Κρήτη

Θραψανιώτης: Αναγκαία η παράταση για τους Δασικούς Χάρτες στην Κρήτη

Κοινοβουλευτικές αναφορές, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης

Κοινοβουλευτικές αναφορές, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – εκ των οποίων τη δεύτερη συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κρήτης, κατέθεσε ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης με θέμα την παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου «η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας στην κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί κοινό αίτημα τόσο του Δήμου Αγίου Νικολάου, όσο και του Αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας, καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων και προσώπων της Κρήτης. Από τη στιγμή που η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου πραγματοποιείται με σκοπό το όφελος της περιουσίας των πολιτών και την προστασία της ιδιοκτησίας, είναι καθήκον της Πολιτείας η ολοκλήρωση του να μη γίνεται βεβιασμένα αναιρώντας τον πυρήνα του έργου που δεν είναι άλλος από το να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί νέα.

Αναλυτικά οι αναφορές:

«Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Παράταση στην Υποβολή των Αντιρρήσεων επί των Δασικών Χαρτών». Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης καταθέτει αναφορά την επιστολή του δημάρχου Αγίου Νικολάου Λασιθίου, με την οποία ζητείται η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας κύρωσης των Δασικών Χαρτών για την περιοχή του Αγίου Νικολάου, αλλά και γενικώς για ολόκληρο το νομό τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους 2022. Στην επιστολή μεταξύ άλλων , αναφέρεται το εξής:

Α. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα από τους εμπλεκόμενους φορείς, ένας μεγάλος όγκος αντιρρήσεων δεν θα  μπορούν να υποβληθούν εμπρόθεσμα λόγο της χρονοβόρας διαδικασίας και της εξειδίκευσης που απαιτείται η οποία δεν μπορεί να γίνει δίχως τους παραπάνω εμπλεκόμενους φορείς. Ήδη ο όγκος εργασίας που τους έχει ανατεθεί είναι τεράστιος.

Β. Λόγω της πανδημίας πολλοί ιδιοκτήτες που βρίσκονται εκτός Κρήτης αδυνατούν να κατέβουν και να ελέγξουν τις περιουσίες τους.

 Γ. Η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Νεάπολης είναι ένας επιπλέον λόγος που καθιστά χρονοβόρες τις όποιες διαδικασίες εμπλέκεται. Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αίτημα παράτασης καταληκτικής ημερομηνίας κύρωσης δασικών χαρτών στην Κρήτη» Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης καταθέτει αναφορά την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας στην οποία αναφέρεται ότι : «Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία κύρωσης των δασικών χαρτών για την περιοχή της Κρήτης και ειδικότερα για τους νόμους Ηρακλείου και Λασιθίου. Η ημερομηνία που έχει ορισθεί από τις υπηρεσίες είναι η 16 Μαΐου 2022. '

Με τα έως τώρα δεδομένα από τους εμπλεκόμενους φορείς, διαφαίνεται ότι θα μείνουν εκτός ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων, καθώς είναι μία χρονοβόρα διαδικασία για να επιτευχθεί η ορθή αποτύπωση και χαρακτηρισμός των γαιών. Σημαντικό επίσης στοιχείο για την ολοκλήρωση της αποτύπωσης είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο πρωτίστως να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών για τις εκτάσεις πού καλύπτονται από π.χ. φασκόμηλο, θυμάρι, ασπάλαθο αχινοπόδι κλπ.

Με το δεδομένο ότι πέραν αυτής της ημερομηνίας (26/5/2022) οι ιδιοκτήτες χάνουν το δικαίωμα να προβούν σε ενστάσεις (σύμφωνα με το νόμο), αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν δεν ενεργήσετε ΆΜΕΣΑ με τις ανάλογες διαδικασίες.» Ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να ορίσει νέα παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας, τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους 2022 για να προλάβουν να διεκπεραιωθούν όλες οι περιπτώσεις.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια