου, ακόμη και για τα στοιχειώδη.

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης

Η εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προς τον Δήμο και ειδικά προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων αλλά και τον ανάδοχο του έργου, για άμεση διακοπή προς το παρόν των εργασιών στον κόλπο του Δερματά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στηρίζεται κατά βάση σε δύο άξονες:
1) Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητάει περαιτέρω διευκρινίσεις σε σχέση με τα περιβαλλοντικά του έργου και για την ακρίβεια για το γεγονός ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων της σχετικής μελέτης, πράγμα που δεν έγινε μέχρι τώρα και ενώ από την Περιφέρεια Κρήτης έχει εξασφαλιστεί 6μηνη παράταση των εργασιών, με τον χαρακτηρισμό της περιοχής για εργασίες «εκτάκτου ανάγκης».

Βέβαια και αυτή η παράταση εγείρει ερωτηματικά, αφού με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά φαίνεται ότι αδειοδοτήθηκε και το έργο της δημιουργίας πλαζ, με αφορμή την κατάπτωση στο σημείο παλιότερα του οδοστρώματος και της δοκού που στήριζε το συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής. Προφανώς και υπάρχει ερώτημα, πώς σε ένα σημείο που κρίθηκε η αποκατάστασή του και ορθώς «εκτάκτου ανάγκης», η δημιουργία και πλαζ στη συνέχεια κρίθηκε ως υποστηρικτική σε αυτό, αλλά είναι μιας άλλης τάξης και μεγέθους συζήτηση.

Αλλά έτσι, από την πρώτη φάση της αποκατάστασης του οδοστρώματος, με την ίδια “πατέντα” περάσαμε στη β’ φάση, με προσάμμωση για τη δημιουργία πλαζ στο βόρειο θαλάσσιο τμήμα του ίδιου σημείου. Γεγονός παραμένει πάντως ότι, έστω κι έτσι, εδώ και τρεις μήνες ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του συγκεκριμένου έργου, που είναι και η β’ φάση, η διαμόρφωση πλαζ, δεν υπήρξε, κι έτσι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μέχρι την παροχή γραπτών διευκρινίσεων και παράθεσης των ανανεωμένων περιβαλλοντικών όρων, αποφάσισε τη διακοπή των εργασιών.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη φάση αφορά ως έργο τη “Διαμόρφωση κόλπου και δημιουργία πλαζ”, με τελικό ποσό σύμβασης με την εργολαβική έκπτωση τα 881.522 ευρώ.

Το έργο, σύμφωνα με τη μελέτη, αφορά στην προσωρινή διαμόρφωση του κόλπου Δερματά και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση δύο ραμπών, που θα συνδέουν τον ανοικτό δημόσιο χώρο στο επίπεδο της πόλης (+7,00 μ.) μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του πρώην ξενοδοχείου “Ξενία”, με το νέο επίπεδο της παραλίας μετά την προσάμμωση (+1,50 μ.). Μέσω της διαμόρφωσης των ραμπών επιτυγχάνεται η πρόσβαση στον υπό διαμόρφωση χώρο της παραλίας από το επίπεδο του δρόμου (+7,00 μ.). Επίσης προβλέπεται η προσάμμωση στον κόλπο του Δερματά για την προστασία της παραλίας! Ουσιαστικά η β' φάση της όλης παρέμβασης στον Δερματά αφορά στη δημιουργία δημοτικής πλαζ, όπως υπήρχε πριν από πολλές δεκαετίες, με τους Ηρακλειώτες να απολαμβάνουν τότε τα μπάνια τους στην κεντρική αυτή παραλία.
Στο πλαίσιο του έργου, όλος ο κόλπος του Δερματά, που καλύπτει έκταση μήκους 100 μέτρων, θα αποκτήσει παραλία μήκους 25 μέτρων!
2) Όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για την απόφασή της να ζητήσει προς το παρόν τη διακοπή των εργασιών στον κόλπο του Δερματά, έλαβε υπόψη της και μια ακόμη εξίσου σοβαρή παράμετρο: την ύπαρξη πολλών καταγγελιών πολιτών, και μάλιστα κάποιες εξ αυτών και εγγράφως, που αναφέρονται σε σοβαρές αλλοιώσεις του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Η αλήθεια είναι πως και η εφημερίδα μας είχε γίνει δέκτης τέτοιων καταγγελιών, αλλά οι φωτογραφίες που σας παραθέτουμε και αφορούν κάποιες από αυτές από πλευράς μας δεν μπορούσαν να έχουν την τεχνική τεκμηρίωση, αν πρόκειται για παρεμβάσεις πάνω στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής με το “σπάσιμο” των βράχων εντός του θαλάσσιου χώρου ή αν πρόκειται για επεξεργασία υλικών που εναποθέτονται από άλλες περιοχές στον κόλπο του Δερματά.

