Κρήτη

ΒΟΑΚ: Στις «ράγες» τα έργα στο Λασίθι - Ποιες μελέτες εκκρεμούν

Οι αποφάσεις για την ολοκλήρωση των μελετών, την ένταξη και δημοπράτηση του νέου οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ «Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή» της Ενότητας Λασιθίου

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να μπουν στις «ράγες» και τα λεγόμενα «ανατολικά έργα του ΒΟΑΚ», δηλαδή τα τμήματα από το Καλό Χωριό και μετά που έχουν μείνει εκτός των τριών διαγωνισμών που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Υποδομών, υπογραμμίζει σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, “χαιρετίζοντας” το σήμα δρομολόγησης των έργων που στέλνουν οι πρόσφατες αποφάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Αποφάσεις οι οποίες αφορούν στην ανάδειξη τεχνικού συμβούλου και στην εκπόνηση των μελετών που εκκρεμούν, με τις οποίες ανοίγει πλέον ο δρόμος προς τη δημοπράτηση.

Αναλυτικότερα, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τον ΟΑΚ Α.Ε. σχετικά με την ολοκλήρωση των μελετών, την ένταξη και δημοπράτηση του νέου οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ “Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή” της Ενότητας Λασιθίου ενημέρωσε εγγράφως τους φορείς της Τ.Α. ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και μέλος της διοίκησης του ΟΑΚ Α.Ε., Γιάννης Κουράκης.

Όπως αναφέρεται στην έγγραφη ενημέρωση του κ. Κουράκη, το Δ.Σ. του ΟΑΚ, που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, συζήτησε για την ανάδειξη του αναδόχου που θα εκπονήσει τις οριστικές μελέτες για την ωρίμανση, ένταξη και δημοπράτηση του νέου οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ “Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή” στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω τεχνικός σύμβουλος θα εκπονήσει τις υπολειπόμενες αναγκαίες οριστικές μελέτες (γεωτεχνικών, ηλεκτρομηχανολογικών, σήμανσης-ασφάλισης, έργων πρασίνου) και θα συντάξει το ΣΑΥ-ΦΑΥ και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου του οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ “Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή”. Επίσης, θα εκπονήσει τη μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας (κόστους-οφέλους) για το προαναφερόμενο οδικό τμήμα, όπως και για το αμέσως επόμενο οδικό τμήμα “Γέφυρα Φρουζή-παράκαμψη Παχιάς Άμμου”. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, εγκρίθηκε από το υπουργείο Υποδομών η δέσμευση του ποσού (172.360,00 ευρώ) για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων οριστικών μελετών, δηλαδή:

  • Της γεωτεχνική μελέτης του 2ου σταδίου της σήραγγας,
  • Της μελέτης ηλεκτροφωτισμού (οδού, γεφυρών και σήραγγας),
  • Του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της σήραγγας,
  • Της μελέτης σήμανσης και ασφάλισης του έργου,
  • Της μελέτης φύτευσης και έργων πρασίνου, και
  • Της σύνταξης του ΣΑΥ-ΦΑΥ, των τευχών δημοπράτησης του έργου και στη συνέχεια για την ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και τέλος για τη δημοπράτησή του.

Επίσης θα εκπονηθεί η μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας (κόστους-οφέλους) για τα τμήματα “Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή” και “Γέφυρα Φρουζή-παράκαμψη Παχιάς Άμμου”, ως ενιαίο λειτουργικό έργο.

Στο Καλό Χωριό, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων που ζητούσαν επιτακτικά να αλλάξει η πρώτη χάραξη, έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις της μελέτης και η πρόβλεψη για τη δημιουργία μιας γέφυρας 600 περίπου μέτρων, που δε θα υποβαθμίζει τις ιδιοκτησίες. Η παραπάνω αλλαγή βρίσκει πλέον ικανοποιημένους τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του Καλού Χωριού και συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου.

Γιάννης Κουράκης - «Να επιταχυνθούν όλες οι σχετικές με τον ΒΟΑΚ διαδικασίες»

Με αφορμή την απόφαση αυτή, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΚ Α.Ε., Γιάννης Κουράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:« Όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, η ΠΕΔ Κρήτης παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον και προσοχή κάθε εξέλιξη στο θέμα του ΒΟΑΚ, που θεωρούμε ως κορυφαίο ζήτημα για την ανάπτυξη και το μέλλον της Κρήτης. Είναι σημαντικές όλες οι μελέτες και ιδιαίτερα η μελέτη κόστους-οφέλους για τα τμήματα “Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή” και “Γέφυρα Φρουζή-παράκαμψη Παχιάς Άμμου”, που θα αποδεικνύει τα μεγάλα κοινωνικά, αναπτυξιακά και άλλα οφέλη της περιοχής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι σημαντικό επίσης ότι έχει οριστεί ως διευθύνουσα Αρχή η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Α.Ε. και ως προϊστάμενη Αρχή ο ίδιος ο ΟΑΚ, στοιχεία που θα επισπεύσουν τις διαδικασίες και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα παραδοθούν οι σχετικές μελέτες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια