Πρώτα εκλογές μετά επιδοτήσεις; - «Περίεργη» καθυστέρηση «βλέπουν» αγροτοσυνδικαλιστές στη φετινή ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Κρήτη
Πρώτα εκλογές μετά επιδοτήσεις; - «Περίεργη» καθυστέρηση «βλέπουν» αγροτοσυνδικαλιστές στη φετινή ενεργοποίηση δικαιωμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρχισαν να δίνονται από το gov.gr οι κωδικοί στους αγρότες, αλλά ακόμη να ανοίξει το ΟΣΔΕ για την υποβολή δηλώσεων - Η πρωτοφανής χρονοτριβή στην ενεργοποίηση ενδεχομένως να επηρεάσει και τον χρόνοι καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους

Από χθες Τρίτη 16 Μαΐου, δηλαδή με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, που αναμένεται να έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις για τα συμφέροντα των ίδιων των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, ανέβηκε στο gov.gr η σελίδα της ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η ανάρτηση αυτή - σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνεταιριστών προς το neakriti.gr - στην πραγματικότητα δεν έχει “αξία”, αφού δε συνοδεύεται και από τη λειτουργία της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορεί ο φορέας ενεργοποίησης ή ο ίδιος ο παραγωγός να μπει μέσα και να βάλει τα στοιχεία του για να προχωρήσει στη νέα ενεργοποίηση για την τρέχουσα περίοδο!

Συγκεκριμένα, μέσα από την ανάρτηση αυτή δίνεται στον παραγωγό η πρόσβαση, προκειμένου να μπει και να “κατεβάσει” τον κωδικό του για την ενεργοποίηση της ενιαίας ενίσχυσης 2023. Όμως, αυτό το βήμα είναι “άχρηστο” από τη στιγμή που δεν του δίνεται ταυτόχρονα και η δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του... Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσαράς, Αντώνης Κυριακάκης, τόνισε τα εξής: «Καθυστερεί το υπουργείο τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να πάμε πολύ “πίσω” και να μην έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες όταν θα πρέπει να πληρωθούν οι παραγωγοί. Θα έχουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουμε, με αποτέλεσμα να γίνουν και λάθη και αυτό θα είναι σε βάρος του παραγωγού»...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης της Μεσαράς, «σε όλη αυτή την καθυστέρηση έχει παίξει σημαντικό ρόλο το γεγονός των εκλογών. Διότι δε θέλουν οι κυβερνώντες να αρχίσει να τους βρίζει ο κόσμος με όλες αυτές τις περικοπές που θα γίνουν σε βάρος τους μέσα από τη νέα ΚΑΠ».

Ο Αντώνης Κυριακάκης συνεχίζει λέγοντας πως «δεν έχει ξαναγίνει να πάμε τόσο πίσω. Δεν ξέρω τι προγραμματίζουν να κάνουν. Πάντως, εμείς κρούουμε το “καμπανάκι” του κινδύνου, διότι θα γίνουν λάθη που μετά δε θα μπορούν να διορθωθούν!».

Μάλιστα, ο συνεταιριστής δηλώνει σίγουρος ότι τα περίφημα οικολογικά σχήματα που απορρέουν μέσα από τη νέα ΚΑΠ, για φέτος που είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας προγραμματικής περιόδου, δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβουν να τα εφαρμόσουν οι αγρότες.

«Είχαμε την πληροφόρηση ότι το σύστημα θα άνοιγε στις 16 Μαΐου, αλλά δεν άνοιξε. Ούτε και οι πληρωμές των περυσινών εκκρεμοτήτων, που έλεγαν ότι θα τις πλήρωναν την περασμένη Δευτέρα, τις πλήρωσαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εγώ γι’ αυτό τους έχω πει και συνεχίζω να τους λέω, αν πραγματικά θέλουν τον αγρότη να τον έχουν μαζί τους ή απέναντι».

Όσο για τη χθεσινή κίνηση να ανεβάσουν στο gov.gr την πρόσβαση για τον κωδικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσαράς Αντώνης Κυριακάκης καταγγέλλει: «Αυτοί θέλουν να δείξουν ότι κάτι κινείται, αλλά εμείς στους παραγωγούς μας λέμε την αλήθεια. Ότι, με αυτά που κάνουν, θα δημιουργηθούν ένα σωρό προβλήματα στο επόμενο διάστημα και δε θα έχουμε τον χρόνο να διορθώσουμε κάποια λάθη που θα γίνουν. Και τότε θα την “πληρώσει τη νύφη” ο παραγωγός και μόνο ο παραγωγός».

Η περίοδος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων λήγει κανονικά στις 15 Μαΐου του κάθε έτους, με βάση όσα προβλέπει ο κοινοτικός κανονισμός. Και τα τελευταία χρόνια δίνεται πάντοτε μία παράταση, που λήγει στις 15 Ιουνίου. Όμως φέτος, με δεδομένο το γεγονός ότι το σύστημα δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τις εκλογές (εκτός και αν η κυβέρνηση έστω και στο... παρά πέντε των εκλογών μάς εκπλήξει ευχάριστα), δεν αποκλείεται ούτε μέχρι τις 15 Ιουνίου να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.

Με καθυστέρηση οι πληρωμές

«Μη σας φανεί παράξενο να πάμε τον Οκτώβριο με Νοέμβριο και να μην έχουμε την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς», όπως τονίζει ο συνεταιριστής. Υπενθυμίζουμε ότι, βάσει κανονισμών της Ε.Ε., από τις 16 Οκτωβρίου δίνεται κάθε χρόνο η προκαταβολή. Και λίγο πριν τη λήξη της χρονιάς πληρώνονται οι παραγωγοί τη δεύτερη δόση, δηλαδή το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης συν το λεγόμενο “πρασίνισμα”, που από φέτος και μετά δεν υφίσταται, αλλά θα πληρώνονται οι παραγωγοί τη βασική τους ενίσχυση και θα παίρνουν και μια “έξτρα ενίσχυση” ανάλογα με την τήρηση των λεγόμενων “οικολογικών σχημάτων”...

Η συνεταιριστική οργάνωση ενεργοποιεί τα τελευταία χρόνια τα δικαιώματα 3.000 παραγωγών της Μεσαράς.

«Στις παλιές, λεγόμενες καλές εποχές, ενεργοποιούσαμε τα δικαιώματα 10.000 παραγωγών. Για να καταλάβετε άλλον ένα λόγο που η οργάνωση αντιμετωπίζει μείωση των εσόδων της», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσαράς.

Ποιοι θα δικαιούνται επιδοτήσεις - Ο “ενεργός αγρότης”, σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ

Τον ορισμό του “ενεργού γεωργού”, με βάση τον οποίο θα δικαιούνται επιδότηση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική το 2023 και έως το 2027, περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 9 Μαΐου (ΦΕΚ Β’3071/2023). Σύμφωνα με την απόφαση, «ενεργός γεωργός» είναι «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και πληροί μία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Έλαβε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος έως 5.000 € άμεσες ενισχύσεις.

- Έλαβε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 € και αποδεικνύει ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.

- Αποδεικνύει ότι το εισόδημα που απέκτησε από γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος».

Στη συνέχεια, η απόφαση αναφέρει ποιοι δε θεωρούνται «ενεργοί γεωργοί»: «Δε θεωρούνται ως “ενεργοί γεωργοί” όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις άνω των 5.000 € και διευθύνουν εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα, κτηματομεσιτικές εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα). Παρ’ όλα αυτά, θεωρούνται ως “ενεργοί γεωργοί” οι γεωργοί που διευθύνουν τους παραπάνω τύπους επιχειρήσεων, εφόσον οι γεωργικές δραστηριότητές τους αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του κύκλου εργασιών της εταιρείας».

Τέλος, η απόφαση ορίζει τι σημαίνει «έσοδα που αποκτήθηκαν από γεωργικές δραστηριότητες»:

«Νοούνται τα έσοδα που απέκτησε ο γεωργός από τη γεωργική του δραστηριότητα, περιλαμβανομένης της πρώτης πώλησης, περιλαμβανομένης της ενωσιακής στήριξης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), καθώς και οποιασδήποτε εθνικής ενίσχυσης, η οποία χορηγείται για γεωργικές δραστηριότητες. Περιλαμβάνονται, επίσης, τα έσοδα από την καθετοποίηση της ίδιας παραγωγής, δηλαδή τα έσοδα από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων της εκμετάλλευσης, υπό τον όρο ότι τα μεταποιημένα προϊόντα παραμένουν στην κυριότητα του γεωργού και από την εν λόγω μεταποίηση προκύπτει άλλο γεωργικό προϊόν.

- Για τον υπολογισμό των εσόδων από μη γεωργικές δραστηριότητες δε λαμβάνονται υπόψη, λόγω του έκτακτου χαρακτήρα τους, χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κληρονομιές, εφάπαξ καταβαλλόμενες ασφαλιστικές παροχές και αποζημιώσεις στο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων. Όλα τα άλλα έσοδα λογίζονται ως “έσοδα από μη γεωργικές δραστηριότητες”.

- Ως “έσοδα” νοούνται τα ακαθάριστα έσοδα πριν από την αφαίρεση των σχετικών δαπανών και φόρων.

- Ως “ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων” νοείται το συνολικό ποσό των άμεσων ενισχύσεων, που δικαιούταν ο γεωργός κατά το τελευταίο φορολογικό έτος, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για έσοδα από μη γεωργικές δραστηριότητες.

- Οι έλεγχοι των εσόδων γίνονται βάσει των δεδομένων που τηρούνται στο υπουργείο Οικονομικών και τα σχετικά αποτελέσματα αποστέλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News