Κρήτη: Ανάμικτες αντιδράσεις εργαζομένων – εργοδοτών για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κρήτη
Κρήτη: Ανάμικτες αντιδράσεις εργαζομένων – εργοδοτών για την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εργοδότες θεωρούν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα μέτρο που θα δώσει ώθηση στην αγορά ενώ οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως είναι μια κοροϊδία που τους προσβάλλει

Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εργοδότες θεωρούν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα μέτρο που θα δώσει ώθηση στην αγορά και γενικότερα είναι ένα θετικό μέτρο, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως το μέτρο της αύξησης του μισθού είναι μια κοροϊδία που προσβάλλει τους εργαζομένους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή πως θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα είναι «πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2%» (σ.σ. ισχύει από την 1η Ιανουαρίου).

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να κινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022».

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο εργαζόμενοι όσο και εργοδότες κλήθηκαν να σχολιάσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και τι επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές, θα έχει στην κοινωνία και στην οικονομία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης, έκανε σαφές πως η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι θετική. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισροή παραπάνω χρήματος στην αγορά θα διαμορφώσει συνθήκες ρευστότητας, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα συμπαγές πλαίσιο κοινωνικής συνοχής.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Εδώ και αρκετά χρόνια, και πιο συγκεκριμένα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και την ακόμη μεγαλύτερη κρίση που ζήσαμε πρόσφατα, οι εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου σε όλη την Ελλάδα είχαν εκφράσει την άποψή τους πως πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιζόταν κοινωνική συνοχή. Ταυτόχρονα κάτι τέτοιο θα έδινε τη δυνατότητα μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά και στην κοινωνία, πράγμα που θα δημιουργούσε καλύτερες συνθήκες στην οικονομία. Πάντα υποστηρίζαμε πως πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατεύθυνση αυτή το θεωρούμε θετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμαντάκης.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δημόκριτος Σαλούστρος, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση επιδεικνύει μια στάση άγνοιας απέναντι στα βασικά προβλήματα που ο Έλληνας και η Ελληνίδα αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του. Η δραστική μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι ένα βασικό πρόβλημα που ουδέποτε έχει αναφερθεί, όπως τονίζει ο κ. Σαλούστρος.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι κοροϊδία. Ο βασικός μισθός στους περισσότερους κλάδους είναι χαμηλός. Όπως συμβαίνει με τον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων, όπου ο μικτός μισθός είναι 918 ευρώ. Αυτός ήταν ο μισθός εισαγωγής. Και τώρα μιλάμε για βασικό μισθό της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με 1% αύξηση. Όταν έχει αυξηθεί το κόστος ζωής σε σημαντικό βαθμό (έχει ανέβει τουλάχιστον 15%), τότε είναι λυπηρό να λέμε για αυξήσεις μονοψήφιων αριθμών... Το βλέπουμε στην καθημερινότητα με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο μισθός έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει μειωθεί και αυτό προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα. Η αύξηση του μισθού είναι “στάχτη στα μάτια” των εργαζομένων για μια υποτιθέμενη ανάπτυξη που πλησιάζει. Και στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι χάνουν μέρος των εισοδημάτων, με το μέλλον τους να μοιάζει δυσοίωνο», υποστήριξε ο κ. Σαλούστρος.

Πληθωρισμός - «Το επόμενο τρίμηνο θα είναι το χειρότερο»

Ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένα βασικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να τεθεί επί τάπητος και να αντιμετωπιστεί. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics Κρήτης και αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Νεκτάριος Κανακαράκης. Ο κ. Κανακαράκης επισημαίνει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού δε λύνει προβλήματα μείζονος σημασίας όπως οι πληθωριστικές τάσεις των προϊόντων, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο τρίμηνο.

«Η αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις ανατιμήσεις των προϊόντων. Οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 10-15% πάνω και έρχεται η κυβέρνηση να δώσει αύξηση του μισθού της τάξης του 2%. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Δυστυχώς, οι ανατιμήσεις της ενέργειας, των μεταφορών και της κρίσης δημιουργούν ένα συνονθύλευμα ανατιμήσεων που οδηγεί στην αύξηση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός αγγίζει το 5,1% και η εκτίμησή μου είναι πως το επόμενο δίμηνο θα ξεπεράσει το 6%. Και δε θεωρώ πως το 2% θα μας “σώσει”. Υπάρχει σοβαρή αύξηση, σοβαρές ανατιμήσεις σε βασικά είδη ανάγκης, ακόμη και στο νερό...», ανέφερε ο κ. Κανακαράκης. Συνεχίζοντας τονίζει πως «το επόμενο τρίμηνο θα είναι το πιο δύσκολο των τελευταίων ετών από άποψη πληθωριστικών τάσεων. Πολλά ακόμη προϊόντα θα πάρουν αυξήσεις. Και μπορεί η αγορά πάντοτε να σημειώνει καμπή αυτό το τρίμηνο, όμως οι ανατιμήσεις θα κάνουν πιο δύσκολο ακόμη το σενάριο. Οι προσδοκίες του κόσμου έχουν περιοριστεί. Μένει στο σπίτι του και δε βγαίνει έξω να καταναλώσει. Η αγοραστική του δύναμη, όμως, έχει επηρεάσει αρνητικά και το κύκλωμα της αγοράς», υποστήριξε ο κ. Κανακαράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News