Νοσοκομεία Κρήτης: Πάνω από 16.000 πολίτες στις λίστες αναμονής χειρουργείων (Πίνακες)

Κρήτη
Νοσοκομεία Κρήτης: Πάνω από 16.000 πολίτες στις λίστες αναμονής χειρουργείων (Πίνακες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποιες κλινικές καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Την στιγμή που η συμφόρηση των νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα, αυξάνεται καθημερινά εξαιτίας των νοσηλειών κορωνοϊού, με υγειονομικούς να κάνουν λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και οργάνωση, στην δύσκολη εξίσωση της Δημόσιας Υγείας έρχεται να προστεθεί η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, για τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων.

Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, δόθηκαν οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τον περιορισμό προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από την έξαρση της πανδημίας κατά 80%, ανάλογα με τις συνθήκες ανά νοσοκομείο και με απόφαση του εκάστοτε διοικητή.

⇒Διαβάστε επίσης: «Φωτιές» ανάβει η μείωση των χειρουργείων κατά 80% - Ατελείωτες οι λίστες αναμονής

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προέδρου του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Κυριάκου Θεοδοσάκη, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, για μια κατάσταση έντονης πίεσης στο ΕΣΥ, «όπου αίθουσες ανάνηψης χειρουργείων μετατρέπονται σε Μονάδες Covid, λόγω της αυξημένης ανάγκης. Αν προστεθεί και το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναμονής χειρουργείων λόγω της πανδημίας, οι αναμονές χειρουργείων αφορούν χιλιάδες ασθενείς».

Υπενθυμίζεται πως ειδικά για τα νοσοκομεία της Κρήτης, οι Διοικήσεις ξεκινήσαν μια τιτάνια προσπάθεια, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, για την εκκαθάριση της λίστας από διπλοεγγραφές ή χειρουργημένους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, είτε ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν.

«Ήδη έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο 2020 η εκκαθάριση της λίστας από διπλοεγγραφές ή χειρουργημένους ασθενείς αλλαχού ή ασθενείς που δεν μπορούν ή επιθυμούν να χειρουργηθούν με τα γνωστά προβλήματα της χειρουργικής λίστας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 5.134 χειρουργεία στο Νοσοκομείο μας 3.461 με αναισθησιολόγο σημειώνοντας ότι χάρη στη μεγάλη προσπάθεια αναισθησιολόγων, χειρουργών, νοσηλευτών και τεχνικών τα χειρουργεία μας δεν σταμάτησαν ποτέ να εξυπηρετούν ασθενείς καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Καθώς όμως η συνολική παραγωγή επεμβάσεων είναι γενικά μειωμένη λόγω της πανδημίας ο χρόνος αναμονής και ο αριθμός ασθενών που περιμένουν με αγωνία αυξάνει», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΠΑΓΝΗ.

Θ. Πλεύρης: Κανένας ασθενής δεν κινδυνεύει, γίνονται όλα τα επείγοντα χειρουργεία

Σε δηλώσεις επί του θέματος προχώρησε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος και δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν», επισημαίνοντας πως το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση και με ιδιωτικές κλινικές εάν χρειαστεί να γίνουν χειρουργεία σε αυτές.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι ακόμα και στις επιβαρυμένες περιοχές, όπου πλέον υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, «δεν θα κινδυνεύσει άνθρωπος, ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο».

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δεν θα πάνε πίσω. Όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται, σε ορισμένα νοσοκομεία ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ ούτως ή άλλως έχουν περιορίσει χειρουργεία και τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές», σχολίασε.

Οι λίστες αναμονής χειρουργείων στην Κρήτη

Αναλυτικά στοιχεία για τις λίστες αναμονής χειρουργείων στα νοσοκομεία της Κρήτης και την διάκριση ανά Κλινική, βρίσκονται αναρτημένα στο site της 7ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι ασθενείς που περιμένουν την σειρά τους προκειμένου να χειρουργηθούν στην Κρήτη, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, φτάνουν τους 16.669 συνολικά.

Ο συνολικός αριθμός των 16.669 ασθενών, κατανέμεται ως εξής στα νοσοκομεία της Κρήτης:

  • ΠΑΓΝΗ 7.538
  • ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ 2.898
  • ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 3.377
  • ΡΕΘΥΜΝΟ 1.749
  • ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 465
  • ΣΗΤΕΙΑΣ 155
  • ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 487

Σε ποιες κλινικές καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Οι μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής, με βάση τον αριθμό των ασθενών που αναμένουν την σειρά τους στις λίστες αναμονής, εντοπίζονται στις κλινικές της Χειρουργικής, Οφθαλμολογικής, Ορθοπεδικής και Ωτορινολαρυγγολογικής. Ο χρόνος αναμονής αυξάνεται για τα χειρουργεία στα οποία απαιτείται η παρουσία αναισθησιολόγου.

Ενδεικτικά στοιχεία, μόνο για την Χειρουργική Κλινική:

  • ΠΑΓΝΗ Γενική Χειρουργική 1.158
  • ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Χειρουργική 618
  • ΧΑΝΙΑ Α Χειρουργική 436, Β Χειρουργική 147
  • ΡΕΘΥΜΝΟ Χειρουργική 534
  • ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χειρουργική 242
  • ΣΗΤΕΙΑ Χειρουργική 85
  • ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Χειρουργική 23

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News