Οικοδόμοι: Επιτέλους αυξήσεις στα μεροκάματα - «Άραγε θα εφαρμοστεί στην πράξη η σύμβαση;»

Κρήτη
Οικοδόμοι: Επιτέλους αυξήσεις στα μεροκάματα - «Άραγε θα εφαρμοστεί στην πράξη η σύμβαση;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από την Ομοσπονδία Οικοδόμων με τις εργοδοτικές οργανώσεις

Μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις - της τάξης του 18-38% - στα μεροκάματα, μετά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την Ομοσπονδία Οικοδόμων με τις εργοδοτικές οργανώσεις, με τους εκπροσώπους εργατικών σωματείων να εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια ανεβαίνουν τα ημερομίσθια. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν πως η επιτυχία αυτή πρέπει να αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για σημαντικές επιτυχίες τού μέλλοντος, σε μια περίοδο που ο μέσος οικοδόμος στενάζει κάτω από το βάρος των ανατιμήσεων και της γενικότερης αύξησης των τιμών.

Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας αναμένεται να δώσουν πνοή στην οικονομία και στην αγοραστική δύναμη τού μέσου εργάτη.

Πρόκειται για σημαντική επιτυχία, εάν αναλογιστεί κανείς πως είναι ο πρώτος εργασιακός κλάδος που δέχεται τέτοια αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς οι οικονομικές συμβάσεις του κράτους που έμειναν στην ελληνική ιστορία ως “μνημόνια” δημιούργησαν ανάχωμα τόσο στις προσλήψεις εργασιακού προσωπικού, όσο και στις αυξήσεις μισθών και μεροκάματων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει:

  • Αύξηση 38,5% στο κατώτερο μεροκάματο του τεχνίτη,
  • Αύξηση 28,4% στο κατώτερο μεροκάματο του βοηθού ή ειδικευμένου εργάτη και
  • Αύξηση 18,3% στο κατώτερο μεροκάματο του εργάτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στα παραπάνω κατώτερα μεροκάματα προστίθενται οι εξής προσαυξήσεις:

  • 10% επίδομα γάμου,
  • 5% για κάθε τριετία και μέχρι έξι τριετίες (συνολικά 30%),
  • 10% επίδομα σπουδών (όσοι έχουν αποφοιτήσει από επαγγελματική εκπαίδευση, επιμορφωτικά προγράμματα και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ ή εργοληπτικών ή εργατικών οργανώσεων υπό την επίβλεψη του ΟΑΕΔ, διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών).
  • 5% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε σκαλωσιές άνω των 30 μέτρων.
  • 5% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε υπόγεια τεχνικά έργα (σήραγγες, στοές κ.ά.),
  • 5% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε έργα ή τμήματα έργων που κατασκευάζονται στη θάλασσα και είναι προσβάσιμα αποκλειστικά με πλωτά μέσα.

Γιάννης Γωνιανάκης: «Είναι θετικό μέτρο»

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, μιλώντας στη «ΝΚ» υποστήριξε πως η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την Ομοσπονδία Οικοδόμων είναι ένα μέτρο που καταργεί τις αντεργατικές συμβάσεις του παρελθόντος. «Με την υπογραφή, η αύξηση στα μεροκάματα των εργαζομένων στις οικοδομές είναι από 18 έως 38%. Σίγουρα είναι θετικό μέτρο. Ένα μέτρο που καταργεί τους μνημονιακούς νόμους με βάση τους οποίους οι εργοδότες υποστήριζαν ότι δεν μπορούν να δώσουν αυξήσεις. Αναιρεί, λοιπόν, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Οι αυξήσεις ήταν αναγκαίες. Έντεκα ολόκληρα χρόνια είχε να υπογραφτεί σύμβαση και κάτω από την πίεση της Ομοσπονδίας των οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων του νομού Ηρακλείου αναγκάστηκαν οι πέντε εργοδοτικές οργανώσεις να υπογράψουν την κλαδική σύμβαση. Οι ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν την υποχρεωτικότητα της σύμβασης, για να σταματήσει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ τους. Με τη σύμβαση που υπογράψαμε, το χαμηλότερο ένσημο στον τεχνίτη ξεκινάει από τα 42 ευρώ, που ήταν το υψηλότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μύρων Κοτσυφός: «Καλοδεχούμενες»

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, Μύρων Κοτσυφός, ο οποίος υποστήριξε ότι «είναι νίκη για το συνδικαλιστικό κίνημα και είναι θετικό μέτρο για τους οικοδόμους. Προφανώς, μιλάμε για αυξήσεις που είναι καλοδεχούμενες από την πλευρά των οικοδόμων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει έλλειψη από εργατικά χέρια στον νομό Ηρακλείου. Την ίδια στιγμή, ήταν κοινό μυστικό στον κατασκευαστικό κλάδο ότι ο εργαζόμενος δούλευε για 50 και 60 ευρώ μεροκάματο. Τα έπαιρνε στο χέρι, αλλά αναγκαζόταν να πηγαίνει στο ΚΕΠ και να δηλώσει 30 ευρώ. Άλλο ήταν το χρηματικό ποσό που έπαιρνε στο χέρι, και διαφορετικό το ποσό που δηλωνόταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να “ρίχνει” κατά πολύ τα ένσημά του. Με τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, αυτό δεν υφίσταται πλέον. Είναι άρτια διαρθρωμένο επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν ότι 50 ευρώ λαμβάνει οι οικοδόμος, 50 ευρώ θα είναι και τα ένσημά του».

Γ. Τσιγγένης: «Άραγε θα εφαρμοστεί στην πράξη η σύμβαση;»

Το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ, Γιώργος Τσιγγένης, εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του εάν όντως η σύμβαση θα εφαρμοστεί στην πράξη. Παράλληλα, κάλεσε, μεταξύ άλλων, την Ομοσπονδία να κοιτάξει τα πραγματικά προβλήματα του οικοδόμου ή του εργαζομένου στον κατασκευαστικό κλάδο. «Στα τέλη του Απριλίου υπεγράφη η κλαδική σύμβαση από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων. Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της εκφράζει την άποψη πως η συγκεκριμένη σύμβαση υπογράφτηκε με επιτυχία. Είναι θετικό που τα Σωματεία Οικοδόμων κέρδισαν και ότι πλέον θα μιλάμε για αυξήσεις. Όταν προσπαθείς και διεκδικείς, σίγουρα πετυχαίνεις. Το ζήτημα είναι αν θα δούμε τις επιτυχίες αυτές τις επόμενες ημέρες. Εκφράζω την ανησυχία και τις επιφυλάξεις μου σχετικά με το εάν η τσέπη του οικοδόμου θα βάλει έστω και ένα ευρώ παραπάνω. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η Ομοσπονδία, ωστόσο, οφείλει να κοιτάξει και τα άλλα σοβαρά προβλήματα της οικοδομής. Ένας εργαζόμενος οικοδόμος δεν μπορεί να ανεβαίνει στη σκαλωσιά στα 60 του χρόνια ζωής. Υπογράφουμε ατομικές συμβάσεις εργασίας τριετείς και δεν μπαίνει ένα ένσημο, με αποτέλεσμα πολλοί οικοδόμοι να έχουν προβλήματα αργότερα στο συνταξιοδοτικό. Και εκεί πρέπει να δώσει βαρύτητα η Ομοσπονδία, και να παρέμβει άμεσα ένας εισαγγελέας γιατί οι παρανομίες είναι πολλές. Ζητάμε άμεσα την κατάργηση της ατομικής σύμβασης εργασίας και να επιστρέψουμε στα επίπεδα που ήμασταν», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News