Πάντως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση φαίνεται να έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη της κάποιες από αυτές τις καταγγελίες και τις συμπεριέλαβε στο σκεπτικό της απόφασης που έλαβε για διακοπή των εργασιών στον κόλπο του Δερματά, όπερ και εγένετο με έγγραφό της προς τον Δήμο Ηρακλείου.

“Νεκρώνει” το εργοτάξιο - Κίνδυνος αυτόφωρης σύλληψης για τους εργαζόμενους

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργοτάξιο σήμερα “νεκρώνει” μέχρι να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα, αφού για τους εργαζόμενους εκεί θα υπήρχε ο κίνδυνος της αυτόφωρης σύλληψης. Από την πλευρά του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, όπως πληροφορηθήκαμε, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό και εκνευρισμό, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα έχει διευθετηθεί. Χωρίς φυσικά να εξηγείται γιατί από τον Δεκέμβριο δεν έσπευσε εδώ και τρεις μήνες, ως όφειλε, να το πράξει, εκτός κι εάν εδώ εμπίπτει η υπόθεση σε θέμα ικανοτήτων άμεσης αντίληψης τού τι μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιες καταστάσεις.
Είναι άγνωστο, όμως, τι θα συμβεί με το θέμα των καταγγελιών από πολίτες για σοβαρές αλλοιώσεις του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Επιπλέον, κατά πληροφορίες, εμπλοκή για την ώρα, άλλης τάξεως, υπάρχει και με την υπόθεση της προσάμμωσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η άμμος που θα χρησιμοποιηθεί θα προέλθει από αμμοληψία (στην ουσία “ρουφώντας” την άμμο) από τον υφιστάμενο θαλάσσιο χώρο στον κόλπο του Δερματά. Προσφάτως όμως και αυτή η διαδικασία έχει “παγώσει”, αφού η αρμόδια Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων έχει θέσει ερώτημα και περιμένει απάντηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για το πού θα αποθηκευτούν σε περίπτωση που κατά τη λήψη άμμου από τον βυθό του κόλπου του Δερματά αποκαλυφθούν πυρομαχικά στην περιοχή(!). Μπορεί να ακούγεται ακραίο, είναι όμως ένα ακόμη θέμα που επιπλέον κολλάει τις όλες εργασίες.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο έργο διαμόρφωσης πλαζ στον κόλπο του Δερματά έρχονται να προστεθούν ως ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα έργων από τη δημοτική Αρχή που έχουν προβλήματα. Δεν τηρείται η εφαρμογή των μελετών (άλλα υλικά προβλέπονται, άλλα χρησιμοποιούνται και σε ποιότητα και σε μεγέθη), δεν τηρούνται περιβαλλοντικές μελέτες, όπως προκύπτει από τη διακοπή του έργου τώρα στον Δερματά και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ τόσο σύμβουλοι και μηχανικοί ακόμη και της συμπολίτευσης, τεχνικός κόσμος αλλά και πολίτες αναδεικνύουν μια σειρά τέτοιων θεμάτων, ενώ υπάρχει ακόμη και δικαστική διερεύνηση σε κάποια εξ αυτών, δήμαρχος αλλά και αρμόδιος αντιδήμαρχος δείχνουν ότι τα θεωρούν ήσσονος σημασίας και ουσιαστικά μετακυλίουν, κάθε φορά, τα ζητήματα που προκύπτουν σε διορθώσεις επί διορθώσεων και φυσικά βγαίνοντας πάντα εκτός χρονοδιαγραμμάτων, αλλά όπως αποδεικνύεται με δική τους υπαιτιότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια