Έτσι «χτύπησε» ο κορωνοϊός στην Κρήτη

Κρήτη
Έτσι «χτύπησε» ο κορωνοϊός στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά αποκαλυπτικά στοιχεία για την πανδημία στο νησί μέσα από την εκπομπή "Ώρα Αιχμής"

Η πορεία της πανδημίας στη Κρήτη καταγράφει διακυμάνσεις αλλά και διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα που από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα δείχνει μια κατάσταση σταθεροποίησης όχι όμως ικανοποιητική για να αποτρέψει  μια πιθανή έκρηξη κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.

Για το Λασίθι, ο πιο δύσκολος μήνας ήταν ο Ιανουάριος όπου καταγράφηκε μια ουσιαστική αυξητική τάση για να μπορέσει να ελεγχθεί μέχρι τα τέλη του πρώτου μήνα του 2021.

Η εκθετική αύξηση του κορωνοιού στο Ρέθυμνο ξεκίνησε το Φεβρουάριο για να φτάσει μέχρι και σήμερα με ανοδικές αλλά και οριακά πτωτικές τάσεις όλους αυτούς τους μήνες που ο Δήμος Ρεθύμνου βρίσκεται στο «βαθύ κοκκινο».

Για τα Χανιά η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε από τα τέλη Μαρτίού μέχρι και σήμερα ενώ πιο σταθερή είναι η εικόνα του Ηρακλείου που παρουσιάζει μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την ενδοχώρα του νομού.

Ωστόσο και στο Ηράκλειο δεδομένη θεωρείται η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης με τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και κάποιες συγκεκριμένες μέρες να καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV.

Στο Λασίθι 23 είναι τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα τον Ιανουάριο.

Στο Ρέθυμνο 42 είναι τα περισσότερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέσα σε μια μέρα το Μάρτιο με βάση τους αριθμούς από την αρχή του έτους.

Στα Χανιά ο υψηλότερος αριθμός είναι 36 μέσα στον Απρίλιο ενώ στο Ηράκλειο 92 στα τέλη Απριλίου είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί.

Σε επίπεδο Κρήτης από τις αρχές του 2021 124 είναι τα περισσότερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο νησί που έχει όμως μια πιο σταθερή πορεία όσον αφορά τις νοσηλείες, τους δια σωληνωμένους και τους θανάτους όσον αφορά τα αριθμητικά δεδομένα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Μάλιστα όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων στη Κρήτη μια αυξητική τάση με στοιχεία σταθεροποίησης όμως καταγράφεται στο νησί από τις αρχές Απριλίου μέχρι και σήμερα με την Κρήτη 8 ημέρες μέσα σε αυτό το διάστημα να σπάει το φράγμα των 100 κρουσμάτων ημερησίως.

Βέβαια καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων έχει παίξει και ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ που γίνονται στο νησί μιας και ήδη πέρα από τα σημεία που κάνει καθημερινά σε διάφορες περιοχές υπάρχουν πλέον και σταθερά σημεία στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι η πλατεία Ελευθερίας και η πλατεία Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα με βάση τις ημερήσιας αναφορές του ΕΟΔΥ από τη 1η Ιανουαρίου μέχρι και τη Κυριακή 9 Μαΐου στη Κρήτη καταγράφηκαν 7.425 κρούσματα.

Το ίδιο διάστημα στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 3.845 κρούσματα, στα Χανιά 1.545 κρούσματα, στο Ρέθυμνο 1.484 και στο Λασίθι 551.'Οσον αφορά τη Κρήτη η επιδημιολογική της εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπή χώρα μιας και βρίσκεται στη 4η Θέση από το τέλος έχοντα πίσω την Πελοπόννησο, το Βόρειο Αιγαίο και τα Ιόνια νησιά.

 Σημειώνεται ότι στα αριθμητικά δεδομένα της Πελοποννήσου δεν έχει ενταχθεί η Αχαία που έχει μπει στη Δυτική Ελλάδα.

Στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου την εβδομάδα 27 Απριλίου με 5 Μαίου υπήρχαν 292 ενεργά κρούσματα,στα Χανιά 189,στο Ρέθυμνο 87 και στο Λασίθι 60.Εντυπωσιακά τα στοιχεία των εμβολιασμών στο Λασίθι που φαίνεται να έχει εμβολιαστεί έστω με μια δόση το 27,9% ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά ακολουθεί το Ρέθυμνο με 20,2% και μαζί Ηράκλειο και Χανιά με 20,2%.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στα Χανιά είναι τα 36 έτη, στο Ηράκλειο 40,τα 42 έτη στο Ρέθυμνο και τα 35 έτη στο Λασίθι.

Σε επίπεδο Κρήτης τα ενεργά κρούσματα από τις 27 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαΐου είναι 631 με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη ενώ στο νησί το ποσοστό εμβολιασμών έστω με μια δόση αγγίζει το 21,2%.

Φωτογραφία αρχείου: intime 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News