«Κοκκίνισε» από σήμερα και το Ρέθυμνο... Αναλυτικά τα τελευταία δεδομένα για την Κρήτη

Κρήτη
«Κοκκίνισε» από σήμερα και το Ρέθυμνο... Αναλυτικά τα τελευταία δεδομένα για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέτρα στον νομό Ρεθύμνου

 

Στο “κόκκινο”, τουτέστιν επίπεδο Β..., μπαίνει πλέον από σήμερα και έως τις 22 Φεβρουαρίου όλος ο νομός Ρεθύμνου, οπότε και, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, λαμβάνονται νέα μέτρα για την παρεμπόδιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου υπάρχουν σήμερα 160 ενεργά κρούσματα, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου εντοπίζονταν μόλις 85.

 Η απόφαση της κυβέρνησης να “κοκκινίσει” όλο τον νομό ήρθε σε συνέχεια της εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδρίασε νωρίτερα χθες.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο στον νομό Ρεθύμνου είναι τα εξής:

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.

Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες και τα γυμνάσια (τα λύκεια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση).

Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Σ

τους χώρους λατρείας επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με τη μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Άγιος Νικόλαος

Παράλληλα, στο επίπεδο “πολύ αυξημένου” κινδύνου παραμένει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, με 42 ενεργά κρούσματα χθες, ενώ την 1η Φεβρουαρίου υπήρχαν 43. Επίσης, αίρεται το μέτρο για την αναστολή οικοδομικών εργασιών στην περιοχή.

Τα κρούσματα χθες

Χθες ανακοινώθηκαν 1.410 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 0 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 170.244, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.086 (3,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54.695 (61,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα κρούσματα 44 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 20 στο Ηράκλειο, 1 στο Λασίθι, 19 στο Ρέθυμνο και 4 στα Χανιά. Αύξηση όμως παρατηρήθηκε χθες στους διασωληνωμένους, οι οποίοι πλέον είναι 293 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη, ενώ 213 (72,7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 86,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας, 1.204 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Επίσης, είχαμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φτάνοντας τους 6.077 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.574 (58,8%) άνδρες.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για σταθερή επιβάρυνση και συνεχιζόμενη αύξηση. Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός, αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος, όπως είπε, με την ίδια να τονίζει πως ο καιρός δε θα είναι σύμμαχος και τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. «Δε χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός», τόνισε, αλλά τήρηση των μέτρων.

Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην επικράτεια, ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας έχει περάσει σε φάση ήπιας αύξησης, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Καθημερινά αυξάνονται τα τεστ για την ανίχνευση της COVID-19 που διεξάγονται στη χώρα, τόσο τα rapit tests, όσο και τα μοριακά, PCR tests», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Μάλιστα, όπως είπε, από αρχές Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 84% τα PCR tests σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 75-79 ετών

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τις ηλικίες 75-79. Στόχος για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι να ξεκινήσει o εμβολιασμός μεθαύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και για τα άτομα 60-64 ετών, με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς μέσω της σχετικής πλατφόρμας κλείνονται ήδη τα ραντεβού από την περασμένη Τετάρτη.

Αρνητικά τα τεστ στη Γόρτυνα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid tests) στους εργαζόμενους του Δήμου Γόρτυνας, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας και όλα τα δείγματα που ελέγχθηκαν ήταν αρνητικά.

Rapid tests στη Χερσόνησο

Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) σε πεζούς θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη 16 Φεβρουαρίου από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Οι δειγματοληψίες θα διεξαχθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο Φιλωνίδειο - Λ. Χερσονήσου, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., όπως απεικονίζεται στον επισυναπτόμενο χάρτη. Η προσέλευση του κοινού που επιθυμεί να υποβληθεί στο τεστ είναι ελεύθερη. Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους ή τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.

Η λήψη του δείγματος θα γίνεται ρινοφαρυγγικά και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται στους πολίτες μέσα σε λίγες ώρες. Η δράση συνδιοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου, με τη συμβολή του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου.

Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους από Δευτέρα

Παύουν να ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων που δεν προσέρχονται στην εργασία γιατί τελούν σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης από μεθαύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, οι εν λόγω εργαζόμενοι δε θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα “Εργάνη”, είτε από το forma.gov.gr.

Για να ελεγχθούν τα... ύποπτα έντυπα, όλοι οι μισθωτοί που κυκλοφορούν με τη βεβαίωση του συστήματος “Εργάνη” θα κληθούν να επανεκδώσουν τη βεβαίωσή τους από τη Δευτέρα, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ακόμη κι αν το έντυπο που έχουν στα χέρια τους λήγει αργότερα.

Ειδικότερα, από μεθαύριο Δευτέρα 15/2 μπαίνει σε εφαρμογή νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας. Έτσι, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει δηλωθεί ως τηλεργαζόμενος, το σύστημα δε θα επιτρέπει την έκδοση της βεβαίωσης μετακίνησης.

Στη νέα βεβαίωση θα συμπληρώνεται από το σύστημα το πραγματικό ωράριο εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείονται αλλαγές και στη “χειρόγραφη” βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου τύπου Α από το forma.gov.gr.

Οι εντατικοί έλεγχοι, οι διασταυρώσεις και τα πρόστιμα που θα μπουν στην καθημερινότητά μας από μεθαύριο Δευτέρα έχουν στόχο να μειώσουν την άσκοπη κινητικότητα και να περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης του COVID-19.

Οι βεβαιώσεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε 14 ημέρες. Επίσης, όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση που εκδίδουν από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το TAXISnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε σε τυχόν έλεγχο να διαπιστώνεται αν όντως αυτοαπασχολούμενος ανήκει στον ΚΑΔ που αναγράφεται στη βεβαίωσή του.

Με τη βεβαίωση από το forma.gov θα μπορούν να μετακινούνται επίσης εργάτες για γεωργικές εργασίες και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.

Φωτογραφία: intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News