Κρήτη

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Η επικρατέστερη ημερομηνία για την ενθρόνιση – Τα επόμενα στάδια

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά η υποδοχή - Πότε θα γίνει η εκλογή νέου μητροπολίτη στο Ρέθυμνο

Στις 5 Φεβρουαρίου αναμένεται πιθανότατα να πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, με την Εκκλησία της Κρήτης να δηλώνει έτοιμη για το συγκεκριμένο θεολογικό και αρχιερατικό γεγονός. Στις 5 του ερχόμενου μήνα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα δώσει ενώπιων εκπροσώπων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και διαφόρων εκκλησιών τον πρώτο Ενθρονιστήριο Λόγο, ενώ μπροστά στον κρητικό λαό θα δώσει υπόσχεση πως θα τιμήσει το αρχιερατικό του αξίωμα ως Ποιμενάρχης της Κρήτης.

Την ημερομηνία αυτή έδωσε στη δημοσιότητα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού, κάνοντας σαφές πως ο προγραμματισμός επιβάλλει τη συγκεκριμένη μέρα, ειδάλλως θα υπάρξει μεταφορά της ημερομηνίας για τις 12 Φεβρουαρίου. Προτού συμβεί όμως η ενθρόνιση, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης οφείλει να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να δώσει διαβεβαίωση πως θα εκτελεί τα αρχιερατικά του καθήκοντα με τρόπο ικανοποιητικό.

Πιο συγκεκριμένα, λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να αναλάβει και επίσημα τα αρχιερατικά του καθήκοντα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος. Μετά την εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την εκφώνηση του Μικρού και Μεγάλου Λόγου, μένουν κάποιες διαδικαστικές ενέργειες μέχρι να αναλάβει και επίσημα τα αρχιερατικά του καθήκοντα.

Τα αρχιερατικά του καθήκοντα εγκαινιάζονται μόνο όταν συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η συνάντηση αυτή ενδέχεται να γίνει σχεδόν μία εβδομάδα πριν την ενθρόνιση, κατά την οποία ο νέος Αρχιεπίσκοπος δίνει διαβεβαίωση ότι θα εκτελεί τα αρχιερατικά του καθήκοντα. Με αυτόν τον τρόπο, πλέον, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μπορεί να υπογράψει τα επίσημα έγγραφα που αφορούν στον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας της Κρήτης.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα σταλεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προς την Προεδρία της Δημοκρατίας και προς τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Μετά από τις θεσμικές υπογραφές, το Π.Δ. θα σταλεί από το επισπεύδον υπουργείο Παιδείας στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ενδεχομένως να δημοσιευτεί την ίδια ημέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να οριστεί το συντομότερο δυνατό, βάσει του προγράμματος της κ. Σακελλαροπούλου, η ημερομηνία διεξαγωγής της τελετής διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα μεταβεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Τα επόμενα στάδια μέχρι την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον επίκουρο καθηγητή της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και πρόεδρο του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, κ. Ιωάννη Λίλη, ο οποίος ανέλυσε τα επόμενα στάδια μέχρι την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

«Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα πρέπει να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι σημαντική αυτή η συνάντηση καθώς με αυτόν τον τρόπο ο νέος Αρχιεπίσκοπος διαβεβαιώνει ότι θα εκτελεί με επιτυχία τα αρχιεπισκοπικά του καθήκοντα. Μπορεί πλέον να υπογράφει χαρτιά και έγγραφα που σχετίζονται με την Εκκλησία της Κρήτης. Συνήθως, η συνάντηση γίνεται μία εβδομάδα πριν από την ενθρόνισή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λίλης, ενώ συνέχισε: «Μόλις γίνει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συγκληθεί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος στην οποία θα είναι πρόεδρος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης», υποστήριξε ο κ. Λίλης.

Η υποδοχή

Χθες, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης, μίλησε στην “ΚΡΗΤΗ TV”, όπου υποστήριξε δημόσια πως η ενθρόνιση αναμένεται να γίνει το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία που επιτάσσει ο προγραμματισμός. Ωστόσο, εάν υπάρξει αλλαγή στον προγραμματισμό, τότε η ενθρόνιση θα μεταφερθεί μία εβδομάδα μετά και πιο συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, έγινε σαφές πως η υποδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης θα γίνει στον προαύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά.

«Ο προγραμματισμός είναι να γίνει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία που θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην οποία ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα δώσει διαβεβαίωση όπως προβλέπει ο νόμος. Από αυτό θα εξαρτηθεί εάν θα μείνουμε σταθεροί στον προγραμματισμό για να υπάρξει η ενθρόνιση στις 5 Φεβρουαρίου. Ειδάλλως, θα γίνει το επόμενο Σάββατο, στις 12 Φεβρουαρίου. Εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας, υποχρεώνουν και εμάς, όπως είναι το ορθό και το πρέπον, να τηρήσουμε τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Συνεπώς, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ευγένιος επέλεξε η υποδοχή του να γίνει στον προαύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και όχι στη Χανιώπορτα όπως είχε γίνει με τον Αρχιεπίσκοπο, τέως Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο. Αμέσως μετά στον προαύλειο χώρο θα γίνει υποδοχή από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο και από τους εκπροσώπους των Εκκλησιών, της κυβέρνησης κ.τ.λ.», ανέφερε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης.

Αμέσως μετά την υποδοχή, θα πραγματοποιηθεί μια μικρή τελετή στον εσωτερικό χώρο του Αγίου Μηνά, με την παρουσία πολιτικών και εκκλησιαστικών προσώπων. Σε αυτή τη μικρή και σεμνή τελετή, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα εκφωνήσει τον πρώτο του αρχιεπισκοπικό λόγο στο ποίμνιο της Κρήτης.

Παρουσία Ευγένιου η κοπή πίτας

Είναι αξιοσημείωτο πως προχθές πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, στα γραφεία της Υπηρεσίας, παρουσία του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ευγενίου, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Υπηρεσίας και της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαρίας Λιονή. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, κ. Μαρία Καββάλου, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ.κ. Ευγένιο, και εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Σεβασμιότατο για την πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία που είχε η Υπηρεσία με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης σε θέματα που αφορούν στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τη λειτουργία του Συλλόγου “Αγάπη” και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος, με τη σειρά του ανταπέδωσε τις ευχαριστίες και τις ευχές προς όλους τους παρισταμένους.

Όπως δήλωσε σχετικά η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, κ. Μαρία Λιονή, «σήμερα (σ.σ. προχθές) στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ρεθύμνου είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ.κ. Ευγένιο, για να μας δώσει την ευλογία του για το νέο έτος και να ανταλλάξει ευχές με τα στελέχη της Υπηρεσίας μας, τα οποία εδώ και δύο χρόνια έχουν υπερβάλει εαυτόν για να αντιμετωπίσουν τα όσα προκύπτουν καθημερινά από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση».

Ρέθυμνο - Πότε θα γίνει η εκλογή του νέου μητροπολίτη

Είναι άξιο αναφοράς πως, μετά την ανάληψη των αρχιερατικών καθηκόντων του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου, σειρά έχει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, καθώς η θέση έμεινε κενή μετά την εκλογή του Ευγενίου σε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, πατήρ Μεθόδιο Βερνιδάκη, ο οποίος ανέφερε: «Το ζήτημα της εκλογής του νέου μητροπολίτη αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης. Ο νέος μητροπολίτης πρέπει να ανήκει στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να είναι ιερέας που να ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης».

«Από τα πρώτα ζητήματα που θα συζητηθούν στην Επαρχιακή Σύνοδο θα είναι και η εκλογή του Mητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος θα έχει τον πρώτο λόγο», τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Λίλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια